miercuri, februarie 28, 2024
Acasă arhiva articole Ziua de azi 26 APRILIE ÎN ISTORIE

26 APRILIE ÎN ISTORIE

An de an, la 26 aprilie, se marchează ziua mondială a proprietăţii intelectuale. Sărbătoarea a fost inclusă în calendarul ONU în anul 2000, la iniţiativa Chinei. Momentul este un prilej de încurajare a inovației și creativității.

 

Proprietatea intelectuală este un important motor al dezvoltării economice, culturale și sociale, de aceea drepturile asupra acestei forţe trebuie protejate.

La 26 aprilie 1970, intra în vigoare actul de înființare a Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale, instituţie care încurajază activitatea creatoare și o promovează oriunde în lume.

Drepturile de proprietate intelectuală se împart în două mari categorii, anume cele de autor, care protejează creațiile literare, artistice și științifice, și cele de proprietate industrială, care includ brevetele şi patentele.

 

Sursa Share America

26 APRILIE ÎN ISTORIE

1564: Se năștea William Shakespeare, dramaturg, poet și actor englez.

Sursa Wikipedia

 

1803: Plouă cu pietre din cer lângă L’Aigle, Franța. Academia Franceză de Științe trebuie să admită că îndoielile sale anterioare cu privire la originea extraterestră a pietrelor meteorice erau greșite.

Sursa Wikipedia

1877: Ca urmare a bombardării orașelor românești de la Dunăre de către artileria turcă, armata română deschide focul asupra Vidinului.

Sursa Wikipedia

1920: La Cluj este înființat primul institut speologic din lume.

Sursa Actual de Cluj

1923: Ducele de York (viitorul rege George al VI-lea al Regatului Unit) se căsătorește cu Lady Elizabeth Bowes-Lyon la Westminster Abbey.

Sursa Wikipedia

1931: New York, a avut loc prima emisiune televizată, experimental: protagonista emisiunii a fost actrița Fay Marbe.

Sursa Wikipedia

1933: S-a înființat Gestapo, poliția secretă a Germaniei naziste.

Sursa Wikipedia

1986: S–a produs accidentul de la centrala nucleară de la Cernobîl, aflată la 200 km de Kiev.

Sursa Wikipedia

1992: Regele Mihai efectuează prima vizită în România după 1989; a fost primit cu entuziasm la București.

Sursa Wikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

Care sunt cele mai noi tendințe în materie de baterii de cadă?

În universul designului de baie contemporan, bateria de cadă nu mai este doar un element care oferă funcționalitate, ci și o piesă centrală ce...

Noptierele Smart pot fi integrate in orice dormitor? Care sunt stilurile de design cele mai potrivite?

În căutarea unei combinații perfecte între utilitatea tradițională și inovația tehnologică, noptierele Smart își fac tot mai mult loc în dormitoarele moderne. Aceste piese...

Ce poți vizita în România la început de primăvară? Iată recomandările O Zi Cât o Vacanță

Excursiile de o zi sunt calea prin care te poți relaxa și prin care poți explora frumusețea României, chiar și atunci când timpul este...

Știai aceste lucruri despre generatoarele electrice?

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că trăim într-o epocă în care dependența de energie electrică este tot mai mare. Practic, toate...