8.5 C
București
joi, 29 octombrie 2020
Acasă Articole Ziua de azi 25 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIE

25 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIE

La 25 septembrie se sărbătoreşte, începând cu anul 2019, în România, „Ziua dăruirii”

Această zi este menită „să încurajeze generozitatea şi implicarea socială (…)

Dăruirea este, înainte de toate, un act profund şi personal, izvorât dintr-o nevoie umană, aceea de a fi bun, generos: de a oferi celuilalt, de a te simţi împlinit, de a-i contamina pe alţii de bucuria vieţii.

A dărui din inimă, a participa la ceva anume, a ajuta pe cineva, a face un bine cuiva poate însemna şi a simţi că faci parte dintr-o comunitate pe care vrei să o faci un loc mai bun şi mai frumos, a contribui la o activitate nobilă, valoroasă”.

Instituirea unei astfel de zile oferă şcolilor prilejul de a-i implica pe copii în discuţii despre filantropie şi voluntariat, scopul promovării acestei iniţiative legislative fiind acela de „a creşte responsabilitatea cetăţenilor de toate vârstele, de a servi toate segmentele societăţii, de a contribui la o moştenire culturală care trebuie amplificată, de a încuraja generozitatea şi implicarea socială prin instituirea unei Zile a dăruirii”.

 

1.În 1066, Harold Godwinson l-a învins pe Harald al III-lea al Norvegiei în bătălia de la Stamford Bridge, punând capăt invaziei vikinge a Angliei.

Bătălia de la Stamford Bridge este privită adesea ca un reper pentru sfârșitul Erei Vikinge în Marea Britanie.

Bătălia a avut loc la 25 septembrie 1066, la puțin timp după ce armata norvegiană invadatoare condusă de regele Harald al III-lea a învins armata seniorilor nordici Edwin de Mercia și Morcar de Northumbria în Bătălia de la Fulford cu două mile la sud de York.

Regele Harold Godwinson al Angliei l-a întâmpinat pe Harald cu propria sa armată, luându-l prin surprindere, cu războinicii fără armuri și nepregătiți după un marș forțat intrat în legendă și care a străbătut regatul de la sud la nord.

Sursa Wikipedia

 

2.În 1396 are loc Bătălia de la Nicopole.

Sultanul Baiazid I, „Fulgerul” înfrânge armata cruciată la Nicopole; de partea cruciaților a luptat și un corp de oaste sub comanda lui Mircea cel Bătrân.

Bătălia de la Nicopole a avut loc pe 25 septembrie 1396, între o armată aliată franco – valaho – maghiară și Imperiul Otoman, lângă fortăreața dunăreană Nicopole (Nikopol, Bulgaria).

De multe ori, această bătălie mai este numită și cruciada de la Nicopole, deoarece are numeroase caracteristici ale „cruciadelor” Evului Mediu.

Unele surse consideră că bătălia a fost purtată pe 28 septembrie.

Sursa Wikipedia

 

3.Pe 25 septembrie 1872 se inaugurează Gara de Nord din București și se deschide prima linie de cale ferată București – Ploiești.

București Nord este cea mai mare stație feroviară a României, situată în municipiul București.

Din această gară pleacă și sosesc zilnic aproape 200 de trenuri (numărul acesta este mai mare iarna și vara când se pun în circulație trenuri suplimentare spre litoral și Valea Prahovei).

Gara servește trenurilor Căilor Ferate Române și celor ale companiilor feroviare internaționale.

București Nord este capătul liniei și are un număr de opt peroane și paisprezece linii.

Sursa Wikipedia

 

4.În 1890, președintele american, Benjamin Harrison semnează proiectul de lege privind înființarea Parcului Național Sequoia din California.

Flora și fauna, inclusiv arborii gigant de sequoia, trebuie să fie protejate și păstrate pentru posteritate.

Sursa Wikipedia

 

5.În 1957, Central High School din Little Rock, Arkansas, devine școală mixtă, pentru albi și negri; a fost nevoie de intervenția US Army pentru ca localnicii să accepte integrarea rasială.

 

6.Pe 25 septembrie 1991, minerii din Valea Jiului au ajuns în Gara Băneasa cu mai multe garnituri de tren, conduși de liderul lor sindical, Miron Cozma.

La sfârșitul zilei, la Palatul Cotroceni, Miron Cozma îi cere președintelui Ion Iliescu demiterea primului ministru Petre Roman în schimbul liniștii din capitală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ARTICOLE

29 OCTOMBRIE ÎN ISTORIE

Ziua Internațională a Internetului este sărbătorită în fiecare an pe 29 octombrie, aceasta fiind data la care a fost trimis primul mesaj de la...

Datornicii vor putea să își vândă singuri bunurile luate în leasing

Consumatorii datornici vor putea să își vândă singuri bunurile luate în leasing, potrivit unei prevederi cuprinse într-un proiect care a primit votul final în...

Alexandru Rafila crede că numărul de îmbolnăviri va continua să crească

Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că numărul de îmbolnăviri va continua să crească în perioada următoare, scrie News.ro. ”Eu cred...

28 OCTOMBRIE ÎN ISTORIE

Pe 28 octombrie 1931 se năștea cunoscutul actor român, Ilarion Ciobanu. Pe lângă actorie, Ilarion Ciobanu a semnat, de asemenea, regia a două filme,...

COMENTARII RECENTE

Catalin Ionete on Dumnezeu a murit!
kani on Pungă doriți?