vineri, iulie 19, 2024
Acasă Articole Noutăți 25 IANUARIE ÎN ISTORIE

25 IANUARIE ÎN ISTORIE

1.În 1533, pe 25 ianuarie, Henric al VIII-lea al Angliei se căsătorește în secret cu cea de-a doua soție, Anne Boleyn. Anne a fost fiica lui Thomas Boleyn, mai târziu Conte de Wiltshire și Conte de Ormonde și a soției lui, Lady Elizabeth Howard, fiica lui Thomas Howard, al 2-lea Duce de Norfolk.

Thomas Boleyn a fost un diplomat respectat. A fost favorit al regelui Henric al VII-lea care l-a trimis în misiuni diplomatice peste graniță. Anne a fost crescută în Europa; a fost doamnă de onoare a reginei Maria Tudor (sora lui Henric al VIII-lea) care se căsătorise cu Ludovic al XII-lea al Franței, apoi a reginei în vârstă de 15 ani, Claude a Franței, în slujba căreia a stat vreme de șapte ani. La curtea reginei, și-a îmbunătățit franceza și a devenit interesată de modă și de filosofia religiei. De asemenea a căpătat cunoștințe de cultura Franței și de etichetă.

2.În 1554, misionarii iezuiți José de Anchieta și Manoel da Nóbrega au înființat o misiune pe coasta de est a Braziliei, misiune ce avea apoi să devină orașul São Paulo.

3.În 1755, la sugestia lui Mihail Vasilievici Lomonosov, savant, poet și filolog, printr-un decret al împărătesei Elisabeta I se înființează la Moscova, prima universitate din Rusia, Universitatea de astăzi -Lomonosov.

4.În 1859, Alexandru Ioan Cuza îl numește pe Ioan Alexandru Filipescu prim-ministru al Țării Românești. Ioan Al. Filipescu a fost un boier și dregător din Țara Românească, președintele primului Consiliu de miniștri al Principatelor Române, unite după Mica Unire de la 5/24 ianuarie 1859, dar înainte de unirea lor administrativă.

5.Pe 25 ianuarie 1864 a fost inaugurat Spitalul Colentina din București.

6.În 1924, pe 25 ianuarie au început primele Jocuri Olimpice de Iarnă în Franța, la Chamonix (25 ianuarie – 5 februarie 1924)

7.În 1964 are loc lansarea unui balon-satelit, „Echo II”, prima experiență comună sovieto-americană pentru studierea Cosmosului.

Articolul precedentJocul copilăriei
Articolul următor26 IANUARIE ÎN ISTORIE

ULTIMELE ARTICOLE

Pacea – un obiectiv tot mai greu de atins

Într-o lume marcată de conflicte, inegalități și tensiuni crescânde, pacea pare un obiectiv tot mai greu de atins. Cu toate acestea, figura emblematică a...

17 iulie – Ziua Internațională a Justiției

Ziua Internațională a Justiției, celebrată pe 17 iulie, este o ocazie importantă pentru a recunoaște și promova principiile de justiție, echitate și drepturile omului...

Importanța educației emoționale în școli

Educația emoțională, adesea denumită și inteligență emoțională, se referă la capacitatea de a recunoaște, înțelege și gestiona propriile emoții și de a recunoaște și...

Nu e niciodată prea târziu să înveți ceva nou

Învățarea este un proces continuu care nu ar trebui să se oprească niciodată, indiferent de vârstă. Fie că e vorba de dezvoltarea unor noi...