miercuri, iulie 24, 2024
Acasă arhiva articole Ziua de azi 21 MARTIE ÎN ISTORIE

21 MARTIE ÎN ISTORIE

21 martie este Ziua Mondială a Sindromului Langdon-Down, prilej pentru a conștientiza problemele cu care se confruntă cei care suferă de această afecțiune.

Organizația Națiunilor Unite militează pentru îngrijirea medicală corespunzătoare a pacienților şi integrarea lor socială.

Sindromul Down este o boală genetică cromozomială ce afectează un copil din aproape o mie la nivel mondial.

Cel care a descris sindromul pentru prima oară, în anul 1866, a fost medicul britanic John Langdon Down.

În 1959, pediatrul și geneticianul francez Jerome Lejeune a descoperit că Sindromul Down era cauzat de prezența unui cromozom 21 suplimentar, rezultând astfel un număr de 47 de cromozomi, față de 46, cât are un om în mod normal.

1.În 1556, Thomas Cranmer, arhiepiscop de Canterbury, a fost ars pe rug sub acuzația de erezie.

Thomas Cranmer a fost arhiepiscop de Canterbury în timpul domniilor regilor Angliei Henric al VIII-lea și Eduard al VI-lea.

Lui se pare că i se datorează scrierea și compilarea primelor două Cărți de rugăciune comună, care au stabilit structura de bază a liturghiei anglicane pentru secole și au influențat limba engleză prin expresiile și citatele din ele.

Este comemorat de Biserica Anglicană pe 21 martie.

Foto Wikipedia

2.În 1871, Otto von Bismarck este numit Cancelar al Imperiului German.

Otto Eduard Leopold von Bismarck a fost un om de stat al Prusiei/Germaniei de la sfârșitul secolului al XIX-lea, precum și o figură dominantă în afacerile mondiale.

Ca prim-ministru al Prusiei între 1862 și 1890, el a supervizat unificarea Germaniei de la 1871.

În 1867 devenise cancelar al Confederației Germane de Nord.

A proiectat Imperiul German de la 1871, devenind primul său cancelar și dominând afacerile acestuia până la demiterea sa în 1890.

Diplomația lui și modul autoritar în care conducea statul i-au adus porecla de „Cancelarul de Fier”.

Foto Wikipedia

3.În 1919 se proclamă Republica Sovietică Ungaria care devine prima guvernare comunistă formată în Europa după Revoluția din Octombrie din Rusia.

Foto Wikipedia

4.În 1963, vestita închisoare Alcatraz de lângă Golden Gate din San Francisco și-a închis oficial porțile.

Insula Alcatraz este situată în centrul Golfului San Francisco din California, SUA. Inițial, a fost construită o fortăreață, Fort Alcatraz, iar ulterior vestita închisoare „Alcatraz”, închisă în 1963, azi atracție turistică.

Insula este alcătuită din gresie, având lungimea de 500 m, o înălțime de 41 m, cu o suprafață de 85.000 m².

Pe această suprafață erau clădite închisoarea și cel mai vechi far de pe coasta de vest americană.

Foto Wikipedia

5.Pe 21 martie 1980, președintele Jimmy Carter anunță că Statele Unite vor boicota Jocurile Olimpice de Vară de la Moscova pentru a protesta față de invazia sovietică în Afghanistan.

Foto Wikipedia

SourceWikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

Pacea – un obiectiv tot mai greu de atins

Într-o lume marcată de conflicte, inegalități și tensiuni crescânde, pacea pare un obiectiv tot mai greu de atins. Cu toate acestea, figura emblematică a...

Copilăria nu este o competiție

Copilăria nu este o competiție. Parenting-ul poate fi perceput ca un sport competitiv. Când părinții copiilor mici se întâlnesc, există adesea cineva care profită...

17 iulie – Ziua Internațională a Justiției

Ziua Internațională a Justiției, celebrată pe 17 iulie, este o ocazie importantă pentru a recunoaște și promova principiile de justiție, echitate și drepturile omului...

”Mama m-a băgat în comă”

”Mama m-a băgat în comă”. De la doar 5 ani a fost bătută cu brutalitate de mama ei și transportată la spital cu elicopterul...