8.5 C
București
joi, 29 octombrie 2020
Acasă Articole Ziua de azi 26 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIE

26 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIE

Anual, la data de 26 septembrie, se celebrează ziua europeană a limbilor. Cu acest prilej, sunt promovate multilingvismul și diversitatea culturală de pe Bătrânul Continent.

La inițiativa Uniunii Europene și a Consiliului Europei, cetățenii europeni sunt invitați să învețe cât mai multe limbi, la orice vârstă, atât la școală, cât și în afara acestui cadru.

Europa reunește 24 de limbi oficiale. Peste 60 de comunități autohtone vorbesc o limbă regională sau minoritară.

Tematica multilingvismului a devenit tot mai prezentă în dezbaterea europeană, în special din 2007, când a fost creat în cadrul Comisiei Europene portofoliul multilingvismului.

Pentru ediţia din 2020 a Zilei europene a limbilor, site-ul oficial, disponibil în 39 de limbi, le oferă cititorilor posibilitatea de a descărca „Broşura agentului secret a provocărilor lingvistice” („The Secret Agent’s Languages Challenges”).

Disponibilă şi pentru dispozitivele mobile, broşura care cuprinde 51 de provocări care testează aptitudinile lingvistice ale copiilor şi nu numai poate fi obţinută la adresa

https://edl.ecml.at/Activities/Languagechallenge/tabid/3207/language/en-GB/Default.aspx

 

1.În 1087, la Westminster Abbey, William al II-lea este încoronat rege al Angliei, și va domni până în anul 1100.

William al II-lea „Rufus” a fost rege al Angliei în perioada 1087 – 1100, al treilea fiu al Regelui William I al Angliei (William Cuceritorul), exercitându-și puterea asupra Ducelui Normandiei și având destulă influență în Regatul Scoției.

Sursa Wikipedia

 

2.În 1580, Sir Francis Drake se întoarce în Anglia după o călătorie, în jurul lumii, pe mare, care a durat trei ani.

Francis Drake a fost un corsar, navigator, neguțător de sclavi și om politic englez din era elisabetană.

El a fost al doilea comandant al flotei engleze ce a luptat împotriva flotei spaniole în 1588.

A fost primul englez care a efectuat circumnavigația Pământului din 1577 până în 1580, iar la întoarcerea sa a fost făcut cavaler de regina Elisabeta I a Angliei.

A murit de dizenterie, după ce a atacat fără succes San Juan, Puerto Rico în 1596.

Faptele lui sunt semi-legendare și au făcut din el un erou pentru englezi, dar pentru spanioli el era asemenea unui diavol.

Sursa Wikipedia

 

3.În 1954, feribotul japonez Toya Maru s-a scufundat în timpul taifunului Marie în strâmtoarea Tsugaru, între insulele japoneze Hokkaido și Honshu.

Peste 1.000 de oameni au murit.

 

4.Pe 26 septembrie 1991 are loc a patra mineriadă: minerii revin în Piața Victoriei.

Au loc negocieri cu ușile închise, între reprezentanții minerilor și cei ai conducerii țării.

Se obține demisia Guvernului Roman, anunțată la orele 12,30, din balconul Palatului Victoria.

Seara, minerii încearcă să pătrundă în Televiziune. Au loc scene de violență și de vandalism.

 

5.În 2002, Timișoara a devenit primul oraș din România cu un sistem de iluminare stradală inteligentă: pe perioada nopții, când traficul scade foarte mult, are loc o reducere a nivelului de iluminare, fără a afecta însă siguranța circulației, astfel încât consumul de energie electrică se reduce cu până la 30%.

Sursa Wikipedia

 

6.În 2002, feribotul senegalez supraîncărcat Le Joola s-a răsturnat în largul coastelor Gambiei; numărul estimat al morților a fost de peste 1.800 de persoane.

 

7.Pe 26 septembrie 2005, soldatul american Lynndie England este găsită vinovată în scandalul de tortura de la închisoarea Abu Ghraib în timpul ocupației din Irak.

A doua zi, ea a fost condamnată la trei ani de închisoare.

Sursa Wikipedia

SourceWikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ARTICOLE

29 OCTOMBRIE ÎN ISTORIE

Ziua Internațională a Internetului este sărbătorită în fiecare an pe 29 octombrie, aceasta fiind data la care a fost trimis primul mesaj de la...

Datornicii vor putea să își vândă singuri bunurile luate în leasing

Consumatorii datornici vor putea să își vândă singuri bunurile luate în leasing, potrivit unei prevederi cuprinse într-un proiect care a primit votul final în...

Alexandru Rafila crede că numărul de îmbolnăviri va continua să crească

Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că numărul de îmbolnăviri va continua să crească în perioada următoare, scrie News.ro. ”Eu cred...

28 OCTOMBRIE ÎN ISTORIE

Pe 28 octombrie 1931 se năștea cunoscutul actor român, Ilarion Ciobanu. Pe lângă actorie, Ilarion Ciobanu a semnat, de asemenea, regia a două filme,...

COMENTARII RECENTE

Catalin Ionete on Dumnezeu a murit!
kani on Pungă doriți?