La 21 mai este marcată Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog şi dezvoltare, stabilită la iniţiativa Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), care joacă un rol important pe plan mondial în promovarea diversităţii culturale.
Desfăşurată în fiecare an pe 21 mai, Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog şi dezvoltare sărbătoreşte nu numai bogăţia culturilor lumii, dar şi rolul esenţial al dialogului intercultural pentru realizarea păcii şi a dezvoltării durabile, se arată pe site-ul UNESCO, https://en.unesco.org.
Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a declarat prima dată această zi mondială în 2002, după adoptarea de către UNESCO în 2001 a Declaraţiei Universale privind Diversitatea Culturală, recunoscând nevoia de „creştere a potenţialului culturii ca mijloc de realizare a prosperităţii, dezvoltarea durabilă şi coexistenţa paşnică globală”.
21 MAI ÎN ISTORIE
1881: Clara Barton a înființat serviciul american de Crucea Roșie.
1904: La Paris a fost înființată „Federația Internațională de Fotbal” (FIFA).
1924: În încercarea de a demonstra superioritatea lor intelectuală comițând „crimă perfectă”, doi studenți bogați de la Universitatea din Chicago, Nathan Leopold și Loeb Richard Junior, l-au răpit și ucis pe Robert „Bobby” Franks în vârstă de 14 ani.
Au simulat o răpire, apoi au trimis o notă de răscumpărare familiei victimei.
1972: Pietà a lui Michelangelo din Bazilica Sfântul Petru din Roma este deteriorată de către un vandal bolnav mintal, geologul maghiar Laszlo Toth.
1991: În apropiere de Madras a fost asasinat Rajiv Gandhi, fost prim-ministru al Indiei, supranumit „părintele națiunii”.