La 24 mai, anual, marcăm ziua europeană a parcurilor naţionale.
Suntem invitaţi să conştientizăm valoarea şi beneficiile ariilor protejate de pe continent.
Sunt zone ale căror frumuseţe naturală şi bogăţie a faunei trebuie conservate.
În mai 1909, Suedia crea primele 9 parcuri naturale din Europa.
În România, cel dintâi a fost Retezatul, în 1935, la iniţiativa naturalistului Alexandru Borza.
Sărbătoarea este marcată – în Europa – prin dezbateri şi acţiuni de ecologizare.
1.În 1819, SS Savannah începe călătoria istorică plecând din Georgia, Statele Unite spre Liverpool, Anglia și devenind prima navă cu aburi care traversează Atlanticul.
A ajuns la destinație la 30 iunie fiind salutată de sute de bărci și un vas de război.
SS Savannah a fost o navă de navigație hibrid americană /un vapor de bord lateral construit în 1818.
Este remarcabilă pentru faptul că a fost primul vapor care a traversat Oceanul Atlantic, tranzitând mai ales sub puterea velei, din mai până în iunie 1819.
2.În 1844, Samuel Morse a transmis prima telegramă în codul Morse de la Washington DC, către asistentul său Alfred Vail, în Baltimore, Maryland pentru a inaugura prima linie telegrafică.
Conținutul mesajului a fost: „Ce a făcut Dumnezeu?”
Samuel Morse a creat alfabetul Morse – în care literele sunt reprezentate prin combinații de semnale scurte și lungi – în jurul anului 1838.
El a identificat literele cel mai des folosite și le-a asociat semnale scurte (pentru „e”, un singur punct); celor mai puțin folosite (de exemplu „q”), le-a asociat semnalele cele mai lungi.
Alfabetul inventat de Morse a simplificat trimiterea de mesaje telegrafice, acestea putând fi scrise sub forma de puncte și linii sau semnalizat cu lumini intermitente sau cu semnale radio.
Apelul internațional de pericol, SOS – 3 puncte, 3 linii, 3 puncte – a fost introdus în 1912, la 40 de ani după moartea lui Morse.
Expresia des folosită de acesta, „Save Our Souls”( „salvați sufletele noastre”), a apărut ceva mai târziu.
3.În 1883, Podul Brooklyn, celebrul pod peste East River din New York, este deschis traficului după 14 ani de construcție, unindu-se astfel Brooklyn-ul de Manhattan.
Podul Brooklyn este unul dintre cele mai vechi poduri suspendate din Statele Unite.
Finalizat în 1883, leagă cartierele Manhattan si Brooklyn din New York City, traversând East River.
Având 1.825 m lungime, a fost cel mai lung pod suspendat din lume de la deschiderea sa și până în 1903, și primul pod suspendat pe cabluri din sârmă de oțel.
4.Pe 24 mai 1903 este inaugurat Castelul Pelișor.
Castelul Pelișor este un palat de mici dimensiuni construit pe domeniul castelului Peleș (în Valea Prahovei).
Ridicat între 1899 și 1902 de arhitectul ceh Karel Liman și decorat de artistul vienez Bernhard Ludwig, castelul Pelișor a devenit, începând cu anul 1903, reședința de vară a principilor moștenitori ai României.
A fost construit din dorința regelui Carol I, ca reședință a principilor moștenitori Ferdinand și Maria.
Mobilierul și decorațiunile interioare, realizate în bună măsură de către Bernhard Ludwig, indică un spațiu rezidențial (hall, cabinete de lucru, capela, „camera de aur”), tributar inovațiilor mișcărilor artistice de la începutul secolului al XX-lea.
Pelișor are doar 99 de încăperi, față de Castelul Peleș cu 160 de încăperi.
Întreaga casă a fost decorată pentru a fi o reședință princiară, și poartă amprenta unei personalități puternice: a reginei Maria.
Holul de onoare este lambrisat cu lemn de stejar.
Dormitorul de aur este decorat după planurile și desenele reginei cu mobilă sculptată în lemn de tei aurit.
Tot după planurile reginei a fost decorat și biroul ei, iar pereții Camerei de aur sunt decorate cu frunze de ciulini, motiv drag reginei întrucât era emblema Scoției, locul ei natal.
Aici au crescut și copiii lor: Carol (viitorul rege Carol al II-lea), Mărioara (regina Iugoslaviei), Elisabeta (regina Greciei) și Nicolae.
5.În 1906, hotelierul elvețian César Ritz a deschis la Londra un alt hotel cu numele său, în care fiecare apartament are o baie privată, ca o noutate.
Standardele de servicii și dotările de lux ale casei au stabilit standarde la nivel național.
6.La 24 mai 1908 a fost inaugurată noua clădire a Muzeului de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București, în prezența regelui Carol I.
Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa este un muzeu din București, amplasat în Șoseaua Kiseleff nr. 1.
Patrimoniul muzeului este format din peste 2 milioane de piese, grupate în diferite colecții zoologice, paleontologice, de minerale și roci și etnografice.