joi, februarie 22, 2024
Acasă arhiva articole Ziua de azi 24 MARTIE ÎN ISTORIE

24 MARTIE ÎN ISTORIE

An de an, pe 24 martie este celebrată Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei, eveniment care aniversează data din 1882 când Dr. Robert Koch a anunțat descoperirea Mycobacterium tuberculosis, bacilul care provoacă tuberculoza (TBC).

 

Aceasta zi este despre educarea publicului cu privire la impactul TBC în întreaga lume și despre importanta prevenției și a controlului medical.

Este timpul, deci, ca stigmatul asociat cu TBC-ul să fie diminuat și cât mai mulți oameni să meargă la medic și să primească tratamentul adecvat pentru infecția latentă cu bacilul tuberculos, cu scopul prevenirii acestei boli devastatoare.

TBC afectează toate categoriile de vârstă.

Potrivit OMS, cele mai multe cazuri sunt înregistrate la bărbați (57% dintre toate cazurile de TBC în 2018), dar sunt afectați și copiii sub 15 ani (11%), boala fiind una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial.

Sursa InfoOradea

 

24 MARTIE ÎN ISTORIE

1562: Diaconul Coresi a început, la Brașov, tipărirea unui Tetraevanghel slavon. Lucrarea făcea parte dintr-o serie mai amplă, de peste 15 volume.

Sursa Momente Istorice

 

1714: În urma conflictului dintre Constantin Brâncoveanu și boierii Cantacuzini, domnul, reclamat la Poartă, este mazilit. Fiul stolnicului Constantin Cantacuzino, Ștefan, capătă domnia.

Sursa Wikipedia

 

1721: Johann Sebastian Bach dedică șase concerte lui Christian Ludwig, margraf de Brandenburg-Schwedt, astăzi numite Concertele brandenburgice, BWV 1046-1051.

Sursa CIO.com

 

1818: Gheorghe Lazăr a fost numit „dascăl” de aritmetică, geometrie și geografie la Școala de la „Sfântul Sava”, unde a inaugurat cursurile în limba română.

Sursa Wikipedia

 

1990: A luat ființă Serviciul Român de Informații.

Sursa Wikipedia

 

2015: Zborul 9525 al Germanwings aflat pe ruta Barcelona, Spania – Düsseldorf, Germania cu 150 de persoane la bord se prăbușește într-o regiune muntoasă a Alpilor în apropiere de Digne-les-Bains, în sudul Franței.

Două zile mai târziu, după cercetarea cutiei negre, procurorii francezi declară că dovezile susțin concluzia că Andreas Lubitz, copilotul german, a prăbușit în mod deliberat avionul.

Sursa Irish Mirror

 

2020: Jocurile Olimpice de la Tokyo au fost amânate pentru 2021 ca răspuns la pandemia de coronavirus.

Sursa Wikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

Evită relațiile toxice

O relație de cuplu toxică este una în care există un model de comportament dăunător, abuziv sau manipulativ între parteneri. Aceasta poate include abuz...

Tehnici de îngrijire corectă a părului

Părul sănătos și strălucitor este un aspect important al cărții noastre de vizită și necesită o îngrijire adecvată pentru a rămâne în formă optimă. Mai...

Cum poți recunoaște AVC-ul? Primele semne!

Un accident vascular cerebral (AVC) poate fi o afecțiune gravă și este important să poți recunoaște semnele timpurii pentru a solicita imediat ajutor medical...

Valentine’s Day – o zi a iubirii, nu altă zi a violenței

Măsurând sintagmele populare spuse la nervi sau apăsat, bizare sau ciudate le includem în bagajul nostru verbal și comportamental: ,,Iubirea naște violență”? ,,Eu te-am...