8.5 C
București
vineri, 20 mai 2022
Acasă Articole Ziua de azi 21 DECEMBRIE ÎN ISTORIE

21 DECEMBRIE ÎN ISTORIE

1.Astăzi se împlinesc 30 de ani de la Revoluția română din 1989. La mitingul organizat de Ceaușescu, pe lângă lozincile cunoscute, în mulțime se fac auzite fluierături și huiduieli. Revoluția Română din 1989 a constat într-o serie de proteste, lupte de stradă și demonstrații desfășurate în România, între 16 și 25 decembrie 1989, care au dus la căderea dictatorului Nicolae Ceaușescu și la sfârșitul regimului comunist din România. Demonstrațiile din ce în ce mai ample au culminat cu procesul și execuția soților Ceaușescu. Înainte de revoluția română, toate celelalte state est-europene trecuseră în mod pașnic la democrație; România a fost singura țară din blocul estic care a trecut printr-o revoluție violentă și în care conducătorii comuniști au fost executați.
sursa - agerpres
2.În 1846, Robert Liston a realizat prima operație chirurgicală sub anestezie, la University College Hospital din Londra.

3.Pe 21 decembrie 1883 a apărut volumul “Poesii”, de Mihai Eminescu, cu o prefață semnată de Titu Maiorescu, singurul tipărit în timpul vieții poetului și care cuprinde 64 de poezii.

4.În 1937 a avut loc premiera primului lung-metraj animat, color și cu sunet, “Albă ca zăpada și cei șapte pitici”, produs de Walt Disney.

5.În 1951 Libia își câștigă independența.

6.Pe 21 decembrie 1969, un echipaj românesc a efectuat ocolul lumii în 80 de ore cu un avion IL–18 din dotarea TAROM, parcurgând 46.000 km.

7.În 1971 a fost creată organizația umanitară „Medici fără frontiere” – „Medecines sans frontieres”. Asociația are drept scop acordarea de ajutor medical în situații de urgență care intervin în urma unui război sau a unei catastrofe naturale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMELE ARTICOLE

Noi metode de manipulare prin fake-news lansate de Rusia

Propaganda pro-rusă susține, la câteva săptămâni de la începutul războiul, că președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a sinucis, ca parte a unui efort agresiv de...

Maia Sandu laudă inițiativa lui Emmanuel Macron de crearea a unei ”Comunități Politice Europene”

Preşedintele Moldovei, Maia Sandu, fiind într-o vizită oficială în Franţa, a lăudat iniţiativa omologului francez Emmanuel Macron de creare a unei comunităţi politice europene,...

Liderii G7 ajută Kievul cu 18,4 miliarde de Euro ca sprijin bugetar

Liderii domeniului financiar din grupul G7 sunt de acord să ajute Ucraina cu 18,4 miliarde de dolari și spun că sunt pregătiți să sprijine...

Vasile Dîncu: ”Sper să depăşim 30% pentru înzestrare, pentru că ăsta este lucrul de care avem cea mai mare nevoie”

Pentru că războiul din Ucraina nu pare să aibă sfârșit, NATO își sporește prezența, din ce în ce mai numeroasă, pe frontul estic, pentru...