La 24 octombrie, anual, este sărbătorită Ziua Naţiunilor Unite, care marchează intrarea în vigoare, în 1945, a Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Prin ratificarea acestui document fondator de către majoritatea semnatarilor săi, inclusiv a celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate, Organizaţia Naţiunilor Unite şi-a început oficial activitatea.
Celebrată din 1948, Adunarea Generală a ONU a recomandat ca statele membre să facă din această zi o sărbătoare publică, dedicată informării ţărilor din întreaga lume cu privire la obiectivele şi realizările Organizaţiei Naţiunilor Unite.
A devenit o zi marcată la nivel mondial prin întâlniri, discuţii, expoziţii, precum şi alte evenimente culturale, potrivit www.un.org.
În 2020, se împlinesc 75 de ani de la fondarea Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Aniversarea vine, însă, într-o perioadă dificilă pentru întreaga lume, agravată de o criză de sănătate globală fără precedent din cauza pandemiei COVID-19, cu impacturi economice şi sociale severe. Un astfel de moment de răscruce poate deveni, însă, o oportunitate de schimbare şi transformare pozitivă.
1.În 1260 are loc sfințirea catedralei din Chartres în prezența regelui Ludovic al IX-lea.
Catedrala Notre-Dame de Chartres este o biserică romano-catolică situată în orașul francez Chartres, aflat la 80 de kilometri sud-vest față de Paris.
Ea este catedrala Episcopiei de Chartes și este considerată a fi cea mai reprezentativă, completă și mai bine conservată catedrală în stil gotic.
În 1862 a fost înscrisă pe lista monumentelor Franței, iar în 1979 a fost înscrisă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
2.În 1795, teritoriul Poloniei este divizat între Prusia, Rusia și Austria. Statul polonez va reapărea pe harta Europei abia la sfârșitul Primului Război Mondial (1918).
3.În 1931, Al Capone va fi condamnat cu 50.000 dolari și 11 ani închisoare pentru evaziune fiscală.
Alphonse Gabriel „Al” Capone a fost unul din cei mai faimoși gangsteri americani din anii 1920 – 1930.
Fiu al unei familii de imigranți italieni din zona Napoli, Al Capone a dominat lumea interlopă din Chicago, ajungând conducătorul unei mari rețele de crimă organizată, obținându-și veniturile din afaceri de jocuri de noroc ilegale, din rețele de bordeluri, iar în anii regimului Prohibiției în SUA, din trafic ilegal de băuturi alcoolice, la care se adăuga extorcarea de bani sub forma taxelor de protecție.
Până astăzi numele său se leagă de noțiunea de spălare a banilor, Al Capone camuflându-și sursele încasărilor sale, prin unele afaceri aparent banale ca spălătorii, vânzare de mobilă veche și antichități, etc., pe care le prezenta ca fiind ocupația sa oficială.
4.În 1931 este inaugurat podul George Washington Bridge între New York City și New Jersey.
Podul George Washington (George Washington Bridge) este un pod suspendat peste râul Hudson River în New York City. El face legătura dintre insula Manhattan și Fort Lee, New Jersey).
Podul este denumit după George Washington, primul președinte al Statelor Unite.
Construcția podului începe în septembrie 1927 sub conducerea lui Othmar Ammann.
Lucrările au fost terminate în 24 octombrie 1931.
Lungimea totală a podului este de 1451 m. Deschiderea (distanța dintre piloni) are valoarea de 1067 m, valoare care în acel timp reprezenta un nou record mondial.
Inițial podul a fost construit doar cu o singură bandă de circulație, însă în 1962 a fost adăugat dedesubt un al doilea plan.
Taxa pentru transportul peste pod în direcția New York este pentru autoturisme și autocamioane de 6$; în direcția New Jersey transportul este scutit de taxe.
5.Pe 24 octombrie, actrița Draga Olteanu-Matei împlinește 87 de ani.
Draga Olteanu Matei este o apreciată actriță de comedie, ce a jucat pe scena Teatrului Național București, în numeroase filme și la televiziune.
Reprezentantă a generației de aur a teatrului românesc, Draga Olteanu Matei are un palmares foarte bogat.
A jucat în 90 de filme, în peste 50 piese de teatru și 100 roluri în Televiziune.