23 APRILIE ÎN ISTORIE

În fiecare an, pe 23 aprilie, întreaga lume sărbătoreşte „Ziua internaţională a cărţii şi a drepturilor de autor”.

Cu toate că ideea înființării unei astfel de zile aniversare există de mai mult timp, din 1995 sărbătorim „Ziua internaţională a cărţii şi a drepturilor de autor”.

„Ziua internaţională a cărţii şi a drepturilor de autor” este un eveniment anual, organizat prin intermediul UNESCO, în special pentru a promova cititul, publicarea de cărţi, dar şi drepturile de autor.

Ideea înfiinţării unei astfel de aniversări a apărut din 1923, când mai mulţi spanioli iubitori de carte au dorit să îl omagieze pe Miguel de Cervantes.

În 1995, la Conferinţa generală de la Paris, UNESCO a decis ca 23 aprilie să rămână data aniversării internaţionale, deoarece în această zi sărbătorim naşterea şi moartea lui William Shakespeare, dar şi ziua în care a murit creatorul lui Don Quijote, Miguel de Cervantes.

Tot pe 23 aprilie au trecut la cele vesnice şi scriitorul peruan Inca Garcilaso de la Vega, englezul William Wordworth, francezul Jules Barbey d’Aurevilly.

În România, din 2005, pe 23 aprilie nu se sărbătoreşte numai ziua cărţii, ci şi ziua bibliotecarului.

Foto Pixabay

1.În 1348, regele Eduard al III-lea al Angliei fondează Ordinul Jartierei, ordin cavaleresc britanic.

Ordinul Jartierei este cel mai înalt ordin cavaleresc britanic, care a fost instituit în Anglia, de către regele Eduard al III-lea.

Foto Wikipedia

2.În 1945, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial: Hermann Göring, succesorul desemnat al lui Adolf Hitler, îi trimite acestuia o telegramă prin care solicită permisiunea de a prelua conducerea celui de-al Treilea Reich.

Martin Bormann și Joseph Goebbels îi sugerează lui Hitler că telegrama reprezintă o trădare.

Hermann Wilhelm Göring sau Hermann Goering a fost un aviator militar german, politician, comandant militar, al doilea în ierarhia partidului național-socialist (nazist) și a celui de-al Treilea Reich, după Adolf Hitler, și comandantul aviației militare, Luftwaffe, a Germaniei naziste.

Înființarea primelor lagăre hitleriste germane de concentrare (gen închisoare) și a Gestapo-ului (poliția secretă de stat) sunt strâns legate de numele lui Göring.

Divizia de tancuri Hermann Göring Panzerdivision (divizia de blindate și parașutiști), care a luptat în Africa și Sicilia, a purtat numele său.

Foto Wikipedia

3.Pe 23 aprilie 1967 a fost lansată nava cosmică sovietică „Soiuz–1″, pilotată de Vladimir Komarov.

Vladimir Komarov a fost primul om care a zburat în spațiul cosmic mai mult de o dată, precum și primul om ce a murit în timpul unei misiuni spațiale (Soiuz 1).

Pe lângă asta, el a fost, împreună cu Konstantin Feoktisov și Boris Yegorov, un membru al misiunii Voshod 1 (octombrie 1964), care a fost prima misiune spațială cu mai mulți oameni la bord.

Foto Wikipedia

4.În 1999, regele Spaniei înmânează Premiul Cervantes pe 1998 – considerat drept Premiul Nobel al Literaturii de limba spaniolă – poetului Jose Hierro, „pentru poezia sa universală”.

Premiul este înmânat în ziua morții lui Cervantes, în aula Universității din Alcala de Henares (localitatea în care s–a născut creatorul lui „Don Quijote”).

Foto Wikipedia

5.Pe 23 aprilie 2003, la Beijing se închid toate școlile pentru două săptămâni din cauza virusului SARS.

SARS (Sindromul Acut Respirator Sever) este o boală care afectează sistemul respirator al omului, indusă de virusul SARS.

Între noiembrie 2002 și iulie 2003 a existat un început de posibilă pandemie, cu 8.422 de cazuri de infecție și 916 morți confirmate.

În câteva săptămâni, boala s-a transmis din Hong Kong în 37 de alte țări.

Ultima infecție observată a avut loc în iunie 2003.

Foto Wikipedia

ULTIMELE ARTICOLE