sâmbătă, septembrie 30, 2023
Acasă arhiva articole Ziua de azi 23 MARTIE ÎN ISTORIE

23 MARTIE ÎN ISTORIE

Anual, la 23 martie, este celebrată ziua mondială a meteorologiei.

 

Suntem invitaţi să conştientizăm şi să apreciem munca profesioniştilor care, zi de zi, ne actualizează informaţiile despre vreme.

Meteorologii din întreaga lume au, totodată, misiunea de a ne avertiza din timp atunci când se produc fenomene periculoase, care ne pot pune vieţile în primejdie.

Deşi progresul tehnologic îi este de folos, ştiinţa înţelegerii evoluţiei vremii pe Terra presupune numeroase sacrificii.

Unii experţi trăiesc izolaţi, în diferite puncte de pe glob, pentru a monitoriza permanent ce se întâmplă din punct de vedere meteo.

Sursa Publika.md

 

23 MARTIE ÎN ISTORIE

1801: Țarul Pavel I al Rusiei este lovit cu o sabie, apoi strangulat, și în cele din urmă călcat în picioare în dormitorul său de la Castelul Sf. Mihail. Va urma la tron fiul său cel mare, Alexandru I al Rusiei.

Sursa Wikipedia

 

1821: Revoluția de la 1821: Se ajunge la un acord cu boierii rămași în București (jurământul reciproc de credință).

În virtutea acestuia, Tudor Vladimirescu recunoaște vremelnica stăpânire a țării, alcătuită din boierii patrioți acceptând să conducă țara împreună cu ei.

Boierii declară că pornirea slugerului Tudor nu este rea. Are loc legitimarea acțiunilor lui Tudor de către clasa politică.

Sursa Wikipedia

1983: Propunerea președintelui american Ronald Reagan de a realiza un sistem de apărare antirachetă cu bază în spațiu, cu ajutorul unor noi tehnologii, Initiațiva de Apărare Strategică, supranumită și războiul stelelor.

Sursa Britanica

 

1983: Are loc primul zbor internațional pe ruta București – Londra al primului avion de pasageri produs în România, RomBac 1 – 11.

Sursa Wikipedia

 

1998: Pelicula „Titanic” a adunat nu mai puțin de 11 trofee Oscar, egalând filmul „Ben-Hur”, care stabilise recordul pentru cele mai multe premii câștigate.

Sursa Wikipedia

 

1999: Javier Solana, secretar general al NATO, dă ordinul de lansare a operațiunilor aeriene în Republica Federală a Iugoslaviei.

Președintele american Bill Clinton a declarat: superputerea mondială trebuie să se îndrepte împotriva purificărilor etnice.

Sursa Wikipedia

 

2001: Pictorului Ion Irimescu i-a fost decernat Premiul pentru Excelență în Cultura Română.

Sursa Wikipedia

 

2001: Stația orbitală MIR, cântărind 140 de tone, s-a dezintegrat în atmosferă, deasupra Pacificului de sud, încheind cei 15 ani de orbitare în jurul Pământului.

Sursa Wikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

Trebuie femeia să fie supusă unui soț agresiv?

Trebuie femeia să fie supusă unui soț agresiv? ''Credeam că toți bărbații sunt ca tata. M-am căsătorit la 15 ani. După câteva zile au...

Salariul minim crește în România

Salariul minim crește în România. De la 1 octombrie 2023, salariul de bază minim brut garantat în plată va crește de la 3.000 la...

Răbdare și… umor

Răbdare și... umor. Ce se întâmplă atunci când părinții devin adevărați maeștri ai răbdării în procesul de creștere a copiilor școlari mici? Cum poate...

O planetă infectată de demență

O planetă infectată de demență. Numărul persoanelor adulte care trăiesc cu demenţă la nivel mondial este pe cale să se tripleze, ajungând la 153...