8.5 C
București
duminică, 14 august 2022
Acasă Articole Ziua de azi 26 FEBRUARIE ÎN ISTORIE

26 FEBRUARIE ÎN ISTORIE

Pe 26 februarie 1940 se stingea din viață pictorul, graficianul și criticul de artă, Nicolae Tonitza.

 

Sursa Radio Romania Cultural

S-a născut la 13 aprilie 1886 la Bârlad, primul dintre cei cinci copii ai Anastasiei și ai lui Neculai Toniță. Frecventează școala primară de băieți nr. 2 și urmează Gimnaziul real “Manolache K. Epureanu” din Bârlad.

În 1902 părăsește Bârladul pentru a se înscrie la Școala națională de Belle-Arte din Iași, avându-i printre profesori pe Gheorghe Popovici și Emanoil Bardasare (dar nu va putea să își ia diploma de absolvire deoarece participă în ultimul an la o grevă a studenților), iar printre colegi pe Ștefan Dimitrescu și Leon Viorescu cu care va lega o lungă prietenie.

O privire retrospectivă asupra operei lui Tonitza ne revelează în prima perioadă o pictură academistă purtând pecetea școlii müncheneze, și, drept corolar, un interes major pentru desen, în detrimentul picturii.

În scurtul său popas parizian, face tentative timide de a-și însuși viziunea impresionistă, dar preferința lui pentru exprimarea grafică îi va îndrepta atenția spre creațiile lui Daumier.

Revirimentul cromatic, pe care fruntașii picturii franceze nu izbutiseră să-l provoace, a fost declanșat de Ștefan Luchian, fără ca acest fapt sa-l facă pe Tonitza să rămână la o treaptă inferioară, deși el și-a descoperit multe afinități cu pictorul “Anemonelor”.

După această perioadă, tablourile realizate între 1930 și 1935 își cuceresc deplina autonomie artistică, eliberându-se de orice influențe.

Grafica, plină de maliție și deseori de dramatism – a colaborat la numeroase reviste culturale și sociale ale vremii: “Rampa”, “Flacăra”, “Clopotul”, “Hiena” etc. – sunt mărturii ale participării intense la viața epocii.

Pictura rămâne, dincolo de frământările cotidiene, de angajarea în evenimentele contemporane, senină, vorbind despre un ideal estetic clasic, despre cultul frumosului, despre o artă înțeleasă ca expresie a permanenței valorilor spirituale. Această viziune autonomă se conturează în portretele de copii.

“Ochii lui Tonitza”, ochii copiilor pictați de el, ne privesc astăzi cu o nostalgică inocență, cu o amară melancolie și candoare. Ochii aceștia mari, rotunzi și expresivi sunt inconfundabila pecete a stilului său de o unică poezie în arta plastică românească.

Sursa Profit.ro

 

26 FEBRUARIE ÎN ISTORIE

1794: Palatul regal Christianborg din Copenhaga este distrus de un incendiu. Reconstrucția a durat până în 1828 dar clădirea nu a mai fost folosită ca reședință regală, devenind sediul al Parlamentului danez.

Sursa Wikipedia

 

1815: Napoleon Bonaparte a evadat de pe Insula Elba, unde fusese exilat cu un an în urmă.

Sursa Wikipedia

1914: HMHS Britannic, sora vaporului RMS Titanic, este lansată în Belfast.

Sursa Wikipedia

 

1935: Adolf Hitler semnează un decret care autoriza înființarea Reich Luftwaffe, fiind al treilea serviciu militar german, alături de armata și marina Reich-ului.

Sursa Wikipedia

 

1952: Primul ministru Winston Churchill al Marii Britanii anunță că națiunea sa deține bomba atomică.

Sursa Wikipedia

1988: Declarația guvernului SUA prin care anunță hotărârea de a retrage României, începând cu data de 3 iulie 1988, clauza națiunii celei mai favorizate; în replica, guvernul român declară că renunță la clauza națiunii celei mai favorizate în relațiile cu SUA.

Sursa Antena3

 

1993: A fost înregistrat primul atentat cu bombă la baza unuia din cele două turnuri ale ansamblului arhitectural “World Trade Center”; 5 victime.

Sursa Wikipedia

SourceWikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.ULTIMELE ARTICOLE

ANM a emis Cod galben de ploi puternice pentru aproape toată țara!

Codul galben intră în vigoare azi la ora 12:00 și este valabil până luni la ora 22:00. La munte, în Oltenia, Muntenia, Moldova, zona...

Reacțiile demnitarilor români cu privire la victoriile lui David Popovici

David Popovici, copilul de aur al natației Române, a cucerit, la doar 17 ani, sâmbătă aceasta, medalia de aur în proba de 100 m...

Ministrul Digitalizări simte că România apreciază educația sa la fel de mult ca America

Studiile la universități din SUA, precum Stanford și Harvard, sunt un impediment în politica românească, a declarat ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja.   Sebastian Burduja a devenit...

Echipă de baschet botezată în râul Iordan

„Am deschis un drum acum. Cred că vor fi și alte echipe universitare care vor dori să vină și să susțină această competiție și...