21 FEBRUARIE ÎN ISTORIE

La 21 februarie, în fiecare an, sărbătorim Ziua internaţională a limbii materne pentru a promova diversitatea culturală şi lingvistică din întreaga lume.

 

Sursa TelegrafOnline

A fost proclamată în cadrul Conferinţei Generale a UNESCO din 17 noiembrie 1999 când statele membre ale organizaţiei s-au angajat să contribuie la protecţia şi revigorarea bogatei diversităţi culturale prin promovarea limbilor materne ca formă de comunicare, interacţiune şi înţelegere între diferite popoare.

Data aleasă aminteşte de evenimentele ce au avut loc la 21 februarie 1952, când mai mulţi studenţi care demonstrau în Dhaka pentru recunoaşterea limbii lor materne ”bangla”, drept una din cele două limbi ale Pakistanului de atunci, au fost împuşcaţi de forţele de poliţie, potrivit www.un.org.

Această zi a fost celebrată pentru prima dată de Organizaţia Naţiunilor Unite în anul 2000. Mai târziu, în anul 2007, la 16 mai, Adunarea Generală a ONU, printr-o rezoluţie, a invitat statele membre „să promoveze conservarea şi protecţia tuturor limbilor utilizate de popoarele lumii”.

Sursa TVRMoldova

21 FEBRUARIE ÎN ISTORIE

 

1431: A început procesul Ioanei d’Arc.

Sursa Wikipedia

 

1613: Mihail I a fost ales țar al Rusiei. Începutul dinastiei Romanov în Rusia.

Sursa Wikipedia

1907: Răscoala țăranilor din satul Flămânzi, județul Botoșani.

Sursa Wikipedia

1916: La Verdun, Franța, a început Bătălia de la Verdun, cea mai distrugătoare bătălie din Primul Război Mondial, soldată cu aproximativ 1 milion de victime; s-a încheiat prin respingerea definitivă, de către armata franceză, a atacurilor germane, la 18 decembrie 1916.

Sursa Wikipedia

1941: Al Doilea Război Mondial: Dinu Brătianu, președintele PNL, a recomandat, printr-o scrisoare, generalului Ion Antonescu să nu angajeze România exclusiv de partea Germaniei.

Sursa Wikipedia

 

1947: A fost inventat aparatul de fotografiat la minut, de către Edwin Herbert Land, în New York.

Sursa news.pixelistes.com

1947: Consiliul de Miniștri a hotărât proclamarea lui Iosif Stalin cetățean de onoare al României.

Sursa Wikipedia

1960: Liderul cubanez, Fidel Castro, a naționalizat tote firmele în Cuba.

Sursa Wikipedia

ULTIMELE ARTICOLE

Când ar trebui să vedem p...

Într-o piață competitivă ...

Descoperă călătoria creșt...

Într-o lume plină de agit...

Cancerul pulmonar –...

Cancerul pulmonar rămâne ...