8.5 C
București
vineri, 30 octombrie 2020
Acasă Articole Noutăți 25 IANUARIE ÎN ISTORIE

25 IANUARIE ÎN ISTORIE

1.În 1533, pe 25 ianuarie, Henric al VIII-lea al Angliei se căsătorește în secret cu cea de-a doua soție, Anne Boleyn. Anne a fost fiica lui Thomas Boleyn, mai târziu Conte de Wiltshire și Conte de Ormonde și a soției lui, Lady Elizabeth Howard, fiica lui Thomas Howard, al 2-lea Duce de Norfolk.

Thomas Boleyn a fost un diplomat respectat. A fost favorit al regelui Henric al VII-lea care l-a trimis în misiuni diplomatice peste graniță. Anne a fost crescută în Europa; a fost doamnă de onoare a reginei Maria Tudor (sora lui Henric al VIII-lea) care se căsătorise cu Ludovic al XII-lea al Franței, apoi a reginei în vârstă de 15 ani, Claude a Franței, în slujba căreia a stat vreme de șapte ani. La curtea reginei, și-a îmbunătățit franceza și a devenit interesată de modă și de filosofia religiei. De asemenea a căpătat cunoștințe de cultura Franței și de etichetă.

2.În 1554, misionarii iezuiți José de Anchieta și Manoel da Nóbrega au înființat o misiune pe coasta de est a Braziliei, misiune ce avea apoi să devină orașul São Paulo.

3.În 1755, la sugestia lui Mihail Vasilievici Lomonosov, savant, poet și filolog, printr-un decret al împărătesei Elisabeta I se înființează la Moscova, prima universitate din Rusia, Universitatea de astăzi -Lomonosov.

4.În 1859, Alexandru Ioan Cuza îl numește pe Ioan Alexandru Filipescu prim-ministru al Țării Românești. Ioan Al. Filipescu a fost un boier și dregător din Țara Românească, președintele primului Consiliu de miniștri al Principatelor Române, unite după Mica Unire de la 5/24 ianuarie 1859, dar înainte de unirea lor administrativă.

5.Pe 25 ianuarie 1864 a fost inaugurat Spitalul Colentina din București.

6.În 1924, pe 25 ianuarie au început primele Jocuri Olimpice de Iarnă în Franța, la Chamonix (25 ianuarie – 5 februarie 1924)

7.În 1964 are loc lansarea unui balon-satelit, „Echo II”, prima experiență comună sovieto-americană pentru studierea Cosmosului.

Articolul precedentJocul copilăriei
Articolul următor26 IANUARIE ÎN ISTORIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ARTICOLE

ALIN PASCAL: ”Eu știu unde vreau să ajung și lucrez la planul meu!”

”Chiar dacă talentul se moștenește, fără muncă nu se poate face nimic”, ne-a spus Alin Pascal, fiul artistei Matildei Pascal Cojocarița, zilele trecute, când...

Președintele Iohannis, despre direcțiile prioritare din planul național de redresare economică

Președintele Klaus Iohannis a vorbit, miercuri, după o şedinţă pe tema fondurilor europene, la care au fost invitaţi premierul Ludovic Orban şi mai mulţi...

Franța, în carantină până la 1 decembrie! Situația este alarmantă în aproape toată Europa

Situație alarmantă în aproape toată Europa! Franța va intra, pentru a doua oară, în carantină totală. De joi și până pe 1 decembrie, francezii...

29 OCTOMBRIE ÎN ISTORIE

Ziua Internațională a Internetului este sărbătorită în fiecare an pe 29 octombrie, aceasta fiind data la care a fost trimis primul mesaj de la...

COMENTARII RECENTE

Catalin Ionete on Dumnezeu a murit!
kani on Pungă doriți?