miercuri, iulie 24, 2024
Acasă arhiva articole Ziua de azi 23 MARTIE ÎN ISTORIE

23 MARTIE ÎN ISTORIE

Știați că astăzi este Ziua Mondială a Meteorologiei?

Ziua mondială a meteorologiei se marchează din anul 1961 și reprezintă intrarea în vigoare, la 23 martie 1950, a Convenției ONU care a transformat vechea Organizație meteorologică internațională într-o organizație interguvernamentală, cunoscută sub numele de Organizația Meteorologică Mondială.

Foto Pixabay

1.În 1801, țarul Pavel I al Rusiei este lovit cu o sabie, apoi strangulat și în cele din urmă călcat în picioare în dormitorul său de la Castelul Sf. Mihail.

Va urma la tron fiul său cel mare, Alexandru I al Rusiei.

Foto Wikipedia

2.În 1821, în timpul revoluției de la 1821, se ajunge la un acord cu boierii rămași în București (jurământul reciproc de credință)

În virtutea acestuia, Tudor Vladimirescu recunoaște vremelnica stăpânire a țării, alcătuită din boierii patrioți acceptând să conducă țara împreună cu ei.

Boierii declară că pornirea slugerului Tudor nu este rea. Are loc legitimarea acțiunilor lui Tudor de către clasa politică.

Foto Wikipedia

3.Pe 23 martie 1847, un incendiu uriaș distruge 20% din orașul București.

Foto Wikipedia

4.În 1956, pe 23 martie, Pakistanul devine prima republică islamică din lume. Ziua națională.

Foto Wikipedia

5.În 1983, propunerea președintelui american Ronald Reagan de a realiza un sistem de apărare antirachetă cu bază în spațiu, cu ajutorul unor noi tehnologii, Inițiativa de Apărare Strategică, supranumită și războiul stelelor.

Foto Wikipedia

6.În 2001, pictorului Ion Irimescu i-a fost decernat Premiul pentru Excelență în Cultura Română.

Foto Wikipedia

7.În 2001, stația orbitală MIR, cântărind 140 de tone, s-a dezintegrat în atmosferă, deasupra Pacificului de sud, încheind cei 15 ani de orbitare în jurul Pământului.

Foto Wikipedia

SourceWikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

Pacea – un obiectiv tot mai greu de atins

Într-o lume marcată de conflicte, inegalități și tensiuni crescânde, pacea pare un obiectiv tot mai greu de atins. Cu toate acestea, figura emblematică a...

Copilăria nu este o competiție

Copilăria nu este o competiție. Parenting-ul poate fi perceput ca un sport competitiv. Când părinții copiilor mici se întâlnesc, există adesea cineva care profită...

17 iulie – Ziua Internațională a Justiției

Ziua Internațională a Justiției, celebrată pe 17 iulie, este o ocazie importantă pentru a recunoaște și promova principiile de justiție, echitate și drepturile omului...

”Mama m-a băgat în comă”

”Mama m-a băgat în comă”. De la doar 5 ani a fost bătută cu brutalitate de mama ei și transportată la spital cu elicopterul...