Solstiţiul de vară marchează, la 21 iunie, debutul astronomic al acestui anotimp.
Cele două emisfere terestre sunt iluminate inegal de Soare în decurs de un an, fapt ce generează la latitudinile medii inegalitatea zilelor și a nopților, precum și succesiunea anotimpurilor.
Marcată de o aliniere perfectă a axei Pământului pe direcţia Soarelui, ziua de 21 iunie are cea mai lungă durată diurnă.
În 2021, solstițiul de vară se produce la ora 6 și 32 de minute.
Solstiţiile reprezintă cele două momente ale anului când Soarele se află la cea mai mare sau cea mai mică înălţime faţă de Ecuator.
După acest moment, în emisfera nordică, durata zilei va începe sa scadă, iar a nopții să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstițiului de iarnă.
În emisfera sudică a Pământului, fenomenul se derulează în sens invers, unde acum începe iarna calendaristică.
21 IUNIE ÎN ISTORIE
1633: Omul de știință italian Galileo Galilei este găsit vinovat de către Inchiziție de „bănuită erezie“ pentru apărarea opiniei heliocentrice copernicane, în care se crede că Pământul și alte planete orbitează în jurul Soarelui. Deși a fost forțat în a renega public opinia heliocentrică, pedepsei sale i s-a adăugat și o perioadă nelimitată de arest la domiciliu.
1941: Al Doilea Război Mondial: În noaptea de 21-22 iunie, ora 00:00, Armata Română a declanșat operațiunile militare pentru eliberarea Basarabiei și Bucovinei de Nord de sub ocupația sovietică.
1963: Giovanni Battista Enrico Antonio Maria Montini este ales Papa Paul al VI-lea, de către Colegiul Cardinalilor.