24 IANUARIE – Evenimente în România de ziua Micii Uniri – A7TV – Trăiește viitorul!

24 IANUARIE – Evenimente în România de ziua Micii Uniri

24 ian. 2020
-->

Astăzi, 24 ianuarie, în România se sărbătorește Ziua Unirii Principatelor Române sau Mica Unire.

 

Unirea Principatelor Române a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova și Țara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești. Procesul unirii, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări, a cunoscut o etapă decisivă, care s-a dovedit a fi ireversibilă, prin alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.
Ministerul Apărării Naţionale, împreună cu autorităţile locale, vor organiza astăzi, 24 ianuarie, în garnizoanele în care există monumente dedicate Unirii Principatelor, ceremonii militare şi religioase, sesiuni de comunicări ştiinţifice, evocări, gale de filme documentare, precum și expoziţii şi spectacole cultural-artistice, cu ocazia sărbătoririi a 161 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române.
Preşedintele României Klaus Iohannis va fi prezent astăzi, 24 ianuarie, la Iaşi, conform programului oficial transmis de Administraţia Prezidenţială. Alături de şeful statului va fi şi premierul Ludovic Orban.

Începând cu ora 13.00, Iohannis va participa la manifestările prilejuite de Ziua Unirii Principatelor Române, în Piața Unirii din municipiul Iași unde va avea loc un ceremonial religios „Te Deum”, alocuţiuni şi depuneri de coroane de flori, iar la final, alături de militarii, pompierii și jandarmii ieşeni, vor defila militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, ai Batalionului 17 Vânători de Munte „Dragoș Vodă” din Vatra Dornei, cei ai Batalionului 53 Comando „Smaranda Brăescu” din Bacău, elevi ai Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, precum și un detașament al Asociației Tradiții Militare.

De la ora 14.30, preşedintele României va depune jerbe la mormântul domnitorului Al. I. Cuza, la Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” din Iași, unde va fi oficiată o slujbă de pomenire.
Secretarul de stat şi şef al Departamentului pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, va participa, începând cu ora 9.30, la ceremonia militară a depunerii de coroane şi jerbe de flori de la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, amplasată în Dealul Patriarhiei Române din Bucureşti.

La Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, între orele 10.00 şi 14.00, va fi organizată o manifestare istorico-militară având motto-ul: „Fraţi de arme, peste Milcov”.

La Focşani, de la ora 11.00, în Piaţa Unirii, va avea loc o ceremonie militară şi religioasă organizată de către Brigada 282 Blindată “Unirea Principatelor”, precum şi un moment artistic evocator.

Distribuie articol:
Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *