Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat, la 8 decembrie 2016, o rezoluţie prin care data de 26 aprilie a fost desemnată ca zi internaţională de reamintire a dezastrului de la Cernobîl.
ONU a recunoscut, astfel, că la “trei decenii după dezastrul de la Cernobîl, consecinţele serioase pe termen lung ale acestuia persistă încă, precum şi continuarea necesităţilor comunităţilor şi teritoriilor afectate” şi a invitat “toate statele membre, agenţiile relevante ale sistemul Organizaţiei Naţiunilor Unite şi alte organizaţii internaţionale, precum şi societatea civilă, să respecte această zi”.
O explozie la Centrala Nucleară de la Cernobîl din 1986 a împrăştiat un nor radioactiv asupra unor mari părţi ale Uniunii Sovietice, în prezent teritorii ale Belarusului, Ucrainei şi Federaţiei Ruse, iar aproape 8,4 milioane de persoane din aceste ţări au fost expuse la radiaţii, amintește Agerpres.
1.În 1775, în urma convenției încheiate între Imperiul Otoman și Austria, Bucovina intră în componența Imperiului Habsburgic.
Monarhia Habsburgică sau Imperiul Habsburgic este un apelativ neoficial printre istorici pentru țările și provinciile care au fost conduse de ramura austriacă junioară a Casei de Habsburg până în 1780, iar apoi de ramura succesoare a Casei de Habsburg-Lorena (descendenții rezultați din căsătoria Mariei Terezia cu Francisc Ștefan de Lorena) până în 1918. Monarhia a fost un stat compus, format din teritorii din cadrul și din afara Sfântului Imperiu Roman, unite doar prin persoana monarhului.
Capitala dinastică a fost Viena, cu excepția perioadei dintre 1583 și 1611, când a fost mutată la Praga.
Între 1804 și 1867 Monarhia Habsburgică a fost formal unificată ca Imperiul Austriac, iar între 1867 și 1918 ca Imperiul Austro-Ungar.
2.În 1913 a fost semnat, la Petersburg, un protocol prin care Bulgaria a cedat României orașul Silistra și câteva mici teritorii în sudul Dobrogei (26 aprilie/9 mai).
Silistra sau Dârstor este un oraș port la Dunăre, în nord-estul Bulgariei.
Este centrul administrativ al Regiunii Silistra și unul din cele mai importante orașe din regiunea istorică Dobrogea și din Cadrilater.
Orașul a aparținut Țării Românești în timpul lui Mircea cel Bătrân, probabil și al lui Vlad Țepeș pentru scurtă vreme, a fost anexat de România după al Doilea Război Balcanic.
A fost parte componentă a României din 1913, până în 1940, când a fost returnat Bulgariei în urma Tratatului de la Craiova, tratat impus de Puterile Centrale.
Dârstor reprezintă, de asemenea, originea denumirii cartierului bucureștean Dristor, acesta aflându-se pe ruta către Dobrogea de Sud și implicit cetatea Dârstorului în momentul creării sale.
3.În 1920, la Cluj este înființat primul institut speologic din lume.
4.Pe 26 aprilie 1931, la New York, a avut loc prima emisiune televizată, experimental: protagonista emisiunii a fost actrița Fay Marbe.
Fay Marbe (1899–1986) a fost o actriță, cântăreață și dansatoare.
A apărut în mai multe filme, inclusiv comedia din 1929, The Talk of Hollywood.
Pe la mijlocul anilor 1920, ea a vizitat Europa înainte de a se întoarce în Statele Unite.
S-a retras la începutul anilor ’30.
5.În 1933 s-a înființat Gestapo, poliția secretă a Germaniei naziste.
Gestapo a fost poliția secretă oficială a Germaniei naziste.
S-a aflat în subordinea SS-ului, administrat de Reichssicherheitshauptamt (RSHA).
Împreună cu aparatul de informații numit Sicherheitsdienst, a fost încorporat în 1939 în RSHA (Departamentul IV). Uniformele gestapoului erau negre.
În fiecare lagăr de concentrare sau exterminare exista o secție a gestapoului, numită oficial Politische Abteilung („secția politică”).
Activând ca o instituție inchizitorială, a fost responsabilă de moartea a mii de oameni.
La Procesul de la Nürnberg a fost declarată organizație criminală de către tribunalele militare aliate.