23 MAI ÎN ISTORIE

Știați că astăzi celebrăm Ziua mondială a broaștelor țestoase?

A fost inițiată în anul 2000, de către American Tortoise Rescue, pentru a sărbători aceste reptile nobile.

Se spune că trăiesc pe Terra de aproximativ 220 milioane de ani în urmă, cu mult dinaintea dinozaurilor.

În lume există aproximativ 300 de specii de țestoase, acestea se diferențiază după mărime și culoare.

Cea mai grea broască țestoasă este Luthul, aceasta are o greutate de 700 de kilograme și o lungime de până la trei metri, cea mai mică este țestoasă pătată.

Carapacea sa are 8 cm lungime si cântărește aproximativ 140 grame.

Trăiește în Madagascar și depune în timpul reproducerii până la 180 de ouă, din care băștinașii fac ulei.

Solzii carapacei sunt prelucrați prin încălzire, din ei se fac piepteni, rame pentru ochelari și diverse cutii.

Broască țestoasă are o rezistență foarte mare la foame și poate mânca o dată la 400 de zile.

Țestoasele pot fi și animale de companie deosebite.

Au nevoie de-o îngrijire specială, mănâncă de 2,3 ori pe zi, fructe și frunze. Insula cu cele mai multe broaște țestoase uriașe este Aldabra din arhipelagul Oceanul Indian, aici trăiesc peste 100.000 de țestoase.

O pereche de broaște țestoase au fost trimise și în spațiu.

În 1968, Uniunea Sovietică a lansat Zond 5, fiind prima navă spațială plasată pe orbita Lunii.

Reptilele s-au întors în siguranță, în urma experimentului, însă au pierdut aproximativ 10 la sută din greutatea lor corporală.

Sursa Pixabay

 

1.În 1430, Ioana D’Arc este capturată de către burgunzi în timp ce conducea armata spre a elibera Compiègne.

Ioana d’Arc este una din figurile emblematice ale Franței și sfântă a Bisericii Catolice dar și foarte controversată întrucât unii autori au considerat că era schizofrenică (auzea voci).

Sursa Wikipedia

2.În 1498, Girolamo Savonarola este spânzurat la Florența din ordinul Papei Alexandru al VI-lea care îl declară ca „eretic, schismatic și neiubitor de Sfântul Scaun”.

Apoi, în fața unei mulțimi de oameni, este ars.

Girolamo Savonarola a fost un călugăr dominican italian, predicator, critic și reformator al moravurilor religioase și sociale din epoca sa.

Sursa Wikipedia

3.Pe 23 mai 1871 se naște Garabet Ibrăileanu, critic și istoric literar, eseist, pedagog, redactor literar și romancier român.

Este una dintre cele mai influente personalități din literatura română a primelor decenii din secolul al XX-lea.

Sub pseudonimul Cezar Vraja, pe care avea să-l folosească, cu intermitențe, toată viața, Garabet Ibrăileanu debutează în paginile revistei Școala nouă cu articole, după care publică versuri, poeme în proză, cugetări, traduceri etc.

Sursa Wikipedia

4.În 1934, faimosul cuplul de gangsteri americani Bonnie Parker și Clyde Barrow au fost împușcați în apropiere de Bienville Parish, Louisiana, de către poliție.

Bonnie Elizabeth Parker și Clyde Chestnut Barrow au fost doi răufăcători (tâlhari, hoți și asasini) din SUA în timpul Marii crize economice.

Bonnie și Clyde au captat atenția presei americane și au fost considerați inamici publici între anii 1931 și 1934.

Chiar dacă erau renumiți pentru jefuirea unor bănci, Clyde Barrow prefera să tâlhărească magazine mici și benzinării.

Aceștia au fost uciși în mai, 1934, în timpul unei ambuscade a ofițerilor de drept în apropierea orașului Gibsland, Bienville Parish, Louisiana.

Portretul lui Bonnie și Clyde realizat în presă se afla uneori în contradicție cu realitatea vieții lor pe drum, în special cel al lui Parker.

Notabilitatea lor în folclorul pop american a crescut prin intermediul filmului lui Arthur Penn din 1967 numit Bonnie și Clyde.

Sursa Wikipedia

5.În 1949, Consiliul Parlamentului vest-german (Bundesrat) s-a întrunit și a declarat în mod oficial formarea Republicii Federale Germane.

Sursa Wikipedia

6.Pe 23 mai 1971 este inaugurat Hotelul Intercontinental din București, finalizat după 3 ani de la începerea construcției acestui hotel, în 1968.

Hotelul Intercontinental este un hotel de 5 stele din București, amplasat în Piața Universității, sectorul 1 și totodată un simbol al orașului.

A fost construit în perioada comunistă, fiind una din cele mai înalte clădiri.

Sursa Wikipedia

7.În 1992, cel mai proeminent magistrat italian anti-mafie, Giovanni Falcone, soția și trei bodyguarzi au fost uciși de clanul Corleonesi cu o bombă de o jumătate de tonă lângă Capaci, Sicilia.

Prietenul și colegul său Paolo Borsellino va fi asasinat după mai puțin de două luni, anul 1992 devenind astfel un punct de cotitură în istoria procurorilor mafiei italiene.

Giovanni Falcone a fost un magistrat Italian specializat în instrumentarea delictelor Cosa Nostra.

Povestea vieții sale este similară cu cea a celui mai bun prieten al lui, Paolo Borsellino.

Ambii proveneau dintr-un cartier sărac al orașului Palermo, au avut cariere ca magistrați Anti-mafia, și au avut aceeași tristă soartă: au fost uciși (la mai puțin de două luni diferență) în atacuri cu bombe în anul 1992.

Ca recunoaștere a eforturilor lor în procesele anti-mafia, ei au fost numiți „eroii ultimilor 60 de ani” în numărul din 13 noiembrie 2006 al revistei Time Magazine.

Falcone a fost unul din principalii organizatori ai Procesului Maxi care a început pe 10 februarie 1986 și s-a terminat pe 16 decembrie 1987.

Din 474 mafioți acuzați inițial, 360 au fost condamnați pentru crime grave, inclusiv 119 in absentia.

Unul din cei mai importanți factori în proces a fost mărturia lui Tommaso Buscetta, primul mafiot sicilian care a devenit informator.

Cu Falcone a preferat Buscetta să vorbească atunci când a denunțat secretele Mafiei, pentru că, după cum însuși Buscetta a susținut ulterior, în timp ce alți magistrați și detectivi l-au luat de sus, Falcone l-a tratat cu respect.

Sursa Wikipedia

ULTIMELE ARTICOLE