La 24 septembrie, în ultima zi de joi a lunii septembrie, este marcată Ziua mondială maritimă.
Scopul zilei este de a atrage atenţia asupra importanţei siguranţei transportului şi securităţii maritime, protejarea mediului marin şi pentru a sublinia un aspect special al activităţii Organizaţiei Internaţionale Maritime.
Tema din acest an este „Transport durabil pentru o planetă durabilă” şi oferă o ocazie excelentă de a creşte gradul de conştientizare cu privire la Obiectivele Dezvoltării Durabile ale Organizaţiei Naţiunilor Unite şi de a prezenta acţiunile desfăşurate de Organizaţia Maritimă Internaţională (OMI) şi de statele membre în atingerea obiectivelor.
Tema va oferi oportunităţi liderilor din diferite sectoare, inclusiv din cel al transportului maritim, atât pentru a reflecta asupra muncii depuse, cât şi asupra paşilor urgenţi planificaţi în continuare către un viitor durabil.
Pandemia COVID-19 a evidenţiat profesionalismul şi sacrificiul celor două milioane de navigatori care îşi desfăşoară activitatea pe flota comercială mondială.
Transportul maritim a continuat să asigure mai mult de 80% din comerţul mondial, inclusiv materiale medicale vitale, alimente şi alte bunuri de bază care sunt esenţiale pentru reacţia şi recuperarea COVID-19 – dar sute de mii de navigatori s-au confruntat cu o criză umanitară, deoarece au fost blocaţi pe mare, incapabili să coboare de pe navele pe care le operează cu contracte prelungite cu mai multe luni.
1.În 1180, odată cu moartea împăratului Manuel I Comnenul, ultimul împărat al dinastiei Comnenilor, a început declinul Imperiului Bizantin.
Imperiul Roman de Răsărit, Imperiul Bizantin sau Bizanțul sunt termeni folosiți, în mod convențional, pentru a numi Imperiul Roman din Evul Mediu având capitala la Constantinopol.
2.În 1780, generalul Benedict Arnold a dezertat din Armata Continentală americană în timpul războiului de independență al Statelor Unite și a trecut de partea britanicilor.
Benedict Arnold a fost inițial un rebel din Cele treisprezece colonii de pe coasta de est nord-americană, care a devenit ulterior general în Armata Continentală.
El a trecut apoi de partea englezilor, fiind considerat un trădător în Statele Unite.
3.În 1929, guvernul sovietic a decretat că începând de la 1 octombrie se va introduce o versiune reformată a calendarului, în care săptămâna devenea de 5 zile, toate lunile aveau 30 de zile, iar restul de 5 sau 6 zile erau sărbători intercalate câte una sau două între anumite luni.
4.În 1957, la Barcelona, a fost inaugurat cel mai mare stadion din Europa, Camp Nou.
Camp Nou (în traducere din catalană, Câmp Nou) este un stadion de fotbal situat în Barcelona, Spania. Denumirea provine din limba catalană, însemnând „teren (câmp) nou”.
Cu o capacitate de 99 354 de locuri, este cel mai mare stadion de fotbal din Europa.
Pe acest stadion își dispută meciurile de pe teren propriu echipa FC Barcelona.
Este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai mari, și cu una dintre cele mai electrizante atmosfere din lume. Numele său oficial —Estadi del Futbol Club Barcelona— se traduce Stadionul FC Barcelona, deși este cunoscut mai ales sub numele Camp Nou de către fanii din întreaga lume.
Adresa stadionului este Carrer d’Arístides Maillol 12, 08028, Barcelona, Catalunia, Spania.
5.În 1970 a fost adus pe Pământ, pentru prima oară, sol lunar de către capsula de întoarcere a stației automate „Luna-16” aparținând URSS.
6.În 2009, Tezaurul de la Staffordshire, descoperit de Terry Herbert, în apropiere Lichfield, Staffordshire, Anglia este declarat oficial tezaur de către autoritățile britanice, fiind considerat parte a Patrimoniului Coroanei.
Valoarea estimată a tezaurului este peste un milion de lire sterline.