Armata Română sărbătorește, astăzi, Ziua Radiolocației.
Ca armă de sine stătătoare, Radiolocația a intrat definitiv în istoria Armatei României la data de 25 iulie 1955, când prin ordinul strict-secret C.L. nr. 0074/25.07.1955 a luat ființă sistemul unic de supraveghere a spațiului aerian.
Anterior acestei date de referință, au funcționat și alte structuri specializate de observare, supraveghere și înștiințare, cu date despre țintele aeriene aflate în spațiul aerian al României.
Atât în timp de pace cât și în situații de criză și de război, Radiolocația participă la îndeplinirea misiunilor prin realizarea în principal a funcției de supraveghere aeriană.
Astăzi, mai mult ca oricând, ducerea operațiilor aeriene și avertizarea privind amenințarea aeriana sunt, practic, imposibile fără informațiile furnizate de senzorii de Radiolocație.
Ducerea cu succes a operațiilor de apărare, prevenirea surprinderii împotriva unei agresiuni din aer, avertizarea timpurie, alarmarea, protecția populației și forțelor, și implicit, succesul în luptă depind, foarte mult, de informațiile despre ținte oferite de către militarii care își desfășoară activitatea în domeniul radiolocației.
1.În anul 315 este inaugurat Arcul lui Constantin, situat în apropiere de Colosseum în Roma, pentru a comemora victoria lui Constantin asupra lui Maxentius.
Arcul lui Constantin este un arc de triumf din Roma, situat între Colosseum și Colina Palatină, precum și în apropiere de Forul Roman, ultimul monument de mari dimensiuni al Romei imperiale.
Arcul e menit să îl reprezinte pe împăratul Constantin ca pe un continuator al celor mai mari împărați romani, renumiți pentru guvernarea înțeleaptă.
Deși dedicat lui Constantin, o mare parte din materialul decorativ evocă realizările militare ale împăraților Traian, Hadrian și Marcus Aurelius.
Arcul are o înălțime de 21 m, o lățime de 25,9 m și o adâncime de 7,4 m. Are trei arcuri, cel central este de 11,5 m înălțime și 6,5 m lățime, iar arcadele laterale sunt cu înălțime de 7,4 m și lățime de 3,4 m fiecare.
Designul general, cu o parte principală structurat de coloane detașate și inscripția principală de mai sus, este modelat după exemplul Arcului lui Septimius Severus pe Forumul Roman.
2.În 1547, Henric al II-lea este încoronat rege al Franței la Catedrala din Reims.
Henric al II-lea a fost rege al Franței între 1547 și 1559. El provenea din dinastia Valois-Angoulême.
3.În 1797, Horatio Nelson pierde mai mult de 300 de oameni și brațul drept în încercarea eșuată de cucerire din Tenerife (Spania).
Horatio Nelson a fost un amiral britanic cunoscut în istorie, înainte de toate, ca învingător al flotei franco-spaniole la Trafalgar.
A fost un conducător exemplar, cu o personalitate puternică. Curajul său a fost la limita nebuniei, iar pasiunea vieții sale a fost riscul.
O altă pasiune a lui Nelson, tot la fel de riscantă, a fost legătura pe care acesta a avut-o cu Emma Hamilton, soția ambasadorului britanic la Neapole.
Numeroasele victorii, aduse în slujba Marinei Regale Britanice, au făcut din Nelson un idol pentru cadrele militare și pentru populația britanică.
4.În 1917, Margaretha Geertruida Zelle, cunoscută sub numele de Mata Hari, găsită vinovată de spionaj în favoarea Germaniei în timpul Primului Război Mondial, a fost condamnată la moarte.
Ea a fost executată la 17 octombrie 1917, în Franța, lângă șanțurile castelului Vincennes.
Căsătorită la vârsta de 18 ani cu Campbell MacLeord, un ofițer olandez de origine engleză, după divorțul celor doi s-a făcut cunoscută în Europa, în timpul Primului Război Mondial, ca dansatoare, curtezană și spioană în serviciul Germaniei și apoi al Franței.
5.În 1946, Statele Unite au testat prima bombă atomică subacvatică în apropierea atolului Bikini, Oceanul Pacific.
6.Pe 25 iulie 2000, un avion Concorde s-a prăbușit imediat după ce decolase din Paris; în accident au murit toți cei 109 oameni din avion și 5 aflați la sol.