vineri, decembrie 8, 2023

24 MAI ÎN ISTORIE

La 24 mai, anual, marcăm ziua europeană a parcurilor naţionale.

Suntem invitaţi să conştientizăm valoarea şi beneficiile ariilor protejate de pe continent.

Sunt zone ale căror frumuseţe naturală şi bogăţie a faunei trebuie conservate.

În mai 1909, Suedia crea primele 9 parcuri naturale din Europa.

În România, cel dintâi a fost Retezatul, în 1935, la iniţiativa naturalistului Alexandru Borza.

Sărbătoarea este marcată – în Europa – prin dezbateri şi acţiuni de ecologizare.

Sursa Pixabay

 

1.În 1819, SS Savannah începe călătoria istorică plecând din Georgia, Statele Unite spre Liverpool, Anglia și devenind prima navă cu aburi care traversează Atlanticul.

A ajuns la destinație la 30 iunie fiind salutată de sute de bărci și un vas de război.
SS Savannah a fost o navă de navigație hibrid americană /un vapor de bord lateral construit în 1818.

Este remarcabilă pentru faptul că a fost primul vapor care a traversat Oceanul Atlantic, tranzitând mai ales sub puterea velei, din mai până în iunie 1819.

Sursa Wikipedia

2.În 1844, Samuel Morse a transmis prima telegramă în codul Morse de la Washington DC, către asistentul său Alfred Vail, în Baltimore, Maryland pentru a inaugura prima linie telegrafică.

Conținutul mesajului a fost: „Ce a făcut Dumnezeu?”

Samuel Morse a creat alfabetul Morse – în care literele sunt reprezentate prin combinații de semnale scurte și lungi – în jurul anului 1838.

El a identificat literele cel mai des folosite și le-a asociat semnale scurte (pentru „e”, un singur punct); celor mai puțin folosite (de exemplu „q”), le-a asociat semnalele cele mai lungi.

Alfabetul inventat de Morse a simplificat trimiterea de mesaje telegrafice, acestea putând fi scrise sub forma de puncte și linii sau semnalizat cu lumini intermitente sau cu semnale radio.

Apelul internațional de pericol, SOS – 3 puncte, 3 linii, 3 puncte – a fost introdus în 1912, la 40 de ani după moartea lui Morse.

Expresia des folosită de acesta, „Save Our Souls”( „salvați sufletele noastre”), a apărut ceva mai târziu.

Sursa Wikipedia

3.În 1883, Podul Brooklyn, celebrul pod peste East River din New York, este deschis traficului după 14 ani de construcție, unindu-se astfel Brooklyn-ul de Manhattan.

Podul Brooklyn este unul dintre cele mai vechi poduri suspendate din Statele Unite.

Finalizat în 1883, leagă cartierele Manhattan si Brooklyn din New York City, traversând East River.

Având 1.825 m lungime, a fost cel mai lung pod suspendat din lume de la deschiderea sa și până în 1903, și primul pod suspendat pe cabluri din sârmă de oțel.

Sursa Wikipedia

4.Pe 24 mai 1903 este inaugurat Castelul Pelișor.

Castelul Pelișor este un palat de mici dimensiuni construit pe domeniul castelului Peleș (în Valea Prahovei).

Ridicat între 1899 și 1902 de arhitectul ceh Karel Liman și decorat de artistul vienez Bernhard Ludwig, castelul Pelișor a devenit, începând cu anul 1903, reședința de vară a principilor moștenitori ai României.

A fost construit din dorința regelui Carol I, ca reședință a principilor moștenitori Ferdinand și Maria.

Mobilierul și decorațiunile interioare, realizate în bună măsură de către Bernhard Ludwig, indică un spațiu rezidențial (hall, cabinete de lucru, capela, „camera de aur”), tributar inovațiilor mișcărilor artistice de la începutul secolului al XX-lea.

Pelișor are doar 99 de încăperi, față de Castelul Peleș cu 160 de încăperi.
Întreaga casă a fost decorată pentru a fi o reședință princiară, și poartă amprenta unei personalități puternice: a reginei Maria.

Holul de onoare este lambrisat cu lemn de stejar.

Dormitorul de aur este decorat după planurile și desenele reginei cu mobilă sculptată în lemn de tei aurit.

Tot după planurile reginei a fost decorat și biroul ei, iar pereții Camerei de aur sunt decorate cu frunze de ciulini, motiv drag reginei întrucât era emblema Scoției, locul ei natal.

Aici au crescut și copiii lor: Carol (viitorul rege Carol al II-lea), Mărioara (regina Iugoslaviei), Elisabeta (regina Greciei) și Nicolae.

Sursa Wikipedia

5.În 1906, hotelierul elvețian César Ritz a deschis la Londra un alt hotel cu numele său, în care fiecare apartament are o baie privată, ca o noutate.

Standardele de servicii și dotările de lux ale casei au stabilit standarde la nivel național.

Sursa Wikipedia

6.La 24 mai 1908 a fost inaugurată noua clădire a Muzeului de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București, în prezența regelui Carol I.

Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa este un muzeu din București, amplasat în Șoseaua Kiseleff nr. 1.

Patrimoniul muzeului este format din peste 2 milioane de piese, grupate în diferite colecții zoologice, paleontologice, de minerale și roci și etnografice.

Sursa Wikipedia

SourceWikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

Evitarea conflictelor între părinți și copii

Evitarea conflictelor între părinți și copii. Relația de comunicare între părinte și copil nu este ferită de apariția și escadarea conflictelor. Poate părea exagerat,...

Ce spune Nicolae Ciucă despre relația cu președintele Klaus Iohannis?

Președintele Senatului, Nicoale Ciucă, a făcut declarații de zile mari, în exclusivitate, la A7TV. Liderul Partidului Național Liberal este convins că formațiunea pe care...

Vrei să vezi zăpadă? Trei destinații turistice în care poți merge!

Vrei să vezi zăpadă? Trei destinații turistice în care poți merge! Deși în România a apărut deja zăpada, unii se gândesc la iernile trecute, când...

Cât de greu este să crezi?

O Explorare a Credinței în Era Modernă Umanitatea în continuă evoluție, în care tehnologia avansată și progresele științifice deschid noi orizonturi, caută totuși răspuns la...