Începând cu anul 2018, la 23 septembrie este marcată Ziua internaţională a limbajului semnelor.
Acesta este cunoscut şi sub denumirea de „limbaj mimico-gestual”.
Iniţiativa aparţine Federaţiei Mondiale a Surzilor (FMS), ce cuprinde 135 de asociaţii naţionale.
Propunerea a fost adoptată în unanimitate de către Adunarea Generală a ONU, la 19 decembrie 2017, conform http://www.un.org.
Data marcării Zilei internaţionale a limbajului semnelor a fost aleasă pentru a aniversa înfiinţarea FMS, la 23 septembrie 1951.
Rostul acestei zile este de a sublinia atât importanţa practică şi culturală a limbajelor mimico-gestuale, cât şi de a atrage atenţia asupra necesităţilor persoanelor cu deficienţe auditive, în special nevoia de integrare socială, profesională şi culturală.
1.În anul 1122 se semnează Concordatul de la Worms, între papă și împăratul romano – german.
Concordatul de la Worms a fost încheiat în data de 23 septembrie 1122 între trimișii papei Calixt al II-lea și împăratul Henric al V-lea al Sfântului Imperiu Roman.
Înțelegerea a pus capăt luptei de investitură între papă și împărat.
2.În 1338, Bătălia de la Arnemuiden a fost prima luptă navală din Războiul de o Sută de Ani și prima bătălie navală cu ajutorul artileriei de praf de pușcă.
3.În 1386 începe domnia lui Mircea cel Bătrân în Țara Românească (până la 31 ianuarie 1418); în timpul domniei sale se pun bazele principalelor instituții feudale ale statului.
4.În 1641, Merchant Royal, o navă comercială engleză, care poartă o comoară de peste 100.000 de lire sterline de aur (astăzi în valoare de peste un miliard de lire sterline), se pierde pe mare în largul Land’s End, în comitatul Cornwall.
5.Pe 23 septembrie 1846 este descoperită planeta Neptun de către astronomul francez Urbain Le Verrier și astronomul britanic John Couch Adams.
Descoperirea este confirmată de astronomul german Johann Gottfried Galle.
6.În 1922, în urma refuzului muncitorilor portuari din Orașul Liber Danzig de a descărca armament necesar Poloniei în Războiul Polono-Sovietic, parlamentul acestei țări a autorizat construirea unui nou port la Gdynia.
7.În 2002, în Belgia, intră în vigoare legea care aproba euthanasia, Belgia fiind a doua țară din lume, după Olanda, care a legalizat euthanasia.