26 NOIEMBRIE ÎN ISTORIE – A7TV – Trăiește viitorul!

Ultimele articole:

Urmareste-ne:

26 NOIEMBRIE ÎN ISTORIE

26 nov. 2019
-->

1.Pe 26 noiembrie 1832 este pus în funcțiune primul tramvai din lume, în New York City. Tramvaiele sunt, de obicei, mai ușoare și mai scurte decât trenurile și metrourile. Astăzi, cele mai multe tramvaie folosesc tracțiunea electrică, de obicei alimentarea fiind făcută de la o catenară prin pantograf. În unele cazuri se folosește o a treia șină, un troleu sau o liră. Dacă este necesar, acestea pot avea sisteme hibride de alimentare cu energie electrică în străzile orașului, și cu motorină în afara orașului. Tramvaiele sunt acum de obicei incluse în termenul mai larg de “metrou ușor”,care include, de asemenea, și alte sisteme de transport cu cale dedicată.

2.În 1867 a fost inaugurat primul gimnaziu din Galați, actualul Colegiu Național ”Vasile Alecsandri”.

3.Astăzi se împlinesc 110 ani de la nașterea lui Eugen Ionescu. Acesta s-a născut pe 26 noiembrie 1909, la Slatina și a decedat pe 28 martie 1994, la Paris, Franța. Cunoscut în afara României sub numele de Eugène Ionesco, conform ortografiei franceze, a fost un scriitor de limbă franceză originar din România, protagonist al teatrului absurdului și membru al Academiei Franceze (fotoliul nr. 6). Obișnuia să declare că s-a născut în anul 1912, ori din pură cochetărie, ori din dorința de a crea o legătură între nașterea lui și moartea marelui său precursor Ion Luca Caragiale.

4.În 1922 Howard Carter și Lord Carnarvon au intrat pentru prima data în mormântul faraonului Tutankhamon.

5.1949 – Adunarea Constituantă a Indiei adoptă o nouă Constituție: India devine republică federală în cadrul Comunității Britanice de Națiuni (Commonwealth).

6.În 1965 a fost lansat primul satelit artificial francez, “Asterix-1”, Franța devenind a patra putere spațială din lume.

7.Pe 26 noiembrie 1968 este adoptată Convenția ONU asupra imprescriptibilității crimelor de război și a crimelor împotriva umanității.

Distribuie articol:
Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *