26 IUNIE ÎN ISTORIE

Pe 26 iunie românii sărbătoresc Ziua Drapelului Național, proclamată prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998.

Conform legii, această zi va fi marcată de către autoritățile publice și de celelalte instituții ale statului prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific, consacrate istoriei patriei, precum și prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului de Interne.

În 1834, când Țările Române au început să se dezvolte din punct de vedere economic, când conștiința națională cerea unitatea și libertatea țării, domnitorul Țării Românești, Alexandru D. Ghica Vodă, a obținut de la otomani învoirea „de a pune steag românesc corăbiilor negustorești și oștirii”

Steagul destinat corăbiilor avea două culori (galben și roșu), cel atribuit armatei era compus din trei (roșu, galben și albastru) și un vultur la mijloc.

Acesta este socotit drept începutul adoptării tricolorului pe pământ românesc.

 

Tot astăzi, 26 iunie, este marcată Ziua Internațională pentru Sprijinirea Victimelor Torturii, pentru a onora și sprijini victimele și supraviețuitorii torturii din întreaga lume.

România a semnat adeziunea la această Convenție pe 10 august 1990.

„Aceasta este o zi în care ne prezentăm omagiile noastre pentru cei care au suferit inimaginabilul. Aceasta este o ocazie pentru lume, pentru a vorbi pe față împotriva faptelor de nedescris.

Este așteptat de mult timp ca o zi să fie dedicată reamintiri și sprijinirii victimelor și supraviețuitorilor torturii din întreaga lume.”, spunea fostul Secretar General al Națiunilor Unite Kofi Annan.

Sursa Pixabay

 

1.În 1819 este patentată bicicleta.

Fiind inventate în Europa secolului 19, bicicletele sunt acum în număr de peste un miliard, asigurând în multe regiuni mijlocul principal de transport.

Ele sunt de asemenea foarte populare ca mod de recreație, și au fost adaptate pentru folosință în multe alte domenii ale activității umane cum ar fi cel al jucăriilor, fitness, aplicații militare, servicii de curierat și sportul numit ciclism.

Forma și configurația de bază a cadrului, roților, pedalelor, șezutului și a ghidonului au suferit doar mici schimbări din 1885, când a fost construit primul model cu lanț, cu toate că multe detalii importante au fost îmbunătățite, în special odată cu apariția materialelor moderne de fabricație și a proiectării asistate de calculator.

Bicicleta a influențat istoria în mod considerabil, atât în domeniul cultural, cât și în cel industrial.

În anii de început, construcția bicicletelor s-a inspirat din tehnologiile deja existente, dar în ultima vreme bicicleta a contribuit la rândul ei la dezvoltarea tehnologiilor, atât în vechile domenii, cât și în altele noi.

2.În 1848, guvernul revoluționar de la București a decretat eliberarea robilor țigani aparținând boierilor.

3.În 1886, pe 26 iunie, chimistul Henri Moissan a descoperit fluorul, fiind distins pentru aceasta cu Premiul Nobel, în 1906.

Sursa Wikipedia

4.Pe 26 iunie 1963, exprimând sprijinul SUA pentru locuitorii Berlinului, președintele Kennedy vizitează orașul la doi ani după construirea Zidului Berlinului.

Adresându-se unei mulțimi uriașe, el spune: Astăzi, într-o lume a libertății, cea mai mare mândrie este să spun: Ich bin ein Berliner.

Sursa Wikipedia

5.În 1974 se face prima utilizare comercială a codurilor de bare într-un supermarket american.

Codul de bare este o reprezentare de date codificată (cifrată), destinată a fi citită pe cale optică. Codurile de bare sunt folosite în multe domenii, îndeosebi industriale.

Un cod de date are aspectul unui șir de bare negre de diverse grosimi pe un fundal alb. În general fiecare cifră sau literă se reprezintă printr-o anumită combinație de 1 sau mai multe bare. Există mai multe formate (sisteme) de coduri de bare.

Codurile de bare sunt citite și decodate cu ajutorul unor scanere speciale.

Acestea măsoară reflexia luminii, interpretează codurile drept cifre și litere și trimit acestea unui calculator sau altui dispozitiv de gestionare a datelor. Scanerele actuale recunosc mai multe formate.

Setul de simboluri utilizate este în general restrâns (cuprinde de obicei literele, cifrele și câteva semne speciale), dar sistemele de alcătuire (formatele) codurilor de bare sunt foarte variate.

Multe coduri de bare constau în bare verticale (paralele cu axa Y), după diverse formate. Lungimea codului de bare (pe axa X) depinde de cantitatea de date ce trebuie reprezentată.

Toate codurile de bare dispun de un caracter special de start/stop ce permite citirea atât de la stânga la dreapta, cât și de la dreapta la stânga.

Sursa Wikipedia

6.În 1986 a fost inaugurat noul edificiu al Palatului Copiilor din București.

ULTIMELE ARTICOLE

Cum să abordezi clienții ...

Perioada sărbătorilor e...

Rolul familiei în planul ...

Familia ocupă un loc cent...

Istoria Zilei Recunoștinț...

Ziua Recunoștinței (Thank...

Povestea cutremurătoare a...

La doar 14 ani, Mihai fum...