An de an, la 26 aprilie, se marchează ziua mondială a proprietăţii intelectuale. Sărbătoarea a fost inclusă în calendarul ONU în anul 2000, la iniţiativa Chinei. Momentul este un prilej de încurajare a inovației și creativității.
Proprietatea intelectuală este un important motor al dezvoltării economice, culturale și sociale, de aceea drepturile asupra acestei forţe trebuie protejate.
La 26 aprilie 1970, intra în vigoare actul de înființare a Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale, instituţie care încurajază activitatea creatoare și o promovează oriunde în lume.
Drepturile de proprietate intelectuală se împart în două mari categorii, anume cele de autor, care protejează creațiile literare, artistice și științifice, și cele de proprietate industrială, care includ brevetele şi patentele.
26 APRILIE ÎN ISTORIE
1564: Se năștea William Shakespeare, dramaturg, poet și actor englez.
1803: Plouă cu pietre din cer lângă L’Aigle, Franța. Academia Franceză de Științe trebuie să admită că îndoielile sale anterioare cu privire la originea extraterestră a pietrelor meteorice erau greșite.
1877: Ca urmare a bombardării orașelor românești de la Dunăre de către artileria turcă, armata română deschide focul asupra Vidinului.
1920: La Cluj este înființat primul institut speologic din lume.
1923: Ducele de York (viitorul rege George al VI-lea al Regatului Unit) se căsătorește cu Lady Elizabeth Bowes-Lyon la Westminster Abbey.
1931: New York, a avut loc prima emisiune televizată, experimental: protagonista emisiunii a fost actrița Fay Marbe.
1933: S-a înființat Gestapo, poliția secretă a Germaniei naziste.
1986: S–a produs accidentul de la centrala nucleară de la Cernobîl, aflată la 200 km de Kiev.
1992: Regele Mihai efectuează prima vizită în România după 1989; a fost primit cu entuziasm la București.