joi, iulie 18, 2024
Acasă arhiva articole Ziua de azi 26 MARTIE ÎN ISTORIE

26 MARTIE ÎN ISTORIE

Marcată anual în întreaga lume pe data de 26 martie, Ziua Internațională a Luptei Împotriva Epilepsiei aduce în atenția opiniei publice o boală care, sub tratamentul adecvat, poate fi ținută sub control.

Această zi mai este cunoscută şi sub numele de Purple Day, culoarea mov fiind aleasă să reprezinte cauza bolnavilor de epilepsie pentru că este cea a lavandei – plantă asociată cu singurătatea și izolarea.

În 2008, o fetiță din Canada diagnosticată cu epilepsie, Cassidy Megan, și-a dorit să creeze această zi de conștientizare a bolii pentru a le transmite celorlalți cu aceeași afecțiune că nu sunt singuri pe lume.

Între timp, Cassidy a crescut, iar Purple Day a devenit o manifestare internațională marcată în peste 100 de țări, inclusiv în România.

Foto Pixabay

1.În 1808, Carol al IV-lea al Spaniei a abdicat în favoarea fiului său, Ferdinand al VII-lea.
Ferdinand al VII-lea de Burbon, supranumit Cel Dorit, a fost rege al Spaniei în 1808.

În urma expulzării regelui impus José I, a urcat din nou pe tron, domnind din 1813 până la moartea sa, mai puțin în 1823, când a fost obligat să abdice de Consiliul Regenței.

Foto Wikipedia

2.În 1812, pe 26 martie, un cutremur a distrus orașul Caracas.

Santiago de León de Caracas cunoscut simplu cu numele de Caracas este capitala și centrul politic, administrativ, comercial, financiar și cultural al Venezuelei.

Orașul este situat în nordul țării, la aproximativ 15 km de Marea Caraibilor într-o vale, la o altitudine medie de 900 m.

Orașul a fost fondat în 1567 de exploratorul spaniol Diego de Losada, sub numele Santiago de León de Caracas.

Foto Wikipedia

3.Pe 26 martie 1827 se stinge din viață Ludwig van Beethoven.

Ludwig van Beethoven a fost un compozitor german, recunoscut ca unul din cei mai mari compozitori din istoria muzicii.

Este considerat un compozitor de tranziție între perioadele clasică și romantică ale muzicii.

Foto Wikipedia

4.În 1881, Domnitorul Carol I al Principatelor Române a fost proclamat primul rege al României.

Carol I al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, pe numele său complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen a fost domnitorul, apoi regele României, care a condus Principatele Române și apoi România după abdicarea forțată de o lovitură de stat a lui Alexandru Ioan Cuza.

Din 1867 a devenit membru de onoare al Academiei Române, iar între 1879 și 1914 a fost protector și președinte de onoare al aceleiași instituții.

Sursa Wikipedia

5.În 1953, primul vaccin contra poliomielitei a fost pus la punct în Statele Unite de Dr. Jonas Salk.

Poliomielita, adesea denumită și paralizie infantilă, este o boală infecțioasă virală acută, care se răspândește de la om la om, de obicei pe cale fecal-orală.

Termenul derivă din limba greacă poliós, însemnând „gri”, myelós, se referă la „măduva spinării”, iar sufixul -itis, denotă inflamație.

Aproximativ 90% din infecțiile cu poliovirus cauzând poliomielită sunt asimptomatice, indivizii afectați pot arăta o gamă largă a simptomelor, dacă poliovirusul intră în fluxul sangvin.

Sursa Wikipedia

6.În 2003, pe 26 martie, China a recunoscut că a disimulat epidemia de pneumonie atipică.

SARS (Sindromul Acut Respirator Sever) este o boală care afectează sistemul respirator al omului, indusă de virusul SARS.

Între noiembrie 2002 și iulie 2003 a existat un început de posibilă pandemie, cu 8.422 de cazuri de infecție și 916 morți confirmate.

În câteva săptămâni, boala s-a transmis din Hong Kong în 37 de alte țări.

Ultima infecție observată a avut loc în iunie 2003. Perioada de incubație este de 10 zile.

sursa WWikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

17 iulie – Ziua Internațională a Justiției

Ziua Internațională a Justiției, celebrată pe 17 iulie, este o ocazie importantă pentru a recunoaște și promova principiile de justiție, echitate și drepturile omului...

Importanța educației emoționale în școli

Educația emoțională, adesea denumită și inteligență emoțională, se referă la capacitatea de a recunoaște, înțelege și gestiona propriile emoții și de a recunoaște și...

Nu e niciodată prea târziu să înveți ceva nou

Învățarea este un proces continuu care nu ar trebui să se oprească niciodată, indiferent de vârstă. Fie că e vorba de dezvoltarea unor noi...

Medicii neonatologi și importanța lor crucială în viața noastră

Medicii neonatologi joacă un rol esențial în îngrijirea celor mai vulnerabili pacienți: nou-născuții, în special cei prematuri sau cu probleme medicale complexe. Expertiza lor...