8.5 C
București
vineri, 5 iunie 2020
Acasă Articole Ziua de azi 22 MAI ÎN ISTORIE

22 MAI ÎN ISTORIE

Ziua internațională a diversității biologice este marcată, anual, la data de 22 mai.

Tema pentru 2020: „Soluțiile noastre sunt în natură”

Întrucât comunitatea globală este chemată să-și reexamineze relația cu lumea naturală, un lucru este cert: în ciuda tuturor progreselor noastre tehnologice, suntem complet dependenți de ecosistemele sănătoase și vibrante pentru sănătatea noastră, apă, alimente, medicamente, haine, combustibil, adăpost și energie.

Sloganul „Soluțiile noastre sunt în natură” subliniază speranța, solidaritatea și importanța de a lucra împreună la toate nivelurile pentru a construi un viitor al vieții în armonie cu natura.

 

1.În 1957 se stinge din viață George Bacovia, scriitor român format la școala simbolismului literar francez.

Este autorul unor volume de versuri și proză scrise în baza unei tehnici unice în literatura română, cu vădite influențe din marii lirici moderni francezi pe care-i admira.

La început văzut ca poet minor de critica literară, va cunoaște treptat o receptare favorabilă, mergând până la recunoașterea sa drept cel mai important poet simbolist român și unul dintre cei mai importanți poeți din poezia română modernă.

Sursa Wikipedia

2.Pe 22 mai 1948, Guvernul Petru Groza îi retrage cetățenia regelui Mihai I și altor membri ai familiei regale.

În 1997, fostului rege Mihai i se redă cetățenia română.

Sursa Wikipedia

3.În 1960, un cutremur de 9,5 pe scara Richter a lovit Chile. A fost cel mai puternic seism înregistrat.

Sursa Pixabay

4.Pe 22 mai 1965 a debutat la Televiziunea Română, emisiunea „Teleenciclopedia” – record de audiență până în anul 1990.

Teleenciclopedia este o emisiune a postului național de televiziune din România, Televiziunea Română. Denumirea este un cuvânt telescopat pornind de la „televiziune” și „enciclopedie”.

Este una dintre cele mai longevive emisiuni din programele posturilor de televiziune din România, prima difuzare a emisiunii înregistrându-se la data de 22 mai 1965.

Emisiunea este difuzată în continuare pe TVR1, sâmbătă după-amiaza la ora 18.45.

Sunt prezentate documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, sănătate ș.a.
Cele mai multe documentare sunt achiziționate de la BBC.

Emisiunea păstrează același generic (un fragment din Momentul muzical pentru pian și orchestră de Nicolae Kirculescu) de mai mulți ani.

Între comentatorii care au lucrat sau lucrează pentru Teleenciclopedia se numără: Mariana Zaharescu, Dinu Ianculescu, Florian Pittiș, Alexandru Marinescu, Adela Mărculescu, Petru Mărgineanu, Lucia Mureșan, Irina Petrescu, Silviu Stănculescu, Ion Caramitru, Traian Stănescu ș.a.

Sursa Wikipedia

5.În 1990, Microsoft lansează sistemul de operare Windows 3.0.

Windows 3.0 (nume de cod Janis) a fost un sistem de operare produs de Microsoft.
A fost lansat la data de 22 mai 1990. În numai patru luni de la lansare au fost vândute un milion de bucăți, vânzările totale depășind 10 milioane de unități.

Față de predecesorul său Windows 3.0 a venit cu noi funcții ca: suport pentru rețea, API pe 16 biți și mai mult de 16 culori.

Sursa Wikipedia

6.În 2012 Tokyo Skytree este deschis pentru public.

Este cel mai înalt turn din lume (634 m) și a doua structură cea mai înaltă din lume, după Burj Khalifa (829,8 m).

Sursa Wikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ARTICOLE

REȚETA A LA FABIEN “PASTE BOLOGNESE VEGETARIENE”

O rețetă perfectă pentru după antrenamentul de la sală – bogată în carbohidrați, proteine și fibre! În același timp, acest preparat poate deveni o...

George Floyd – ultimele 20 de minute de viață

Ultimele 20 de minute din viața lui George Floyd, afro-americanul omorât prin sufocare de polițiști, au fost reconstituite de procurorii americani. Cei patru polițiști care...

Focare de poluare în Portul Constanța

Un adevărat dezastru ecologic în Portul Constanța! Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Mircea Fechet a povestit pe pagina sa de Facebook că a găsit,...

5 IUNIE ÎN ISTORIE

În fiecare an, pe data de 5 iunie aniversăm Ziua Mondială a Mediului sau Ziua Mediului Înconjurător. Ea a fost instituită în 1972 de Adunarea...

COMENTARII RECENTE