Astăzi se împlinesc 105 ani de când femeile pot vota.
Pe 23 octombrie 1915, 25.000 de femei au mărșăluit prin New York, solicitând, astfel, autorităților dreptul de a vota.
Mișcarea sufragetelor a reprezentat o mișcare de emancipare a femeilor din Anglia de la începutul sec. XX, al cărei scop a fost obținerea drepturilor politice pentru femei, în principal dreptul de vot, una dintre persoanele marcante fiind Emmeline Pankhurst.
În SUA, mișcarea feministă s-a dezvoltat din mișcarea anti-sclavagistă (aboliționistă), la care se raliase un număr neobișnuit de mare de femei.
Aceste femei trebuiau să-și apere revendicările mai ales în fața bisericii, dar și în cea a ideilor preconcepute formulate de aboliționiștii bărbați.
Tipic pentru mișcarea feministă din SUA este faptul că aici femeile albe au luptat alături de cele de culoare.
În SUA, femeile au căpătat drept de vot deplin în anul 1920.
1.În 1520, Carol Quintul a fost încoronat împărat al Sfântului Imperiu Roman, la Aachen (1520-1556).
Carol al V-lea a fost împărat romano-german din 1519, până la abdicarea sa în 1556.
A domnit, de asemenea, ca rege al Spaniei, cu titulatura „Carol I”, din 1516 până în 1556.
Ca moștenitor a patru dintre casele regale importante din Europa, a realizat o uniune personală a unor teritorii întinse și dispersate, incluzând Sfântul Imperiu Roman, Aragon, Castilia, Napoli, Sicilia, Țările de Jos și coloniile spaniole din Americi.
Când a renunțat la tron, și-a împărțit ținuturile între fiul său, Filip al II-lea al Spaniei, și fratele său, împăratul Ferdinand I.
2.În 1739 a început Războiul lui Jenkins: Marea Britanie declară război Spaniei.
Războiul pentru urechea lui Jenkins a fost un conflict între Marea Britanie și Spania, care a durat din 1739 până în 1748. Cele mai importante operațiuni ale războiului au avut loc în 1742.
Numele său neobișnuit, inventat de Thomas Carlyle în 1858, se referă la urechea tăiată a lui Robert Jenkins, căpitanul unei nave comerciale britanice.
Robert Jenkins, cu urechea sa mumificată în mână, s-a prezentat în fața Parlamentului, reclamând că pe nava sa s-au urcat membri ai Gărzii de Coastă spaniole în 1731 care i-au tăiat urechea.
Această declarație, pe fundalul mai multor provocări, au impulsionat Parlamentul britanic să declare război împotriva Imperiului spaniol, aparent pentru a încuraja pe spanioli să nu renege contractul lucrativ denumit Asiento ( permisiunea acordată altor țări de a vinde sclavi în America spaniolă).
Scopul Angliei era acela de a se infiltra pe piețele spaniole comerciale din America.
3.În 1812 are loc o conspirație împotriva lui Napoleon. Generalul Claude François de Malet răspândește vestea morții împăratului și se declară comandant al Parisului.
Generalul va fi executat pe 29 octombrie.
4.În 1911, pentru prima oară un avion este folosit în război: un avion italian decolează din Libia pentru a survola liniile inamice în războiul turco-italian.
5.În 1940, Adolf Hitler se întâlnește cu Francisco Franco în Hendaye, Franța, să-l convingă pe acesta să intre în Al Doilea Război Mondial de partea Puterile Axei.
Puterile Axei au fost națiunile care au luptat contra Aliaților în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Cele trei puteri principale ale Axei au fost Germania Nazistă, Italia Fascistă și Japonia imperialistă, care se numeau ,,Axa Roma-Berlin-Tokyo.
În perioada de apogeu, Puterile Axei controlau imperii care dominau o mare parte a Europei, Asiei și a Oceanului Pacific, însă cel de-al Doilea Război Mondial s-a încheiat cu înfrângerea lor totală.
6.În 1956, mii de unguri protestează asupra influenței și ocupației sovietice în țara lor, și începe „Revoluția ungară din 1956”.
Revoluția Ungară din 1956 împotriva dictaturii bolșevice și a ocupației sovietice a început în ziua de 23 octombrie.
Sătui de conducerea lui Mátyás Rákosi, studenții au declanșat o demonstrație pașnică, care s-a transformat în revoluție violentă, sfârșită printr-un masacru comis de trupele sovietice în 10-11 noiembrie 1956.
Pierderile de vieți s-au estimat la circa 2.500 maghiari și 700 soldați sovietici; alți aproximativ 200.000 de locuitori au părăsit Ungaria, refugiindu-se în Occident.