miercuri, iulie 24, 2024
Acasă arhiva articole Ziua de azi 23 DECEMBRIE ÎN ISTORIE

23 DECEMBRIE ÎN ISTORIE

1.În 1672, italianul Giovanni Cassini a descoperit Rhea, al doilea satelit ca mărime al lui Saturn. Rhea este al paisprezecelea ca depărtare față de planeta Saturn, se rotește pe o distanță de 527.000 km; o completează în 4,5 zile terestre. Orbita satelitului este aproape circulară și ușor înclinată față de ecuatorul planetei.
Este sferic și măsoară 1.529 km diametru, aproximativ jumătatea satelitului terestru Luna, ceea ce îl face să fie al doilea satelit a lui Saturn. Se crede că nucleul este rocos și ar reprezenta a treia parte din diametrul satelitului, manta și scoarța este compusă de apă înghețată și diferite impurități.
A fost descoperit în 1672 de astronomul francez Jean-Dominique Cassini, care i-a dat numele de la figura mitologică grecească Rhea, sora și soție a lui Cronos ( Saturn în panteonul roman). Satelitul a fost fotografiat de către sonda USA Voyager 1 în noiembrie 1980, când aceasta a trecut prin sistemul lui Saturn.

2.În 1888, pictorul olandez Vincent van Gogh, într-unul din desele sale momente de rătăcire, își taie o parte din urechea stângă. Vincent Willem van Gogh a fost un pictor olandez post-impresionist ale cărui lucrări au avut o influență profundă asupra artei secolului al XIX-lea, prin culorile lor vii și impactul emoțional. A suferit de boli mintale, care la vârsta de 37 ani l-au dus la sinucidere. Van Gogh și-a petrecut copilăria la Haga, după care a plecat în Anglia. Acolo a vrut să devină pastor, la fel ca tatăl său, și, din 1879, a lucrat ca misionar într-o regiune minieră din Belgia. În acest timp a început să schițeze oameni din comunitatea locală și, în 1885, a pictat prima sa operă de succes, Mâncătorii de cartofi. Paleta lui de atunci conținea tonuri închise. În martie 1886 artistul s-a mutat la Paris și acolo i-a descoperit pe impresioniștii francezi. A ajuns la Arles unde a colaborat cu pictorul Paul Gauguin. Din cauza nebuniei van Gogh l-a atacat pe Gauguin cu briciul. Gauguin a reușit să fugă, iar van Gogh și-a tăiat în acces urechea. S-a internat la spitalul din Saint-Rémy-de-Provence. Pentru că nu era sigur de vindecare, Theo, fratele său, l-a trimis la doctorul Gachet în orașul Auvers-sur-Oise. La 27 iulie van Gogh a ieșit din cameră să picteze pe câmp. Acolo s-a împușcat în umăr cu pistolul și a murit peste 2 zile.

3.Pe 23 decembrie 1920, Irlanda de Nord (Ulster) a fost separată administrativ de restul Irlandei și a fost semnat „Ireland Act”. Parlamentul s-a împărțit în două: unul la Dublin și celălalt la Belfast.

4.În 1947, fizicienii americani John Bardeen, Walter Brattain și William Shockley au conceput primul tranzistor. Tranzistorul este un dispozitiv electronic din categoria semiconductoarelor care are cel puțin trei terminale (borne sau electrozi), care fac legătura la regiuni diferite ale cristalului semiconductor. Este folosit mai ales pentru a amplifica și a comuta semnale electronice și putere electrică.
Aspectul tranzistoarelor depinde de natura aplicației pentru care sunt destinate. În 2013 încă unele tranzistoare sunt ambalate individual, dar mai multe sunt găsite încorporate în circuite integrate.
Tranzistorul este componenta fundamentală a dispozitivelor electronice moderne și este omniprezent în sistemele electronice. Ca urmare a dezvoltării sale la începutul anilor 1950, tranzistorul a revoluționat domeniul electronicii, și a deschis calea pentru echipamente electronice mai mici si mai ieftine cum ar fi aparate de radio, televizoare, telefoane mobile, calculatoare de buzunar, computere și altele.

5.Pe 23 decembrie 1964, un ciclon a afectat Ceylonul cauzând moartea a peste 2000 de persoane.

6.În 1972, cei 16 supraviețuitori ai dezastrului zborului Andes sunt salvați după 73 de zile; ei au supraviețuit prin canibalism.

Articolul precedent22 DECEMBRIE ÎN ISTORIE
Articolul următorPROGRAM DE SĂRBATORI

ULTIMELE ARTICOLE

Pacea – un obiectiv tot mai greu de atins

Într-o lume marcată de conflicte, inegalități și tensiuni crescânde, pacea pare un obiectiv tot mai greu de atins. Cu toate acestea, figura emblematică a...

Copilăria nu este o competiție

Copilăria nu este o competiție. Parenting-ul poate fi perceput ca un sport competitiv. Când părinții copiilor mici se întâlnesc, există adesea cineva care profită...

17 iulie – Ziua Internațională a Justiției

Ziua Internațională a Justiției, celebrată pe 17 iulie, este o ocazie importantă pentru a recunoaște și promova principiile de justiție, echitate și drepturile omului...

”Mama m-a băgat în comă”

”Mama m-a băgat în comă”. De la doar 5 ani a fost bătută cu brutalitate de mama ei și transportată la spital cu elicopterul...