25 MAI ÎN ISTORIE

În fiecare an, din 1983, pe 25 mai este marcată Ziua internaţională a copiilor dispăruţi.

Ea coincide cu Ziua naţională a copiilor dispăruţi din SUA, propusă de fostul preşedinte american Ronald Reagan în 1983.

Data de 25 mai nu este deloc întâmplătoare, ea aducând aminte de faimosul caz al băiatului Etan Kalil Patz, în vârstă de şase ani, declarat dispărut la 25 mai 1979, în Manhattan, New York.

Etan Patz nu a fost găsit nici până în zilele noastre, fiind declarat oficial decedat în 2001.

Investigaţiile legate de acest caz continuă, însă, şi în prezent.

Copiii dispăruţi ajung, în cele mai multe cazuri, victime ale violenţei şi exploatării.

Sursa Pixabay

 

1.În 1953, la locul de testare Nevada, Statele Unite se efectuează primul și singurul lor test de artilerie nucleară.

Testele armelor nucleare sunt experimente efectuate pentru a determina eficiența, randamentul și capacitatea explozivă a armelor nucleare.

De-a lungul secolului al XX-lea, cele mai multe națiuni care au dezvoltat arme nucleare le-au și testat.

Testarea armelor nucleare poate da informații despre modul cum funcționează aceste arme, precum și modul în care armele nucleare se comporta în diferite condiții și cum se comportă structurile atunci când sunt supuse exploziilor nucleare.

Sursa Wikipedia

2.În 1961, președintele John F. Kennedy a anunțat în fața Congresului susținerea Programului Apollo, care își propunea ca până la sfârșitul acelui deceniu să ducă un om pe Lună și să-l aducă înapoi în siguranță.

Programul Apollo a reprezentat o serie de zboruri spațiale pilotate, efectuate de Statele Unite ale Americii (NASA), folosind astronava Apollo și racheta purtătoare Saturn 5, între anii 1961 și 1975.

Proiectul, coordonat de NASA, a avut ca principal obiectiv „aselenizarea unui om și întoarcerea lui în siguranță pe Pământ până la sfârșitul decadei 1960-1970”.

Acest obiectiv a fost atins cu Apollo 11 în iulie 1969.

Sursa Wikipedia

3.În 1979, un avion McDonnell Douglas DC-10 pierde un motor și se prăbușește în timpul decolării de la Aeroportul Internațional O’Hare din Chicago, Illinois.

Toți cei 258 de pasageri și 13 membri ai echipajului sunt uciși impreună cu alți doi oameni la sol.

Cu un total de 273 de vieți omenești pierdute, accidentul American Airlines Flight 191 este cel mai grav accident aviatic din Statele Unite.

Sursa Wikipedia

4.În 1985, Republica Bangladesh a fost lovită de un ciclon tropical, în urma căruia au murit aproximativ 10.000 de oameni.

Sursa Pixabay

5.Pe 25 mai 2008, Phoenix Mars Lander amerizează în regiunea Valea Verde pe Marte pentru a căuta medii adecvate pentru apă și viață microbiană.

Phoenix Mars Lander, pe scurt Phoenix, este o navă robot dedicată continuării misiunii explorării spațiului, având ca țintă specifică amartizarea lină și, respectiv, continuarea explorării planetei Marte a sistemului nostru solar.

Oamenii de știință care controlează misiunea spațială au utilizat instrumentele de la bordul modulului spațial Phoenix pentru depistarea mediilor unde viața microbiană de pe Marte ar putea fi posibilă și cercetarea istoriei apei de pe această planetă.

Stația cosmică Phoenix a coborât lin pe solul marțian într-una din regiunile nordice ale planetei, care este bogată în apă.

Complexul științific și-a utilizat braţul său robotic pentru a extrage eșantioane din solul arctic al planetei Marte.

Sursa Wikipedia

6.În 2009, Coreea de Nord testează al doilea dispozitiv nuclear, în urma căruia s-au creat tensiuni în comunitatea internațională.

Sursa Wikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

Povestea cutremurătoare a...

La doar 14 ani, Mihai fum...

„Suntem o echipă în fața ...

După 18 ani de căsnicie, ...

Cum poți aduce schimbarea...

Cum poți aduce schimbarea...

Frica de moarte și impact...

Frica de moarte și impact...