În fiecare an, la 23 iulie, este sărbătorită Ziua presei militare. Este data la care, în anul 1859, a apărut, la Bucureşti, prima publicaţie a Armatei Române, „Observatorul militar, diariu politicu şi scientificu”.
Problematica militară a constituit o preocupare încă dinainte de apariţia publicaţiilor cu caracter militar.
Astfel, în 1789, doctorul Ioan Piuariu Molnar, distins intelectual transilvănean, a avut iniţiativa apariţiei unui săptămânal cu titlul ”Foaie română pentru econom”, în care una dintre rubrici era dedicată ştirilor militare.
Proiectul nu s-a materializat, însă interesul pentru acest domeniu s-a concretizat în apariţia unor broşuri, precum ”Întâmplările războiului francezilor” sau ”Scurtă arătare despre luarea Parisului”, urmate de relatările din ”Curierul românesc”, ”Albina românească”, ”România” sau ”Propăşirea”, se arată în volumul ”Calendarul Tradiţiilor Militare”.
Prima publicaţie dedicată exclusiv fenomenului militar românesc a fost ”Observatorul militar”, seria nouă a acestuia apărând din anul 1994.
În 2004, la împlinirea a 145 de ani de la înfiinţarea primei publicaţii militare româneşti, săptămânalul ”Observatorul militar” a fost decorat cu Ordinul ”Meritul Cultural” în gradul de Cavaler, pentru standardele euroatlantice ale mediatizării fenomenului militar.
1.În 1862, serviciul de poștă a intrat în administrația statului. S-a înființat Direcția centrală a poștelor.
2.În 1881, la Liège, Belgia, s-a înființat Federația Internațională de Gimnastică, cea mai veche federație sportivă internațională.
Federația Internațională de Gimnastică (FIG) este organul mondial care conduce activitățile internaționale din domeniul gimnasticii.
Sediul Federației Internaționale de Gimnastică se află în orașul Moutier din Elveția.
FIG a fost fondată în 23 iulie 1881 în orașul Liège din Belgia, fiind cea mai veche federație internațională sportivă.
Numele original al organizației era Federația Europeană de Gimnastică, având doar trei membri, Belgia, Franța și Țările de Jos.
Numele a fost menținut până în 1921, când primele țări ne-europene au fost admise în organizație, după care numele i-a fost schimbat în cel actual.
3.În 1903, Ford Motor Company aduce Modelul A pe piața americană.
Ford Motor Company este o corporație multinațională americană situată pe locul cinci în lume la producția de automobile (2012).
În 2006, s-a clasat pe locul doi în SUA la producția de automobile cu o cotă de 17,5% în spatele General Motors care a avut 24,6% cotă dar înaintea companiei Toyota 15.4% și a companiei DaimlerChrysler 14,4%.
Ford s-a clasat de asemenea pe locul șapte în topul celor mai mari companii din SUA cu venituri de aproximativ $160,1 miliarde.
În 2006, Ford a produs aproximativ 6,6 milioane de automobile și a avut 280.000 de angajați în aproximativ 100 de fabrici și alte facilități din întreaga lume.
Compania a vândut 5,3 milioane de mașini în anul 2010, cu 771.000 mai multe decât în anul 2009.
4.În 1914, Imperiul austro-ungar a emis un ultimatum Serbiei, după asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand. Actul a precedat izbucnirea Primului Război Mondial.
Criza din iulie a fost o criză diplomatică între marile puteri europene în vara anului 1914 care a culminat cu izbucnirea Primului Război Mondial.
După ce naționalistul sârb Gavrilo Princip a executat atentatul de la Sarajevo, în care a murit arhiducele Franz Ferdinand, moștenitorul tronului Austro-Ungariei, o serie de manevre diplomatice care au determinat Austro-Ungaria să trimită un ultimatum Serbiei, iar în cele din urmă declanșându-se războiul.
Ultimatumul făcea parte dintr-un plan menit să reducă Regatul Serbiei ca o amenințare a Austro-Ungariei asupra controlului părții de nord a Balcanilor care avea o populație slavă semnificativă, inclusiv o comunitate sârbă în Bosnia.
Acest lucru era dorit să fie obținut fie prin diplomație, fie printr-un război de dimensiuni reduse dacă ultimatumul nu era acceptat.
Austro-Ungaria dorea printr-un război, însă Prim-ministrul al părții maghiare a Austro-Ungariei, István Tisza, spera că ultimatumul să fie suficient de rezonabil pentru a nu fi respins complet.
5.În 1942, poetul bulgar și liderul comunist Nikola Vaptsarov este executat prin împușcare.
6.În 1995, americanii Thomas Hale și Alan Bopp au descoperit, independent unul de altul, cometa Hale-Bopp, la mare distanță de Soare.
Cometa Hale-Bopp, alte denumiri: C/1995 O1; Marea Cometă din 1997, a fost probabil cea mai observată cometă a secolului al XX-lea și una dintre cele mai strălucitoare din ultimele decenii.
A putut fi observată cu ochiul liber pentru o perioadă record de 18 luni, de două ori mai mult decât Marea cometă din 1811.
Hale-Bopp a fost descoperită la 23 iulie 1995, la o foarte mare distanță de Soare, făcând să se nască speranțe că va deveni mult mai strălucitoare apropiindu-se de Soare și de Pământ.
Deși previziunea strălucirii cometelor este o artă dificilă, Hale-Bopp a satisfăcut sau depășit prezicerile la trecerea ei la periheliu, la 1 aprilie 1997.
De aceea i se cuvine renumele de „Marea cometă din 1997”.