26 IANUARIE ÎN ISTORIE – A7TV – Trăiește viitorul!

Știați că pe 26 ianuarie este ziua națională a Australiei și se serbează întemeierea primei colonii engleze în New South Wales, în 1788? Dar nu doar în Australia, ci și în India se sărbătorește Ziua Republicii.
Tot astăzi este și “Ziua mondială a vămilor”, ce se marchează din 1983, dar și Ziua internațională a soțului.

1.În 1699, prin Tratatul de pace de la Karlowitz (azi în Serbia), dintre Sfântul Imperiu Roman și Imperiul Otoman, Principatul Transilvaniei intră sub stăpânirea Curții de la Viena.


2.Pe 26 ianuarie 1905, se descoperă în Africa de Sud cel mai mare diamant din lume, Cullinan. În stare brută cântărea 3.025 carate. Diamantul a fost tăiat în 105 piese – 9 mari si 96 mici.

3.În 1956, austriacul Toni Sailer face senzație la Cortina d’Ampezzo, Italia, unde se desfășoară Jocurile Olimpice de iarnă, câștigând toate cele trei probe de schi alpin: slalom, slalom uriaș, coborâre.


4.În 1994 este semnat, la Bruxelles, de către ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu, Documentul–cadru privind participarea României la Parteneriatul pentru pace, propus de NATO. Documentul permite participarea în comun la operațiuni de menținere a păcii și de rezolvare a situațiilor de criză, ca și la aplicații militare comune, să–și perfecționeze, prin cooperare pregatirea de luptă, să primească asistență pentru restructurarea organismelor militare.


5.Pe 26 ianuarie 1995, BBC lansează canalul său european de informații prin satelit, BBC WORLD, care va transmite non–stop știri în limba engleză. Un canal de divertisment BBC PRIME, va înlocui canalul BBC WORLD SERVICE TELEVISION.


6.În 2001, pe 26 ianuarie se produce un cutremur de pământ cu magnitudinea de 6,9 grade pe scara Richter în nordul Indiei. Cutremurul s-a soldat cu peste 20 000 de victime.

Distribuie articol:
Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *