8.5 C
București
vineri, 10 iulie 2020
Acasă Articole Ziua de azi 27 IUNIE ÎN ISTORIE

27 IUNIE ÎN ISTORIE

La 27 iunie, este marcată ziua mondială a pescuitului.

Iniţiativa unei asemenea sărbători a fost lansată, în 1984, la Conferinţa Internaţională pentru Reglementare şi Dezvoltare a Pescuitului găzuduită de Roma.

Momentul este un prilej pentru dezbateri despre pescuitul responsabil.

Cu timpul, pescuitul a devenit o industrie de care economiile multor ţări depind.

Vânate excesiv, însă, unele specii marine au ajuns pe cale de dispariţie.

1.În 1709, țarul Petru cel Mare îl învinge pe Carol al XII-lea al Suediei în bătălia de la Poltava.

Poltava este un oraș în Ucraina centrală. Poltava este centrul administrativ al regiunii Poltava și al raionului cu același nume din cadrul regiunii.

Orașul are la rândul lui statutul de raion în cadrul regiunii. Populația orașului este de 313.400, conform estimării din 2004.

Sursa Wikipedia

2.În 1913, România declară război Bulgariei, intrând în al doilea război balcanic, alături de Grecia, Serbia, Muntenegru și Turcia.

Cel de-al doilea război balcanic a avut loc în 1913 între Bulgaria pe de o parte și în principal Grecia și Serbia pe cealaltă.

Temându-se de apariția unei Bulgarii mari și puternice la frontierele ei sudice și la posibilele revendicări teritoriale față de Dobrogea de Nord obținută în 1878, România a intervenit și ea militar împotriva Bulgariei.

Totodată Imperiul Otoman s-a folosit de prilej pentru a redobândi unele teritorii pierdute.

Când trupele românești au invadat nordul Bulgariei și se apropiau de capitala Sofia, Bulgaria a cerut armistițiu.

Prin tratatul de la București, Bulgaria a fost forțată să renunțe la o bună parte din teritoriile obținute după primul război balcanic către Serbia, Grecia și Imperiul Otoman și să facă concesii României în nord în schimbul păstrării restului teritoriului obținut anterior.

Rezultatul a făcut din aliatul Rusiei, Serbia, o putere regională importantă, alarmând astfel Austro-Ungaria și fiind astfel o cauză importantă de izbucnire a Primului Război Mondial.

Sursa Wikipedia

3.În 1943 a fost inaugurat, în Cișmigiu, ansamblul de statui „Rondul Roman”, reprezentând busturile unor scriitori de seamă ai literaturii române.

Rotonda scriitorilor (cunoscută inițial sub denumirea de Rondul Roman) este un ansamblu monumental, care a fost inaugurat pe 27 iunie 1943 în Parcul Cișmigiu din București, în timpul mandatului primarului Bucureștiului Ion Rășcanu, din inițiativa ministrului educației naționale, Ion Petrovici.

4.În 1950, președintele american Harry S. Truman a ordonat forțelor militare aeriene să intervină în războiul dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud.

Harry S. Truman a fost al 33-lea președinte al Statelor Unite ale Americii (1945–1953).

În calitate de vicepreședinte ales în 1944 împreună cu președintele Franklin D. Roosevelt, Truman a devenit președinte la 12 aprilie 1945, când Roosevelt a murit după câteva luni în care sănătatea sa s-a deteriorat.

În timpul președinției lui Truman, Statele Unite au încheiat cu succes participarea la al Doilea Război Mondial; imediat după conflict, tensiunile cu Uniunea Sovietică au escaladat, iar perioada a marcat începutul Războiului Rece.

Sursa Wikipedia

5.În 1954, prima centrală nucleară a fost inaugurată la Obninsk, în apropiere de Moscova, Uniunea Sovietică.

6.În 1967, primul ATM (bancomat) din lume este instalat în Enfield, Londra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ARTICOLE

Tratament îngrozitor pentru copiii dependenți de internet

Din cauza modului în care au condus o tabără unde încercau să vindece tinerii și copiii considerați dependenți de internet, patru bărbați din China...

REȚETA A LA FABIEN: CRUMBLE CU DOVLECEL

Dovlecelul conține mai mult de 90% apă, astfel încât unul de mărime medie are numai 25 de calorii. Fiind un aliment ușor, Fabien ne...

Condiții de cazare inumane pentru românii infectați la abatorul din Germania

În urma unei inspecţii a condiţiilor de cazare pentru angajaţii est-europeni din focarul de coronavirus de la abatorul Toennies din Rheda-Wiedenbrueck s-au constatat aproape...

Lovitură dură pentru Melania Trump! O sculptură care o reprezenta a fost incendiată

O sculptură în lemn a primei doamne a Statelor Unite, Melania Trump, a fost incendiată în apropiere de oraşul său natal, Sevnica, din Slovenia,...

COMENTARII RECENTE

Catalin Ionete on Dumnezeu a murit!
kani on Pungă doriți?