8.5 C
București
sâmbătă, 10 decembrie 2022
Acasă Articole Ziua de azi 27 MARTIE ÎN ISTORIE

27 MARTIE ÎN ISTORIE

Pe 27 martie, începând din 1962, artiștii și publicul celebrează Ziua Mondială a Teatrului.

Sărbătoarea este un moment de recunoaștere a forţei de comunicare pe care o are teatrul, dincolo de toate frontierele geografice sau culturale, lingvistice, religioase sau politice.
Arta scenică ne ajută să descoperim lumi fascinante.

În prezent, peste 100 de ţări sunt membre ale Institutului Internaţional de Teatru.

Foto Pixabay

1.În 1703, în Rusia, împăratul Petru cel Mare a fondat orașul Sankt Petersburg.

Sankt Petersburg este un oraș din Rusia. Se află în Rusia de nord-vest, în delta râului Neva, în partea de est a golfului Finic al Mării Baltice.

A fost fondat de țarul Petru cel Mare, în 1703, ca o “fereastră către Europa”, fiind, de la acea dată, capitală a Imperiului Rus până în 1918.

Cu cei aproape 4,5 milioane de locuitori (2002), este în ziua de azi cel de-al doilea oraș ca mărime al Rusiei, al patrulea oraș ca mărime al Europei, un centru european de cultură extrem de important și cel mai important port rusesc la Marea Baltică.

Foto Wikipedia

2.În 1907, aflat la Paris, Constantin Brâncuși, ucenic al sculptorului August Rodin, a hotărât să părăsească atelierul acestuia, rostind celebrele cuvinte: “Sub umbra unui stejar nu poate crește decât iarbă”.

Tot din acel an, Brâncuși a renunțat la modelajul tradițional, lucrând direct în piatră.

Foto Wikipedia

3.Pe 27 martie 1914 a fost fondat Comitetul Olimpic Român, recunoscut în același an de Comitetul Internațional Olimpic.

Comitetul Olimpic și Sportiv Român este o unitate autonomă, nonprofit, cu personalitate juridică, care își desfășoară activitatea în baza prevederilor Chartei Olimpice și ale statutului propriu.

Organizația acționează pentru dezvoltarea și sprijinirea mișcării olimpice în România, pentru cultivarea în rândul tineretului a interesului pentru sport și a idealurilor olimpice.

Foto Wikipedia

4.În 1918, pe 27 martie are loc unirea Republicii Democratice Moldovenești (Basarabia) cu România, prin decizia Sfatului Țării.

Acesta a fost începutul procesului de formare a României Mari.

Termenul „România Mare” a intrat în uz după Tratatul de la Versailles din 1920, nu ca un concept iredentist sau expansionist, ci ca o stare de fapt obiectivă, în comparație cu dimensiunile geo-politice anterioare.

România dintre cele două războaie mondiale a avut extinderea teritorială maximă din istoria sa, 295.641 km2 (în timp ce în prezent extinderea teritorială a României este de 238.397 km2).

Foto Wikipedia

5.Pe 27 martie 1977, două aeronave aparținând Pan American și KLM, din cauza ceții, s-au ciocnit în Tenerife, ducând la moartea a 583 de pasageri.

Foto Pixabay

6.În 1994, la alegerile parlamentare din Italia, Partidul Forza Italia a lui Silvio Berlusconi a devenit o forță dominantă, care i-a permis să-și formeze un guvern de centru-dreapta.

Foto Wikipedia

SourceWikipedia


ULTIMELE ARTICOLE

Familia Dărvășan încheie anul cu un nou album de muzică

Familia Dărvășan încheie anul cu un nou album de muzică creștină 100% original. Ramona Și Cornel Dărvășan formează o familie de peste 3 ani....

Lupta împtriva anxietății

Lupta împtriva anxietății este un proces cu care ne confruntăm zilnic pentru a nu cădea în capcana depresiei. Ce putem face cu strezul și...

România nu va intra în Schengen

România nu va intra în Schengen! Extinderea Spațiului Schengen nu va avea loc pentru România și Bulgaria. Ministrul austriac de interne Gerhard Karner a...

Părintele poate crește sau micșora stima copilului

Părintele poate crește sau micșora stima copilului. Mesajele pe care adulții le transmit copiilor sunt internalizate, într-un fel sau altul. Ele devin o parte...
[instagram-feed num=6 cols=6 showfollow=false]