duminică, iunie 11, 2023
Acasă arhiva articole Ziua de azi 25 NOIEMBRIE ÎN ISTORIE

25 NOIEMBRIE ÎN ISTORIE

La 25 noiembrie este marcată Ziua internaţională pentru încetarea violenţei împotriva femeilor.

 

Fenomenul, deşi reprezintă o încălcare a drepturilor omului, rămâne larg răspândit pe glob.

O femeie din 3 a fost, cel puţin o dată, agresată, de obicei de persoane din anturaj.

La 25 noiembrie 1960, 3 surori erau asasinate în Republica Dominicană pentru că au îndrăznit să critice regimul dictatorului Rafael Trujillo.

Patria Mercedes, Maria Argentina Minerva şi Antonia María Teresa, rămase în istorie ca Hermanas Mirabal, au devenit – prin sacrificiul propriilor vieţi – simboluri ale rezistenţei feminine.

Comunitatea internaţională consideră că nu există circumstanţe atenuante pentru agresiuni de orice natură cărora le cad victime femeile şi fetele.

Astăzi, mai multe edificii celebre, între care Palatul Păcii din Haga, Empire State Building, Sfinxul şi Piramidele din Egipt vor fi iluminate în portocaliu.

 

1.În 1120, la naufragiul Corabiei Albe moare prințul Angliei William Adelin, fiul lui Henry I al Angliei (cel mai tânăr fiu al lui William Cuceritorul).

 

2.În 1715 este marcat începutul domniilor fanariote în Țara Românească prin instaurarea la domnie a lui Nicolae Mavrocordat.

Domniile fanariote însemnau o prelungire a controlului exercitat de Poartă asupra Țărilor Române, dar cu autonomie internă sporită.

 

3.În 1864 este promulgată „Legea instrucțiunii publice”, ce avea să stea la baza învățământului românesc modern.

Se stabilesc trei grade de învățământ: primar, secundar și superior, din care „instrucțiunea primară este obligatorie și gratuită”.

 

4.În 1867 a intrat în vigoare prima Convenție poștală a României, cea cu Rusia, conform căreia pe teritoriul României serviciul de poștă urma să fie efectuat numai de către Poșta Română.

 

5.În 1940 încep, la Jilava, săpăturile pentru dezgroparea, în vederea reînhumării, a osemintelor lui Corneliu Zelea Codreanu și ale celorlalți legionari uciși împreună cu el.

 

6.În 1986 a izbucnit scandalul Iran-Contra, prin care oficialii americani îi sponsorizau în secret pe rebelii din Nicaragua, cu banii obținuți de pe urma vânzării de armament în Iran.

SourceWikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

Cum luăm decizii corecte atunci când Biblia nu spune nimic?

Cum luăm decizii corecte atunci când Biblia nu spune nimic? De multe ori ne putem afla în situația în care nu știm încotro să...

Știai că plictiseala îți poate aduce beneficii?

Știai că plictiseala îți poate aduce beneficii? Poate fi greu de crezut. Însă un studiu publicat recent în revista Academy of Management Discoveries ne demonstrează...

Dacă ești credincios, ai o viață lipsită de griji?

Dacă ești credincios, ai o viață lipsită de griji? De multe ori oamenii privesc religia sau apartenența de Dumnezeu ca un avantaj material sau...

Cum putem preveni diabetul?

Cum putem preveni diabetul? Persoanele care au consumat două porții de fructe pe zi au avut un risc cu 36% mai mic de a...