marți, aprilie 16, 2024
Acasă arhiva articole Ziua de azi 22 APRILIE ÎN ISTORIE

22 APRILIE ÎN ISTORIE

În fiecare an, pe 22 aprilie se sărbătorește Ziua Pământului, ziua când s-a născut mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător. Această mișcare s-a născut în SUA într-o perioadă când au avut loc mai multe evenimente deosebite, printre care înăbușirea prin folosirea armelor de foc a revoltei unor studenți împotriva războiului din Cambodgia, „Masacrul din 4 mai”, apariția fibrelor optice, un accident nuclear în Carolina de Sud la centrala nucleară din Savannah River din apropierea orașului Aiken, poluarea foarte mare cu gaze și fum, considerată ”semn al prosperității”.

 

Sursa Basilica.ro

 

Ziua Pământului a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care il arată față de mediu.

Ziua Pământului a fost celebrată în primul an de circa 20 milioane de cetățeni americani, în marea lor majoritate tineri și foarte tineri.

După 2 decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de țări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorința de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre.

În anul 2009, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ și expresie comună a dorinței tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde.

În 2017, de Ziua Planetei Pământ, NASA a lansat un site unde oamenii pot “adopta” părți ale planetei.

Sursa ProArges.ro

 

22 APRILIE ÎN ISTORIE

1509: Henric al VIII-lea a fost încoronat rege al Angliei.

Sursa Wikipedia

1915: La această dată a avut loc primul atac cu gaze asfixiante, folosite de germani pe frontul din Flandra, în timpul primului război mondial (în 1917, în jurul localității belgiene Ypres, vor fi utilizate pentru prima oară gazele toxice, iperita luându-și numele de la acest oraș; la 13 ianuarie 1993, la Paris se va semna „Convenția cu privire la interzicerea elaborării, producerii, depozitării și utilizării armamentului chimic și lichidarea acestuia”, intrată în vigoare la 29 aprilie 1997).

Sursa Wikipedia

1925: Eveniment în lumea automobilisticii: uzinele Ford, din Anvers, au fabricat 50.000 de mașini în serie.

Sursa Observatorul Prahovean

1980: S-a încheiat construcția primei nave transportor frigorifice construită în țară (la Galați), “Polar 7”, cu o capacitate de 6.800 tdw.

Sursa marinarii.ro

 

 

 

 

SourceWikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

Cum scăpăm de durerea de coloana?

Durerea de coloană poate fi cauzată de o varietate de factori, inclusiv leziuni, afecțiuni medicale și obiceiuri de viață nesănătoase. Dar nu trebuie să...

Deepfake-ul – ce este și cum ne putem proteja

Deepfake-ul este o tehnologie care utilizează inteligența artificială pentru a crea conținut video sau audio fals, care poate părea autentic și credibil. Aceasta poate...

Calendarul alegerilor din România în 2024

Constituția României garantează dreptul la vot în articolul 36, care afirmă că cetățenii au dreptul de a participa la viața politică prin vot secret...

Coada calului – planta cu proprietăți uimitoare

Coada calului este o plantă medicinală cu numeroase proprietăți uimitoare. Este folosită de secole pentru tratarea diverselor afecțiuni precum infecțiile tractului urinar, calculii renali,...