An de an, la 24 iulie, este marcată Ziua Poliției de Frontieră Române.
La 24 Iulie 1864, domnitorul Alexandru Ioan Cuza semna Decretul prin care se realiza unirea corpurilor grănicereşti „de dincoace şi dincolo de Milcov”, moment ce a devenit reper istoric pentru instituţia noastră, însemnând recunoaşterea identităţii instituţionale şi, totodată, piatra de temelie a Poliţiei de Frontieră de astăzi.
Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului României nr. 104/2001 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei de Frontieră Române, această dată istorică a fost desemnată sărbătoare oficială a Poliţiei de Frontieră Române, fiind momentul de recunoaştere a identităţii instituţionale şi, de asemenea, temelia organizaţiei moderne de astăzi, care funcţionează la standarde europene.
În cei 157 ani de existenţă – şi nu numai, deoarece apărarea hotarelor ţării a existat din cele mai vechi timpuri – Poliţia de Frontieră Română a parcurs mai multe etape de transformare şi perfecţionare, în funcţie de caracterul perioadei istorice trăite, însă indiferent de forma de organizare sau denumire, misiunea a rămas întotdeauna aceeaşi, cea de străjer al legalităţii, ordinii şi liniştii la frontieră.
24 IULIE ÎN ISTORIE
1915: În timp ce era ancorată într-un port pe râul Chicago, nava americană SS Eastland s-a înclinat înspre partea râului din cauza numărului prea mare de pasageri. 844 de oameni din 2.572 și-au pierdut viața.
1917: Bătălia de la Mărășești. Victoria armatei române comandate de generalul Eremia Grigorescu asupra trupelor germane conduse de generalul von Mackensen (24 iulie/6 august-6/19 august).
1967: În timpul unei vizite oficiale în Canada, președintele francez Charles de Gaulle declară în fața unei mulțimi de peste 100.000 de oameni la Montreal: Vive le Québec libre!; declarația a înfuriat guvernul canadian și mulți canadieni anglofoni.
1990: Senatul României adoptă un proiect de lege prin care se instituie ca sărbătoare națională a României ziua 1 decembrie, zi în care, în anul 1918, prin unirea Transilvaniei cu România, s–a încheiat procesul constituirii statului național unitar român.
2013: Un tren de mare viteză a deraiat în Spania intrând cu viteza de 191 km/h într-o curbă unde viteza maximă era limitată la 80 km/h.
Din cei 222 de oameni (218 pasageri și 4 membri ai echipajului) la bord, 80 au murit și în jur de 140 au fost răniți.
[…] post 24 IULIE ÎN ISTORIE appeared first on A7TV – Trăiește […]