miercuri, iulie 24, 2024
Acasă Articole Noutăți 22 FEBRUARIE ÎN ISTORIE

22 FEBRUARIE ÎN ISTORIE

Ziua Mondială a Cercetășiei este marcată la 22 februarie și reprezintă ziua de naștere a fondatorului Mișcării „Scout” – cercetașii, Robert Baden-Powell, și, în același timp, activitatea cercetașilor specifică țărilor și culturii în care aceștia trăiesc.

În urmă cu 160 de ani, pe 22 Februarie 1857, pe Strada Stanhope la numărul 6 din cartierul londonez Paddington s-a întâmplat un lucru pe cât de natural, pe atât de uimitor, așa cum se va dovedi ulterior. În acea zi s-a născut un anume Robert Stephenson Smyth Baden-Powell, care pe parcursul vieții sale a schimbat fundamental modul în care copii și tineri din întreaga lume sunt educați și pregătiți pentru viață, inspirând generații întregi să contribuie la crearea unei lumi mai bune.

1.În 1632, Galileo Galilei publică Dialog despre cele două mari sisteme ale lumii. Galileo Galilei a fost un fizician, matematician, astronom și filosof italian care a jucat un rol important în Revoluția Științifică. Printre realizările sale se numără îmbunătățirea telescoapelor și observațiile astronomice realizate astfel, precum și suportul pentru copernicanism. Galileo a fost numit „părintele astronomiei observaționale moderne”, „părintele fizicii moderne”, „părintele științei” și „părintele științei moderne”. Stephen Hawking a spus că „Galileo, poate mai mult decât orice altă persoană, a fost responsabil pentru nașterea științei moderne.”


2.În 1635, la Paris, Cardinalul Richelieu fondează Académie française, una din cele mai prestigioase instituții culturale ale Franței, și una din cel mai cunoscute în lumea întreagă, cu mandatul de a supraveghea puritatea limbii franceze.


3.În 1882, pe 22 februarie Serbia se proclamă regat. Milan Obrenovic devine primul rege al Serbiei moderne, sub numele de Milan I (1882-1889).


4.În 1905, s-a înființat primul sindicat muncitoresc din România, sindicatul lucrătorilor tâmplari, în frunte cu I.C.Frimu și Voicu Andreescu-Râureanu, urmat la 13 și 20 martie de înființarea sindicatului strungarilor și respectiv al lucrătorilor din fabricile de încălțăminte.


5.În 1906 s-a înființat Institutul Geologic al României și s-a creat corpul geologilor.


6.În 1943, membrii grupării de rezistență Trandafirul Alb (Die Weiße Rose) sunt executați în Germania nazistă. Trandafirul Alb (în germană Die Weiße Rose) este numele luat de un grup de studenți din München care au format o mișcare de rezistență non-violentă în Germania nazistă. Acest grup de tineri curajoși au activat din iunie 1942 până în februarie 1943, când membrii grupului au fost arestați, judecați și condamnați la moarte prin decapitare. Mișcarea a redactat, tipărit și distribuit șase foi volante, prin care populația era îndemnată să se opună regimului nazist.

ULTIMELE ARTICOLE

Pacea – un obiectiv tot mai greu de atins

Într-o lume marcată de conflicte, inegalități și tensiuni crescânde, pacea pare un obiectiv tot mai greu de atins. Cu toate acestea, figura emblematică a...

Copilăria nu este o competiție

Copilăria nu este o competiție. Parenting-ul poate fi perceput ca un sport competitiv. Când părinții copiilor mici se întâlnesc, există adesea cineva care profită...

17 iulie – Ziua Internațională a Justiției

Ziua Internațională a Justiției, celebrată pe 17 iulie, este o ocazie importantă pentru a recunoaște și promova principiile de justiție, echitate și drepturile omului...

”Mama m-a băgat în comă”

”Mama m-a băgat în comă”. De la doar 5 ani a fost bătută cu brutalitate de mama ei și transportată la spital cu elicopterul...