8.5 C
București
joi, 1 decembrie 2022
Acasă Articole Noutăți 26 IANUARIE ÎN ISTORIE

26 IANUARIE ÎN ISTORIE

Știați că pe 26 ianuarie este ziua națională a Australiei și se serbează întemeierea primei colonii engleze în New South Wales, în 1788? Dar nu doar în Australia, ci și în India se sărbătorește Ziua Republicii.
Tot astăzi este și “Ziua mondială a vămilor”, ce se marchează din 1983, dar și Ziua internațională a soțului.

1.În 1699, prin Tratatul de pace de la Karlowitz (azi în Serbia), dintre Sfântul Imperiu Roman și Imperiul Otoman, Principatul Transilvaniei intră sub stăpânirea Curții de la Viena.


2.Pe 26 ianuarie 1905, se descoperă în Africa de Sud cel mai mare diamant din lume, Cullinan. În stare brută cântărea 3.025 carate. Diamantul a fost tăiat în 105 piese – 9 mari si 96 mici.

3.În 1956, austriacul Toni Sailer face senzație la Cortina d’Ampezzo, Italia, unde se desfășoară Jocurile Olimpice de iarnă, câștigând toate cele trei probe de schi alpin: slalom, slalom uriaș, coborâre.


4.În 1994 este semnat, la Bruxelles, de către ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu, Documentul–cadru privind participarea României la Parteneriatul pentru pace, propus de NATO. Documentul permite participarea în comun la operațiuni de menținere a păcii și de rezolvare a situațiilor de criză, ca și la aplicații militare comune, să–și perfecționeze, prin cooperare pregatirea de luptă, să primească asistență pentru restructurarea organismelor militare.


5.Pe 26 ianuarie 1995, BBC lansează canalul său european de informații prin satelit, BBC WORLD, care va transmite non–stop știri în limba engleză. Un canal de divertisment BBC PRIME, va înlocui canalul BBC WORLD SERVICE TELEVISION.


6.În 2001, pe 26 ianuarie se produce un cutremur de pământ cu magnitudinea de 6,9 grade pe scara Richter în nordul Indiei. Cutremurul s-a soldat cu peste 20 000 de victime.

Articolul precedent25 IANUARIE ÎN ISTORIE
Articolul următor27 IANUARIE ÎN ISTORIE


ULTIMELE ARTICOLE

Fuma sute de euro în câteva ore

Fuma sute de euro în câteva ore. Alex Cervencu, dependent de droguri de la 13 ani. Peste ani, după ce părinții lui află că...

Poluarea și bolile de inimă la tineri

Poluarea și bolile de inimă la tineri sunt un subiect care preocupă categoria de vârstă tânără a societății. De altfel de aceea există atât...

Ce înseamnă dietă low carb?

Ce înseamnă dietă low carb? Este dieta o idee bună? Ea poate genera un stil de viață sănătos, nu doar prin a slăbi, ci...

Ceaiul de sunătoare ar putea fi inamicul depresiei

Ceaiul de sunătoare ar putea fi inamicul depresiei. Acesta ar avea proprietăți care ajută creierul să se relaxeze și să se calmeze, invitând la...
[instagram-feed num=6 cols=6 showfollow=false]