24 IANUARIE ÎN ISTORIE – A7TV – Trăiește viitorul!

Pe 24 ianuarie, în România se sărbătorește Ziua Unirii Principatelor Române. Unirea Principatelor Române a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova și Țara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești. Procesul unirii, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări, a cunoscut o etapă decisivă prin alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

1.Tot pe 24 ianuarie sa sărbătorește și Ziua Academiei de Poliție Alexandru Ioan Cuza. Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” este o instituție de învățământ superior din București, înființată în 1991, care are ca scop pregătirea cadrelor de menținere a ordinii publice la nivel de instituție de învățământ superior. Conform HG 294/2007 , art. 3. Academia formează ofițeri și arhiviști pentru asigurarea nevoilor de personal ale MAI, care este beneficiar determinat principal al procesului formativ desfășurat în instituția de învățământ superior. Prin organizarea în Academie a studiilor universitare în domeniile și la specializările propuse de MAI și aprobate conform legii se asigură identitatea profesiilor de polițist, polițist de frontieră, jandarm, pompier și arhivist, inclusiv sub aspectul formării necesare personalului menționat.


2.În 1862 se deschide primul Parlament unic al României la București. Domnitorul Al.I.Cuza proclamă în mod solemn, în fața Adunărilor Moldovei și Țării Românești, “Unirea definitivă a Principatelor”, iar orașul București este proclamat capitala țării.


3.În 1972, în apropiere de Guam, a fost descoperit soldatul japonez Shoichi Yokoi, care a petrecut 28 de ani în junglă, după ce a aflat în 1952 că al Doilea Război Mondial se încheiase.

4.În 1986 are loc prima survolare a planetei Uranus, nava spațială Voyager 2 trecând la 81.500 km de planetă.


5.În 2004 a început desfășurarea proiectului cultural “Orașul de sub oraș”, care a constat în spectacole susținute de actorii Teatrului Masca în stațiile de metrou din București.


6.Pe 24 ianuarie 2010, Crina Coco Popescu în vârstă de 15 ani a escaladat cel mai înalt vârf al Oceaniei – Carstensz Pyramid (4884m) din Indonezia, devenind astfel cea mai tânără alpinistă din lume care urcă acest munte. Recordul anterior era deținut de americanca Samantha Larson care a urcat pe acest vârf în 2007 la vârsta de 18 ani.

Distribuie articol:
Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *