miercuri, iulie 24, 2024

21 MAI ÎN ISTORIE

An de an, la 21 mai celebrăm Ziua mondială pentru diversitate culturală, dialog şi dezvoltare.

Iniţiativa a aparţinut, în 2002, Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO).

Sărbătoarea promovează pe plan mondial diversitatea culturală.

‘Având la bază drepturile omului, UNESCO este de părere că diferenţele şi diversitatea noastră ne fac mai puternici şi că respectarea diversităţii culturale este esenţială pentru promovarea dialogului intercultural, dezvoltare durabilă şi pace’, potrivit directorului general al UNESCO, Irina Bokova.

Sursa Pixabay

 

1.În 1420, în calitate de Regentă, soția regelui Franței, Isabeau de Bavaria, semnează Tratatul de la Troyes, prin care își reneagă propriul fiu, pe Delfinul Carol, recunoscându-l pe ginerele ei, Henric al V-lea al Angliei, drept moștenitor al Coroanei franceze.

Isabeau de Bavaria a fost soția regelui Carol al VI-lea al Franței, membru al Casei de Valois.

Și-a asumat un proeminent rol în afacerile publice în ultimii ani ai dezastruoasei domnii a soțului ei.

Sursa Wikipedia

2.În 1877, Mihail Kogălniceanu a proclamat în Parlamentul României, în numele guvernului, independența – expresie a dorinței întregului popor, primită cu mare bucurie.

Mihail Kogălniceanu a fost un om politic de orientare liberală, avocat, istoric și publicist român originar din Moldova, care a devenit prim-ministru al României la 11 octombrie 1863, după Unirea din 1859 a Principatelor Dunărene în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, și mai târziu a servit ca ministru al Afacerilor Externe sub domnia lui Carol I.

A fost de mai multe ori ministru de interne în timpul domniilor lui Cuza și Carol.

A fost unul dintre cei mai influenți intelectuali români ai generației sale (situându-se pe curentul moderat al liberalismului).

Fiind un liberal moderat, și-a început cariera politică în calitate de colaborator al prințului Mihail Sturdza, în același timp ocupând funcția de director al Teatrului Național din Iași și a publicat multe opere împreună cu poetul Vasile Alecsandri și activistul Ion Ghica.

Sursa Wikipedia

3.Pe 21 mai 1880 se naște Tudor Arghezi (Ion N. Theodorescu), scriitor român, cunoscut pentru contribuția sa la dezvoltarea liricii românești sub influența baudelairianismului.

Opera sa poetică, de o originalitate exemplară, reprezintă o altă vârstă marcantă a literaturii române.

A scris, între altele, teatru, proză (notabile fiind romanele Cimitirul Buna Vestire și Ochii Maicii Domnului), pamflete, precum și literatură pentru copii.

A fost printre autorii cei mai contestați din întreaga literatură română.

Pseudonimul Arghezi provine, explică însuși scriitorul, din Argesis – vechiul nume al Argeșului.

Ovid S. Crohmălniceanu propunea în studiul consacrat operei poetului din Istoria literaturii române între cele două războaie mondiale o altă explicație, pseudonimul ar proveni din unirea numelor a doi celebri eretici, Arie și Geza.

Arghezi este unul dintre autorii canonici din literatura română.

După o altă ipoteză, numele poate veni de la numele bonei (Ergézi Rozália) care de fapt ar fi adevărata mamă.

Sursa Wikipedia

4.În 1881, tot pe 21 mai se naște Iosif Iser, pictor și grafician român de origine evreiască, membru al Academiei Române.

A studiat la München și la Paris.

Sursa Wikipedia

5.În 1881, Clara Barton a înființat serviciul american de Crucea Roșie.

Sursa Wikipedia

6.În 1924, în încercarea de a demonstra superioritatea lor intelectuală comițând „crimă perfectă”, doi studenți bogați de la Universitatea din Chicago, Nathan Leopold și Loeb Richard Junior, l-au răpit și ucis pe Robert „Bobby” Franks în vârstă de 14 ani.

Au simulat o răpire, apoi au trimis o notă de răscumpărare familiei victimei.

Sursa Wikipedia

7.În 1972, Pietà a lui Michelangelo din Bazilica Sfântul Petru din Roma este deteriorată de către un vandal bolnav mintal, geologul maghiar Laszlo Toth.

Sursa Wikipedia

8.În 1981, Metro-Goldwyn-Mayer cumpără United Artists de la Transamerica Corporation pentru 380 milioane $ după eșecul filmului Heaven’s Gate care a înregistrat pierderi de 44 de milioane de dolari.

Metro-Goldwyn-Mayer Inc. sau MGM este o companie americană specializată în producția și distribuția de filme de cinema.

De asemenea se mai ocupă cu realizarea de programe pentru televiziune.

Sursa Wikipedia

SourceWikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

Pacea – un obiectiv tot mai greu de atins

Într-o lume marcată de conflicte, inegalități și tensiuni crescânde, pacea pare un obiectiv tot mai greu de atins. Cu toate acestea, figura emblematică a...

Copilăria nu este o competiție

Copilăria nu este o competiție. Parenting-ul poate fi perceput ca un sport competitiv. Când părinții copiilor mici se întâlnesc, există adesea cineva care profită...

17 iulie – Ziua Internațională a Justiției

Ziua Internațională a Justiției, celebrată pe 17 iulie, este o ocazie importantă pentru a recunoaște și promova principiile de justiție, echitate și drepturile omului...

”Mama m-a băgat în comă”

”Mama m-a băgat în comă”. De la doar 5 ani a fost bătută cu brutalitate de mama ei și transportată la spital cu elicopterul...