duminică, septembrie 8, 2024
Acasă arhiva articole Ziua de azi 25 AUGUST ÎN ISTORIE

25 AUGUST ÎN ISTORIE

Pe 25 august 1873 se năștea renumita actriță Lucia Sturdza Bulandra.

Lucia Sturdza-Bulandra a fost una dintre marile figuri ale scenei românești, de neuitat în roluri de compoziție din dramaturgia universală și națională, spirit organizatoric, talent pedagogic ce a format generații întregi de actori: Nicolae Baltățeanu, George Calboreanu, Dina Cocea, Radu Beligan, Victor Rebengiuc.

Descendentă a unei familii princiare, Lucia Sturdza Bulandra a ales să facă o carieră în teatru, în ciuda faptului că la debutul din 1898, bunica i-a trimis o telegramă prin care i-a interzis să poarte numele familiei pe scenă.

În 1898 a debutat la Teatrul Național din București iar în 1914, împreună cu soțul ei, a întemeiat o companie particulară. Din 1941 este actriță a Teatrului Municipal din București iar din 1947 până la sfârșitul vieții a fost directoarea acestui teatru, astăzi Teatrul Bulandra.

A fost profesoară la Conservatorul de artă dramatică din București timp de 30 de ani.

 

1.În 1609, astronomul italian Galileo Galilei a inventat primul său telescop terestru cu refracție.

Telescopul este un instrument care colectează lumina de la un obiect îndepărtat, se concentrează într-un punct (numit focar), și produce o imagine mărită.

Deși se indică cu termenul „telescop”, de obicei, telescopul optic, care operează în frecvențele luminii vizibile, există, de asemenea, telescoape sensibile la alte frecvențe ale spectrului electromagnetic.

După principiul de funcționare există două tipuri principale de telescoape optice: reflector și refractor.

Sursa Wikipedia

 

2.În 1875, marinarul englez Matthew Webb a devenit primul om care a traversat Canalul Mânecii, înot, de la Dover la Calais în 21 3/4 ore.

 

3.În 1891, Thomas Edison obține brevetul de invenție pentru filmul de 35 mm.

Thomas Alva Edison a fost un important inventator și om de afaceri american al sfârșitului de secol XIX și început de secol XX.

A fost cunoscut și ca „Magicianul din Menlo Park”, fiind și cel mai prolific inventator al timpului prin aplicarea practică a descoperirilor științifice (1093 brevete).

A fost un autodidact, însă acest lucru nu l-a împiedicat să realizeze invenții în domeniul electricității (becul cu filament), al telefoniei, al sistemului de transmisie multiplă a telegramelor, al înregistrării mecanice a sunetului (fonograful) și al cinematografiei – kinetoscopul.

În lumea industriei introduce noțiunea de producție de serie.

Sursa Wikipedia

 

4.În 1929 are loc experimentarea cabinei catapultabile de avion construită în premieră de românul Anastasie Dragomir.

Evenimentul a avut loc pe aeroportul Orly, Paris.

Una dintre cele mai importante invenţii româneşti în domeniul aviaţiei este scaunul ejectabil.

Descoperit de Anastase Dragomir, scaunul ejectabil face parte din categoria celor mai importante invenţii ale lumii.

Deşi majoritatea cercetătorilor si-au concentrat atenţia asupra construirii şi pilotării avioanelor, Anastase Dragomir a încercat să găseasca o metodă eficientă pentru siguranţa pasagerilor, salvându-i pe aceştia în cazul unor catastrofe aeriene majore care se soldează cu prabuşirea avionului.

Anastase Dragomir a înregistrat, pe 3 noiembrie 1928, în Franţa, cererea de brevet „Nouveau système de montage des parachutes dans les appareils de locomotion aérienne“(Nou sistem de montare al paraşutelor la aparate de locomoţie aeriană) şi a obţinut Brevetul nr. 678.566, din 2 aprilie 1930.

Această invenţie era „un nou sistem de paraşutare din aparatele de locomoţie aeriană, fiecare pasager având o paraşută proprie care permite, în momentul critic, eliberarea acestui ansamblu de avion astfel încât paraşuta, împreună cu pasagerul instalat pe scaun, să treacă printr-o deschizătură a podelei“, iar brevetul prevedea ca acest ansamblu de celulă-paraşută să aibă mai multe comenzi, manevrate de pilot.

 

5.În 1954 are loc prima participare a României la Campionatele Europene de atletism, cu Iolanda Balaș pe locul second (1,65 m).

Iolanda Balaș Sőtér a fost campioană olimpică română de etnie maghiară, care a dominat proba de săritura în înălțime timp de un deceniu.

Din 1988 până în 2005 a fost președinta Federației Române de Atletism.

Sursa Wikipedia

SourceWikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

Rolul femeii în biserica adventistă

Rolul femeii în biserica adventistă. De-a lungul istoriei, femeile au jucat un rol vital în comunitățile religioase, iar Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea...

Tineretul adventist și provocările societății moderne

Tineretul adventist și provocările societății moderne. Tinerii adventiști de astăzi se confruntă cu o multitudine de provocări în societatea modernă. Provocări care îi testează...

Ce activități putem face în weekend?

Ce activități putem face în weekend? Weekendul este un moment special pentru familie, o ocazie de a petrece timp de calitate împreună și de...

Cum mai mâncăm dacă nu avem timp?

Cum mai mâncăm dacă nu avem timp? Lipsa timpului este o provocare tot mai frecventă în societatea modernă, afectând inclusiv modul în care ne...