Ziua Mondială a ONG-urilor este sărbătorită, în fiecare an, la 27 februarie, în 89 de ţări de pe şase continente.
Organizaţiile non-guvernamentale au o istorie care datează de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, acestea fiind întotdeauna în fruntea mişcărilor şi schimbărilor sociale.
Ziua Mondială a ONG-urilor s-a născut în Uniunea Europeană, fiind creată de tânărul filantrop de origine letonă Marcis Liors Skadmanis.
Sărbătoarea a fost recunoscută oficial la 17 aprilie 2010 de către Consiliul Statelor Mării Baltice, la cel de-al IX-lea Forum al ONG-urilor la Marea Baltică, reuniune care a avut loc în Lituania, potrivit https://worldngoday.org.
Țările membre ale Forumului ONG-urilor la Marea Baltică sunt: Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Islanda, Letonia, Lituania, Polonia, Rusia, Norvegia şi Suedia.
27 FEBRUARIE ÎN ISTORIE
1470: Ștefan cel Mare atacă și incendiază orașul Brăila în încercarea sa de a scoate de sub influența otomană Țara Romanească și de a-l îndepărta pe Radu cel Frumos de la tron.
1594: Henric al IV-lea este încoronat rege al Franței, punând astfel bazele dinastiei Bourbonilor.
1881: Prințul Wilhelm al Prusiei se căsătorește la Berlin cu Augusta Viktoria de Schleswig-Holstein. Cei doi sunt viitorul împărat german Wilhelm al II-lea și împărăteasa Augusta.
1882: Premiera, la Gimnaziul român din Brașov, a primei operete românești: „Crai nou”, de Ciprian Porumbescu. (27 februarie/11 martie)
1933: Clădirea Reichstag-ului german din Berlin a fost distrusă într-un incendiu, moment-cheie în preluarea puterii de către naziști în Germania.
1938: A fost promulgată noua Constituție a României, prin care se introducea dictatura regală a lui Carol al II–lea și sfârșitul regimului parlamentar.
1964: Guvernul italian anunță că acceptă sugestii cu privire la modul de a salva de la prăbușire renumitul Turn înclinat din Pisa.