8.5 C
București
marți, 1 decembrie 2020
Acasă Articole Ziua de azi 26 OCTOMBRIE ÎN ISTORIE

26 OCTOMBRIE ÎN ISTORIE

La mulți ani, Corina Chiriac!
Pe 26 octombrie 1949 se năștea îndrăgita interpretă de muzică ușoară, Corina Chiriac.

Corina Chiriac este una dintre cele mai importante și mai emblematice voci și apariții din muzica ușoară românească.

Melodiile ei sunt piese de suflet și nu numai ale unei singure generații.

Corina Chiriac este o artista completa și complexa: atât cântăreață de muzică ușoară, cât și compozitoare, textieră, realizatoare de emisiuni de televiziune și actriță din România.

https://www.a7tv.ro/corina-chiriac-ii-multumesc-lui-dumnezeu-ca-mi-a-aratat-ca-exista/

Corina Chiriac a fost și este una dintre solistele de mare succes din muzică ușoară, din anii ’70 până în prezent.

Astăzi, Corina Chiriac împlinește frumoasa și respectabila vârstă de 71 de ani, însă solista a început sărbătorirea zilei sale aniversare puțin mai devreme, așa cum a anunțat în mediul online.

Sursa arhiva personala Corina Chiriac

 

1.În 1497 are loc Lupta de la Codrii Cosminului unde armatele moldovene conduse de Ștefan cel Mare atacă și înfrâng armata poloneză a lui Ioan Albert al Poloniei.

Bătălia de la Codrii Cosminului a avut drept combatanți pe Ștefan cel Mare, domnitor moldovean și regele Ioan I Albert al Uniunii Polono-Lituaniene.

Bătălia a avut loc în Codrii Cosminului, la circa 100 km nord de capitala de atunci Suceava (în poloneză Suczawa), între actualele comune Voloca pe Derelui și Valea Cosminului din raionul Adâncata, regiunea Cernăuți, având ca rezultat o victorie importantă a moldovenilor.

Sursa Wikipedia

 

2.Pe 26 octombrie 1802, în România are loc, la ora 10:55, un cutremur cu o magnitudine de 7,9-8,2 grade pe scara Richter; s-a prăbușit Turnul Colțea din București, dar și Biserica Sfântul Nicolae din Pitești.

 

3.În 1858, americanul Hamilton E. Smith a brevetat mașina de spălat cu un sistem de circulare a apei reîncălzite.

 

4.În 1860 a fost inaugurată, în prezența lui Alexandru Ioan Cuza, Universitatea din Iași, cu patru facultăți: Drept, Filosofie, Științe și Teologie.

 

5.În 1909, pilotul francez, Marie Marvingt, va fi prima femeie care va zbura cu balonul. Va zbura peste Marea Nordului, din Franța în Anglia.

Marie Marvingt a fost o sportivă, jurnalistă și aviatoare franceză.

Ca sportivă, s-a afirmat în probe sportive, printre care: alpinism, ciclism, patinaj, înot, schi. A fost printre primele femei care a obținut permis de conducere auto și anume în 1899.

În perioada Primului Război Mondial, a participat la luptă deghizată în bărbat.

Mai târziu, s-a antrenat pe avioane și a devenit prima femeie din lume care a pilotat un bombardier.

În perioada interbelică, a devenit jurnalistă, corespondentă de război și ofițer de sănătate pe frontul din Africa de nord, în special în Maroc.

În 1929 a organizat primul congres mondial asupra aviației sanitare.

Pe când se afla în Maroc, a inventat schiurile metalice și a sugerat posibilitatea utilizării acestora pentru avioanele care aterizează pe nisip.

Sursa Wikipedia

 

6.În 1991 sicriul cu osemintele eroului necunoscut a fost din nou reinstalat în Parcul Libertății (Carol), de unde a fost mutat în anul 1957 și dus la Mărășești.

Sursa Wikipedia

SourceWikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ARTICOLE

Cum setezi obiective SMART in marketingul online?

Obiective SMART - cu siguranta ai auzit deja de asta, poate ca folosesti deja aceasta idee in business. Cu toate acestea, trebuie sa stii...

DSP Ilfov a greșit calcularea ratei de infectări cu COVID-19: „eroare în programul informatic”

Direcția de Sănătate Publică Ilfov a recunoscut că a greșit calcularea incidenței cazurilor de infectare cu COVID-19 în acest județ, din cauza existenței „unei...

Leopoldo Luque, medicul lui Diego Maradona, anchetat sub suspiciunea de omor involuntar

Leopoldo Luque, medicul personal al fostei legende a fotbalului mondial Diego Maradona, face obiectul unei anchete sub suspiciunea de omor involuntar.   Poliţia a percheziţionat duminică...

30 NOIEMBRIE ÎN ISTORIE

Pe 30 noiembrie 1835 se năștea Mark Twain, scriitor, publicist, antreprenor, satirist și umorist american, autorul popularelor romane Aventurile lui Tom Sawyer, Prinț și...

COMENTARII RECENTE

Catalin Ionete on Dumnezeu a murit!
kani on Pungă doriți?