Astăzi se împlinesc 138 de ani de la moartea pictorului și pedagogului român, ales post-mortem ca membru plin al Academiei Române în 1948, Ion Andreescu.
Ion Andreescu s-a născut în anul 1850, într-o familie de condiție bună, fiind primul din cei șapte copii.
A fost fiul lui Andrei Dobrescu și al Anastasiei Pencovici.
Nu se știe exact, dacă a fost născut în București sau pe vreo proprietate a părinților situată la o oarecare distanță de oraș.
În condica bisericii Olteni, biserică demolată în 1987, figurează doar actele ultimilor trei frați, Cleopatra, Dumitru, Petre.
1.În 1707 are loc dezastrul naval din Sicilia. Navele Marinei Regale britanice se deplasau, prin manevre riscante, printre recifele aflate la vest de Insulele Siciliei.
Patru nave s-au scufundat și aproximativ 2.000 de oameni și-au pierdut viața.
2.În 1797, francezul André-Jacques Garnerin a efectuat în premieră mondială o săritură cu parașuta dintr-un balon.
3.În 1873, la Palatul Schönbrunn, Kaiserul Wilhelm I al Germaniei, împăratul Franz Joseph I al Austro-Ungariei și țarul Alexandru al II-lea al Rusiei semnează acordul celor trei împărați, care vizează izolarea Franței.
4.Pe 22 octombrie 1895, în Gara Montparnasse din Paris, un tren a deraiat, a depășit capătul liniei, a pătruns 30 m pe peron și a ieșit prin fațada gării.
Gara Montparnasse este una dintre cele șase terminale feroviare majore ale Parisului, situată în arondismentele 14 și 15.
Ea a fost deschisă în 1840, reconstruită în 1852 și apoi reconstruită complet mai la sud în 1969.
Un tren tras de o locomotivă cu aburi a deraiat în anul 1895 și s-a prăbușit prin pereții gării direct în stradă; există o fotografie binecunoscută a evenimentului și reproduceri la scară reală într-un muzeu feroviar din America de Sud.
5.În 1964, Jean-Paul Sartre a refuzat Premiul Nobel pentru Literatură, declarând că nu dorește să fie „transformat” de acest premiu.
Jean-Paul Sartre a fost un filozof francez, reprezentant al existențialismului, scriitor, jurnalist și militant social.
A influențat profund generația care i-a urmat, în special tineretul din perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial, nu doar prin filozofia și opera sa literară, ci mai ales ca intelectual angajat.
Diversele sale angajamente sociale sunt inseparabile de gândirea sa filozofică.
6.În 2019, la Palatul Imperial din Tokyo are loc ceremonia de întronare a noului Împărat al Japoniei, Naruhito, la care au participat aproximativ 2.000 de invitați din care 420 demnitari străini.
Naruhito este cel mai mare fiu al împăratului Akihito și al împărătesei Michiko.
El a devenit Prinț Moștenitor la 23 februarie 1991 după decesul bunicului său, Împăratul Hirohito la 7 ianuarie 1989.
A accedat la Tronul Crizantemei la 1 mai 2019, după abdicarea tatălui său.