8.5 C
București
marți, 1 decembrie 2020
Acasă Articole Ziua de azi 27 OCTOMBRIE ÎN ISTORIE

27 OCTOMBRIE ÎN ISTORIE

Astăzi se împlinesc 82 de ani de la inaugurarea, pe 27 octombrie 1938, la Târgu Jiu, a sculpturii „Coloana fără sfârșit” (sau Coloana Infinitului) a artistului român Constantin Brâncuși.

Aceasta a fost dedicată soldaților români din Primul Război Mondial, căzuți în anul 1916 în luptele de pe malul Jiului.

Coloana Infinitului sau Coloana fără sfârșit este o sculptură a artistului român Constantin Brâncuși, parte a trilogiei Ansamblului Monumental din Târgu Jiu, compus din Coloana Infinită, Poarta sărutului și Masa tăcerii concepute și executate de acesta.

Inaugurată la 27 octombrie 1938, coloana are o înălțime de 29,35 metri și este compusă din 16 module octaedrice suprapuse, respectiv având la extremitățile inferioară și superioară câte o jumătate de modul.

Sculptura este o stilizare a coloanelor funerare specifice sudului României.

Denumirea originală era „Coloana recunoștinței fără sfârșit” și a fost dedicată soldaților români din Primul Război Mondial căzuți în 1916 în luptele de pe malul Jiului.

 

Privitor la geneza coloanei între celelalte sculpturi brâncușiene, există dovezi că proiectul este mult mai vechi.

Se pare că încă din 1909 în atelierul lui Brâncuși ar fi existat „trunchiuri și bârne, coloane trunchiate de lemn”, iar prima versiune expusă a unei coloane, intitulată „Proiect arhitectural” datează din 1918.

Ulterior, în 1933, în expoziția sa personală de la New York, Brâncuși expune proiectul său sub numele devenit celebru, Coloană fără sfârșit.

Brâncuși însuși o denumea „un proiect de coloană care, mărită, ar putea sprijini bolta cerească”

Sursa Wikipedia

 

1.În 1492, Cristofor Columb descoperă Cuba.

Cristofor Columb a fost un navigator italiano-spaniol. A navigat spre vest, pe Oceanul Atlantic, în căutarea unei rute spre Asia, dar și-a câștigat reputația descoperind un nou continent, denumit mai târziu, America, în perioada precolumbiană fiind cunoscută doar Lumea Veche.

Sursa Wikipedia

 

2.În 1553, la Geneva, sub dominația lui Jean Calvin, teologul și medicul spaniol Miguel Servet este ars pe rug.

Miguel Servet, născut Miguel Serveto, cunoscut și ca Miguel de Villanueva, a fost teolog, medic și umanist.

Interesele sale cuprindeau numeroase științe: astronomia și meteorologia, geografia, jurisprudența, studiile biblice, matematica, anatomia și medicina.

În medicină, Michel Servet a fost descoperitorul circulației pulmonare (mica circulație).

Ca teolog, Michel Servet a dezvoltat un protestantism radical, refuzând să accepte dogma Trinității (Sfânta Treime).

Sursa wikipedia

 

3.În 1687 este semnat Tratatul de la Blaj, prin care Imperiul Habsburgic obligă 12 orașe transilvăne să primească la iernat trupele imperiale.

Începutul penetrației austriece în Transilvania. Vor urma numeroase conflicte militare între armata habsburgică și locuitorii celor 12 cetăți.

 

4.În 1873, Joseph F. Glidden, un fermier american, a inventat sârma ghimpată.

 

5.În 1878, banca de economii The Manhattan Savings Bank din New York City a fost jefuită.
Suma furată a fost de trei milioane de dolari.

Prezumtivul șef al bandei de hoți, George „Western” Leslie, nu a fost întemnițat, din lipsă de dovezi.

 

6.Pe 27 octombrie 1904 s-a dat în folosință prima linie a metroului din New York City, linie ce leagă primăria orașului de cartierul Harlem.

Sursa Wikipedia

 

7.În 1949, un avion care zbura de la Paris la New York s-a prăbușit în apropiere de Azore. Printre victime au fost violonistul Ginette Neveu și boxerul Marcel Cerdan.

 

8.Pe 27 octombrie 2004 a avut loc un cutremur în Vrancea, de 6 grade pe scara Richter și o intensitate în zona epicentrală de 7 grade pe scara Mercalli. Cutremurul nu a avut victime sau pagube materiale.

SourceWikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ARTICOLE

Cum setezi obiective SMART in marketingul online?

Obiective SMART - cu siguranta ai auzit deja de asta, poate ca folosesti deja aceasta idee in business. Cu toate acestea, trebuie sa stii...

DSP Ilfov a greșit calcularea ratei de infectări cu COVID-19: „eroare în programul informatic”

Direcția de Sănătate Publică Ilfov a recunoscut că a greșit calcularea incidenței cazurilor de infectare cu COVID-19 în acest județ, din cauza existenței „unei...

Leopoldo Luque, medicul lui Diego Maradona, anchetat sub suspiciunea de omor involuntar

Leopoldo Luque, medicul personal al fostei legende a fotbalului mondial Diego Maradona, face obiectul unei anchete sub suspiciunea de omor involuntar.   Poliţia a percheziţionat duminică...

30 NOIEMBRIE ÎN ISTORIE

Pe 30 noiembrie 1835 se năștea Mark Twain, scriitor, publicist, antreprenor, satirist și umorist american, autorul popularelor romane Aventurile lui Tom Sawyer, Prinț și...

COMENTARII RECENTE

Catalin Ionete on Dumnezeu a murit!
kani on Pungă doriți?