miercuri, decembrie 6, 2023
Acasă arhiva articole Ziua de azi 22 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIE

22 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIE

Ziua mondială fără mașini este celebrată anual, la 22 septembrie, promovând alternative pentru automobilul personal sau cel de serviciu.

Inițiativă a Comisiei Europene, sărbătoarea este marcată în tot mai multe orașe ale lumii.

Sunt organizate evenimente pentru promovarea mijloacelor de transport nepoluante.

Studiile arată că gazele de eșapament sunt principala sursă de poluare a marilor orașe, care afectează dramatic sănătatea oamenilor și contribuie semnificativ la efectul încălzirii globale.

În lume, peste un miliard de oameni inspiră aer foarte poluat, în special cu monoxid de carbon și dioxid de sulf, gaze rezultate din procesele industriale.

 

1.În 1499 a luat sfârșit Războiul Suab, prin semnarea tratatului de la Basel, tratat care se dădea o foarte largă autonomie confederației de cantoane ce avea să stea la baza Elveției moderne.

Războiul Suab (sau „Războiul elvețian”) a fost un conflict militar între „Confederația Elvețiană” și Casa Habsburg sprijinită de „Liga Suabă” care a durat din luna ianuarie și până în luna septembrie 1499.

Cu toate că Habsburgii cu aliații lor au câștigat războiul, n-au reușit prin pacea de la Basel să obțină teritorii noi.

 

2.În 1857, o furtună puternică trimite pe fundul Golfului Finic din Marea Baltică nava rusească militară cu pânze „Lefort”, cu 826 de oameni la bord.

A fost descoperită la 4 mai 2013 între insulele Gogland și Bolshoy Tyuters.

 

3.În 1862, Președintele Statelor Unite Abraham Lincoln a emis Proclamația de Emancipare prin care decreta eliberarea tuturor sclavilor negri din teritoriul confederat.

Proclamația de emancipare constă din două decrete ale Președintelui Statelor Unite Abraham Lincoln emise în timpul războiului civil american.

Primul, emis la 22 septembrie 1862, a declarat liberi toți sclavii din toate statele Confederației care nu aveau să treacă sub controlul Uniunii până la 1 ianuarie 1863.

Al doilea decret, emis la 1 ianuarie 1863, a numit statele în care este valabil.

Proclamația de emancipare a fost atacată la acea vreme pentru că elibera doar sclavii asupra căror Uniunea nu avea putere.

În practică, proclamația a însemnat un angajament al Uniunii de a desființa sclavia, decizie controversată în Nord.

Lincoln a emis decretul din poziția sa de „Comandant Suprem al Forțelor Armate” conform articolului II, secțiunea 2 din Constituția Statelor Unite.

 

4.În 1903, în SUA, Italo Marchiony, un producător de înghețată venit din Italia, a primit brevetul de invenție pentru cornetul de înghețată.

 

5.În 1968, transferul celor două temple de la Abu Simbel este finalizat.

Clădirile sunt salvate de la scufundarea în apele lacului Nasser.

Salvarea templelor a început în anul 1964 de către o echipă multinațională de arheologi, ingineri și operatori calificați sub stindardul UNESCO, și a costat aproximativ 40 de milioane de dolari.

Între 1964 și 1968, tot site-ul a fost atent tăiat în blocuri mari, demontate, ridicate și reasamblate într-un nou loc, cu 65 de metri mai mare și la 200 de metri mai sus de râu, într-una dintre cele mai mari provocările de inginerie arheologică din istorie.

 

6.Pe 22 septembrie 1981 are loc deschiderea oficială a trenului de mare viteză francez Train à Grande Vitesse (TGV).

TGV sau tren de mare viteză este un tren electric care poate circula cu viteză mare (270 sau 320 km/h), dezvoltat de Societatea Națională a Căilor Ferate Franceze (SNCF) și construit de societatea Alstom.

Trenul circulă atât pe linii clasice (exclusiv cu viteze de până la 200 km/h), cât mai ales pe linii speciale de mare viteză sau LGV (franceză ligne à grande vitesse) care permit viteze superioare limitei de 250 km/h.

Conceperea și exploatarea LGV-urilor a fost făcută inițial de o subsidiară a SNCF.

„TGV” este o marcă înregistrată a SNCF.

 

ULTIMELE ARTICOLE

Detaliul care îți va putea salva căsnicia!

Detaliul care îți va putea salva căsnicia! Îmbrățișarea e o formă amplă de expresie. Un act de comunicare complexă care, în funcție de cultura...

Gestionarea fricii de suferință

Gestionarea fricii de suferință. Într-o lume agitată, în care informațiile circulă rapid și adesea necontrolat, frica de suferință și moarte devine o prezență palpabilă...

Reguli de bune maniere actuale

Reguli de bune maniere actuale. Codul bunelor maniere este un set de reguli sociale care guvernează comportamentul și interacțiunile dintre oameni într-un mod considerat...

Aditivii alimentari și efectele lor

Aditivii alimentari și efectele lor. Aceștia sunt substanțe utilizate pentru a conserva, colora, îmbunătăți gustul sau prelungi durata de valabilitate a alimentelor. Există diverse...