Pe 26 decembrie 2004, un puternic cutremur care a avut loc în Oceanul Indian a cauzat tsunami devastând Sri Lanka, India, Indonezia, Thailanda, Malaysia, Maldive și alte zone.
Cutremurul din Oceanul Indian din 2004 a fost un seism submarin cu o magnitudine de 9,0 grade pe scara Richter desfășurat în estul Oceanului Indian.
Cutremurul, care a avut epicentrul în mare, aproape de coasta nordică a insulei indoneziene Sumatra, a provocat o serie de valuri tsunami care au afectat regiunile costiere ale unui număr de opt țări asiatice și care au cauzat moartea a peste 120.000 de persoane.
Acesta a fost al cincilea cel mai puternic cutremur din istoria modernă (de când sunt înregistrate cu ajutorul seismografelor).
Mai multe valuri tsunami au lovit regiunile costiere din Oceanul Indian, devastând regiuni întregi, printre care insula Phuket, Tailanda, Aceh (Indonezia), coasta de est a Sri Lankăi, zonele costiere din statul Tamil Nadu (Indiei) și chiar și locuri mai îndepărtate precum Somalia, care se află la 4.100 km est de epicentru.
Numărul de victime confirmate datorate seriilor de tsunami și inundațiilor este de 155.279, iar alte câteva mii de persoane sunt în continuare date dispărute.
Peste un milion de gospodării au fost distruse.
1.În 1606 s-a jucat, pentru prima oară, tragedia Regele Lear scrisă de William Shakespeare după legenda regelui britanic Leir.
Regele Lear este o tragedie scrisă de William Shakespeare care reprezintă o încununare a analizei umanisto-psihologice prezentă în mai toate lucrările marelui dramaturg englez.
Piesa descrie coborârea treptată în nebunie a personajului principal, Regele Lear, care după ce fusese lingușit și mințit de fetele sale mai mari, le cedează acestora regatul Angliei.
Simultan, dezamăgit de onestitatea fiicei mai mici, care în final încearcă a-și salva tatăl, îi refuză acesteia dreptul de a moșteni o parte a regatului.
2.În 1805 Austria și Franța napoleoniană semnează Tratatul de la Pressburg.
Pacea de la Pressburg (cunoscută și ca Pacea de la Pojon) a fost încheiată la 26 decembrie 1805 între Austria și Franța condusă de Napoleon.
Această pace a survenit în urma Bătăliei de la Austerlitz și a pus capăt celui de-al treilea război al Coaliției antinapoleoniene.
În urma acestei păci, Austria a trebuit să cedeze comitatul Tirol și Vorarlberg statului bavarez. Restul Austriei Occidentale a fost împărțită între Marele Ducat de Baden și Württemberg.
Regiunile Veneția, Istria, Dalmația și Cattaro, care au fost alipite Austriei abia în 1797 prin Pacea de la Campo Formio, au fost repartizate regatului napoleonic Italia.
3.În 1943, vasul de război german Scharnhorst este scufundat în cel de-al Doilea Război Mondial într-o bătălie navală împotriva a două grupuri de luptă britanice din Marea Nordului în Norvegia.
Din echipajul de 1968 de oameni au supraviețuit doar 36.
4.Pe 26 decembrie 1989, Frontul Salvării Naționale formează un guvern provizoriu.
Guvernul anunță modificările din Constituție, garantează drepturile minorităților naționale, autorizează libera angajare în câmpul muncii, introduce în țară economia de piață liberă și promite desfășurarea liberă a alegerilor.