8.5 C
București
luni, 18 octombrie 2021
Acasă Articole Ziua de azi 21 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIE

21 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIE

Marcată, la nivel mondial, pe 21 septembrie, Ziua mondială pentru combaterea bolii Alzheimer (World Alzheimer’s Day) în acest an are ca slogan în derularea acţiunilor „Cunoaşteţi demenţa, cunoaşteţi boala Alzheimer”.

 

Demenţa afectează, în prezent, peste 50 de milioane de persoane din întreaga lume, un nou caz de demenţă apărând undeva în lume la fiecare 3 secunde. Nu există un tratament pentru majoritatea tipurilor de demenţă, dar există tratament şi sprijin, potrivit federaţiei Alzheimer’s Disease International.

Tema campaniei „Cunoaşteţi demenţa, cunoaşteţi boala Alzheimer” se referă la puterea cunoaşterii, mai ales a semnele de avertizare de la începutul manifestării demenţei şi a importanţei stabilirii unui diagnostic la timp. Simptomele acestei boli pot include: pierderea memoriei, dificultăţi în a găsi cuvintele potrivite sau în a înţelege ceea ce spun oamenii, dificultăţi în îndeplinirea sarcinilor de rutină anterioare, schimbări de personalitate şi de dispoziţie.

Căutând informaţii, sfaturi şi sprijin şi, implicit, un diagnostic, oamenii sunt mai în măsură să se pregătească pentru a face faţă boli, şi să se adapteze cunoscând efectele acesteia.

Primirea unui diagnostic de demenţă este adesea un proces dificil şi variază foarte mult de la un caz la altul, în întreaga lume. În plus, stigmatul pe care aceasta îl provoacă face ca cei mai mulţi bolnavi să evite să caute un diagnostic până în stadii foarte avansate ale bolii. Această situaţie se impune a fi schimbată se precizează pe site-ul www.alzint.org.

 

Sursa Google

 

21 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIE

1938: Uraganul New England lovește nord-estul Long Island din New York. 682-800 de oameni sunt uciși, mai mult de 57.000 de case sunt avariate sau distruse. Prejudiciul este estimat la 306 milioane de dolari SUA.

Sursa Google

 

1939: Prim-ministrul Armand Călinescu este asasinat, la București, de un comando legionar condus de avocatul Miti Dumitrescu.

Sursa Wikipedia

 

1939: Asasinatele din 21/22 septembrie 1939: În urma uciderii prim-ministrului Armand Călinescu, la ordinul regelui Carol al II-lea, au fost asasinați fără judecată, în lagăre și pe întregul cuprins al țării, de către jandarmi, 252 de persoane, dintre care 105 membri ai Mișcării Legionare. Cadavrele a câte 3, 4 legionari au fost scoase în stradă și lăsate acolo vreme de trei zile.

Sursa Wikipedia

 

1983: Telefonul mobil Motorola DynaTAC 8000X, în greutate de 800 de grame, a primit aprobare de la Comisia Federală de Comunicații din SUA și va deveni primul telefon mobil din lume.

Sursa Google

 

1990: Tribunalul Militar Teritorial București l-a condamnat pe Nicu Ceaușescu la 20 de ani de închisoare, 10 ani de interdicție a unor drepturi și degradare militară.

În noiembrie 1992 a rămas în picioare doar acuzația de port ilegal de armă, pentru care a primit 5 ani de detenție și a fost pus în libertate condiționată pe motive medicale.

Sursa Wikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


ULTIMELE ARTICOLE

Raed Arafat – declarații de ultimă oră

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, a afirmat, sâmbătă, că „trebuie oprit microfonul” celor care dezinformează şi...

Avertismentul medicilor, în plin val 4

În plin val 4, medicii fac o recomandare suplimentară celor care găsesc potrivit să folosească așa numitele tratamente „preventive” anti-covid. Apelul este clar: oamenii...

De ce nu a avenit PSD cu o propunere de premier?

Contextul crizei actuale a lăsat țara fără un premier în funcție, iar cel care a fost desemnat nu a reușit să reunească fosta coaliție....

17 OCTOMBRIE ÎN ISTORIE

Ziua internaţională pentru eradicarea sărăciei este marcată în fiecare an în data de 17 octombrie, potrivit Rezoluţiei 47/196 a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor...