8.5 C
București
vineri, 1 iulie 2022
Acasă Articole Ziua de azi 23 IUNIE ÎN ISTORIE

23 IUNIE ÎN ISTORIE

Ziua internaţională a văduvelor este marcată, anual, la 23 iunie.

Se estimează că, la nivel mondial, peste 245 de milioane de femei şi-au pierdut soţii.

Multe dintre ele trăiesc în sărăcie şi suferă de stigmatizare socială, situaţie care se răsfânge şi asupra copiilor.

În România, anual, peste 40.000 de femei îşi pierd partenerul de viaţă.

Din anul 2011, asociaţia Există viaţă după doliu! oferă consiliere de specialitate pentru văduve.

Sursa Pixabay

1.În 1879, David Emmanuel își ia doctoratul la Sorbona cu teza „Etude des intégrales abeliennes de troisieme espace”, devenind astfel al doilea român doctor în matematici la Sorbona.

Sursa Wikipedia

2.În 1923 a luat ființă, la București, Societatea Națională de credit Industrial, al cărei scop era stimularea dezvoltării industriale a țării.

Sursa Pixabay

3.În 1937, la Londra, a avut loc un concurs hipic, organizat cu prilejul încoronării regelui George al VI-lea al Angliei, a cărui Cupa Challenge de Aur a revenit călărețului român Henry Rang.

Trofeul „Daily Mail” a fost cucerit de Felix Țopescu, tatăl cunoscutului comentator sportiv de televiziune, Cristian Țopescu.

Sursa Wikipedia

4.În 1961, a intrat în vigoare Tratatul asupra Antarcticii, elaborat în anul 1959; tratatul bloca, pe o perioadă de 30 de ani, pretențiile oricărui stat la o suveranitate teritorială în Antarctica, unde cercetarea științifică este liberă, iar orice activitate cu scopuri militare este interzisă.

Antarctica este regiunea polară din sudul Pământului care cuprinde continentul Antarctida și porțiunile sudice din oceanele limitrofe.

Este situată în regiunea antarctică din emisfera sudică, aproape în întregime la sud de cercul polar antarctic și este înconjurată de Oceanul Antarctic.

Având 14,0 milioane de km pătrați, este al cincilea continent ca suprafață, după Asia, Africa, America de Nord și America de Sud.

Aproximativ 98 % din suprafața Antarcticii este acoperită de o pătură de gheață cu grosimea medie de 1,6 km.

Sursa Wikipedia

5.În 1985, echipa națională de handbal masculin a obținut, la Frankfurt pe Main (Germania), titlul de campioană mondială universitară.

Sursa Pixabay

6.În 1990, pe 23 iunie, Republica Moldova își declară suveranitatea de stat (independența – pe 27 august 1991).

Republica Moldova este un stat situat în sud-estul Europei. Se învecinează cu România la vest și cu Ucraina la nord, est și sud.

Republica Moldova este un stat fără ieșire directă la mare, însă are ieșire la Dunăre pe o fâșie de 430 de metri la extremitatea sa sudică, prin intermediul căreia are acces potențial și la Marea Neagră.

În procesul dezmembrării Uniunii Sovietice, Republica Moldova și-a declarat independența la 27 august 1991.

La 29 iulie 1994 a fost adoptată prima constituție a Republicii Moldova.

Sursa Wikipedia

SourceWikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMELE ARTICOLE

Ministrul Mediului: Interzicerea motoarelor clasice în România ar distruge industria auto

România se află printre țările care s-au opus propunerii de a se interzice vânzarea mașinilor cu motoare clasice noi și cere un răgaz sau...

Câciu: ”Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este una dintre priorităţi”

Ministrul Finanțelor a declarat că toate cele patru jaloane şi ţinte asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pentru primul semestru din...

A sosit primul cod roșu de caniculă din această vară!

Prima lună de vară aproape s-a încheiat însă căldura nu este nici pe departe la final. Deși au mai fost și perioade în care...

De ce să alegi un laptop sh și care sunt cele mai întâlnite mituri despre acest produs

Există persoane care ezită sa facă o achizitie atunci când văd o ofertă la un laptop second hand, chiar dacă este vorba de un...