8.5 C
București
luni, 27 iunie 2022
Acasă Editoriale Actualitate 24 iunie va fi declarată "Ziua Iei"

24 iunie va fi declarată “Ziua Iei”

Proiectul de lege privind declararea zilei de 24 iunie „Ziua Iei” a trecut recent de Camera Deputaților, for decizional, și a fost promulgată ieri, 21 iunie 2022, de către președintele României.

 

„Ia românească, element identitar al culturii noastre, a depășit granițele țării datorită frumuseții și ingeniozității creatorilor populari, a ajuns pe marile podiumuri de modă, fiind apreciată pe întreg mapamondul.

Este purtată de bunici, de părinții noștri și chiar de cei tineri, care asigură astfel o continuitate a tradițiilor și obiceiurilor românești.

O recunoaștere în plus a valorii bluzei românești este adusă de acțiunea României, care a depus împreună cu Republica Moldova, în martie anul trecut, dosarul multinațional „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” pentru înscrierea în Lista reprezentativă a elementelor de patrimoniu cultural imaterial al umanității UNESCO”, a afirmat Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

 

Ia românească a fost celebrată în ultimii ani, în data de 24 iunie, la iniţiativa comunităţii online „La Blouse Roumaine”, de anul acesta devenind oficial Ziua Iei.

Potrivit legii, vor putea fi organizate activităţi culturale, sociale şi artistice şi pot fi difuzate materiale care vizează promovarea iei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMELE ARTICOLE

Sfaturi de îngrijire a grădinii pe timpul verii

Vara este perioada preferată a anului pentru mulți dintre noi, invocând amintiri de zile relaxante la plajă, aspersoare pe peluze uscate și momente de...

Dormitul pe pernă sau fără pernă? Cum este mai bine pentru sănătatea ta?

Un somn calitativ ne influențează fiecare aspect al vieții. Prin urmare, este foarte important să înțelegem ce efecte benefice are somnul asupra stării de...

3 sfaturi utile pentru prevenirea urgențelor stomatologice

Sănătatea orală trebuie să reprezinte o prioritate pentru persoanele de toate vârstele, însă mulți amână controlul stomatologic de rutină și intervențiile minore din diverse...

Președintele ANAF a vorbit despre evaziunea fiscală și controlul masiv ce urmează

Inspectorii ANAF vor verifica în principal veniturile a 561.000 de mii de români, respectiv cheltuielile acestora și achizițiile de mașini, apartamente, ori case.   Lucian Heiuș,...