joi, aprilie 18, 2024
Acasă arhiva articole Ziua de azi 21 IANUARIE ÎN ISTORIE

21 IANUARIE ÎN ISTORIE

Astăzi, 21 ianuarie, în lumea întreagă, celebrăm Ziua Internaţională a Îmbrăţişărilor. Ideea a fost lansată, în anii ’80, de un pastor american. Kevin Zaborney încuraja enoriaşii să-şi arate sentimentele în public.

 

Sărbătoarea îmbrăţişărilor a trecut repede graniţele Statelor Unite, fiind adoptată şi în alte ţări din Occident.

Sursa Pixabay

Beneficiile acestui simplu gest au fost mereu dovedite. O îmbrăţişare aduce chiar sănătate, îmbunătăţeşte relaţiile şi înlătură tensiunile, şterge graniţele materiale şi atinge sufletele, dă energie şi un sentiment de siguranţă.

 

 

Studiile au arătat cum contactul uman este esenţial pentru dezvoltarea sănătoasă socială, fizică şi psihică şi s-a dovedit ştiinţific că îmbrăţişările schimbă metabolismul şi întăresc sistemului imunitar, fiind un medicament universal.

 

Sursa Pixabay

O îmbrăţişare de doar 20 de secunde acţionează ca un bun tonic, creşte nivelul oxytocinei, hormonul dragostei care este răspunzător de starea de bine şi scade nivelul cortizolului, hormonul stresului.

 

Sursa Wikipedia

 

 

1077: Henric al IV-lea, împărat al Sfântului Imperiu Roman, se prezintă ca penitent la Canossa (localitate din Italia de nord), pentru a obține iertarea papei; după o așteptare de 3 zile, este primit de către papă care îi ridică excomunicarea.

 

 

 

1643: Navigatorul olandez Abel Tasman descoperă Tonga din Oceanul Pacific.

Abel Janszoon Tasman a fost navigator și comerciant olandez, explorator al Australiei și Oceaniei. Este celebru pentru călătoriile sale din 1642 și 1644, aflat în serviciul Companiei Olandeze a Indiilor de Est, fiind primul european cunoscut care a ajuns în insulele Tasmania și Noua Zeelandă.

Sursa Wikipedia

1648: La Alba Iulia apare prima traducere integrală în limba română a Noului Testament, cunoscut sub numele de ”Noul Testament de la Bălgrad”. Ediția este coordonată de mitropolitul Simion Ștefan.

Sursa Wikipedia

1793: Regele Ludovic al XVI-lea al Franței a fost ghilotinat, sub acuzația de trădare. Ludovic al XVI-lea a fost ultimul rege al Franței și al Navarei din 1774 și până în 1789, rege al francezilor din 1789 și până în 1793.

A fost ultimul reprezentant al Absolutismului și o victimă a Revoluției Franceze. A fost ultimul rege care a locuit în Palatul de la Versailles. Ludovic al XVI-lea a fost fiul delfinului Ludovic al Franței și al lui Marie-Josèphe de Saxonia.

Sursa Wikipedia

Devenit delfin la moartea tatălui său, căsătorit cu Maria Antoaneta a Austriei, a urcat pe tron la vârsta de nouăsprezece ani, când i-a succedat bunicului său Ludovic al XV-lea în 1774. A fost fratele mai mare al viitorilor regi Ludovic al XVIII-lea și Carol al X-lea.

Moștenind un regat în pragul falimentului, acesta a instituit mai multe proiecte de reformă financiară, în special puse în aplicare de miniștrii Turgot, Calonne și Necker, cum a fost proiectul unui impozit direct egalitar, dar care a eșuat în fața blocajului parlamentelor, a înaltului cler, a nobilimii și a curții.

A reușit să schimbe dreptul persoanelor (eliminarea torturii, a iobăgiei, etc.) și a repurtat o victorie militară mare împotriva eternului dușman al Franței, Anglia, o data cu victoria coloniștilor americani în fața dominației engleze. Dar intervenția franceză în America a dus la ruinarea regatului.

 

1941: Are loc Rebeliunea legionară. După reprimarea ei, generalul Ion Antonescu impune o dictatură militară. Ia sfârșit Statul Național-Legionar, declarat pe 14 septembrie 1940.

Sursa Wikipedia

1954: Primul submarin bazat pe energie nucleară – „USS Nautilus” este lansat la apă de Statele Unite la Groton, Conneticut.

Sursa Wikipedia

1964: Eugène Ionesco, dramaturg francez de origine română, este ales membru al Academiei Franceze.

Sursa Wikipedia

1976: Supersonicul Concorde, care a fost dezvoltat datorită unei colaborări între francezi și englezi, a fost folosit pentru prima oară.

Sursa Wikipedia

SourceWikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

Renunță la dependența de negativism

Odată cu trecerea timpului devenim mai conștienți de faptul că viața se derulează, cu bune și cu rele, iar noi, fie îi dăm un...

Ghimbirul – condiment gustos, aromat și sănătos

Ghimbirul are numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv proprietăți antiinflamatorii, antioxidante și digestive. Este eficient în ameliorarea grețurilor, durerilor musculare și articulare, îmbunătățirea digestiei și...

Obiective turistice în Brașov pe care să nu le ratezi

Brașovul și împrejurimile sale sunt pline de atracții turistice variate, care pot satisface orice gust și interes. În Brașov, puteți începe explorarea cu Piața...

”Nu ai success pentru că te prefaci!”

Poate că ai auzit de expresia „Tonul face muzica”, dar te-ai gândit vreodată cât este de important să înveți să comunici pentru a avea...